Ξεκινάει “σαφάρι” σε τραπεζικές καταθέσεις και επενδύσεις

xrima1Σε “σαφάρι” και όχι απλό πλέον “κυνήγι” του χρήματος εμπλέκονται οι τράπεζες, με στόχο τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και την ανεύρεση και επιστροφή καταθέσεων.

Το “κυνήγι” δεν περιορίζεται πλέον μόνο στην παροχή στοιχείων στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον εντοπισμό φορολογούμενων που φοροδιαφεύγουν, αλλά για πρώτη φορά έχει μαζικό χαρακτήρα και συγκεκριμένη περίοδο ελέγχου, κάτι που ερμηνεύεται ως επισταμένη προσπάθεια “ανίχνευσης” των καταθέσεων που κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό κατά το τελευταίο “κύμα” εκροών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στις 9 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες έλαβαν επιστολή από το Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με την οποία τους ζητείται να παράσχουν στοιχεία για όλες τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και πάσης φύσεως χρηματοοικονομικά προϊόντα του εξωτερικού άνω των 500.000 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά ζητούνται για την περίοδο από 1/6/2014 μέχρι και 30/6/2015, δηλαδή σε βάθος ενός έτους πριν από την επιβολή των capital controls. Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στην Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τον ΣΜΕΧΑ.

Το βάθος του συγκεκριμένου ελέγχου γίνεται για μία περίοδο κατά την οποία οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώθηκαν κατά το ιλιγγιώδες ποσό των 40,832 δις. ευρώ, αφήνοντας τις τράπεζες, τον Ιούνιο του 2015, με καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μόλις 122,230 δις. ευρώ από 163,062 δις. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2014. Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2014 οι καταθέσεις διατηρήθηκαν σε ένα εύρος μεταξύ των 163,062 δις. ευρώ του Ιουνίου και 164,296 δις. ευρώ του Νοεμβρίου, με υψηλότερα επίπεδα τα 164,784 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Ο μεγάλος κατήφορος για τις καταθέσεις ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2014 (υποχώρησαν στα 160,285 δις. ευρώ από 164,296 δις. ευρώ τον Νοέμβριο) λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που ξεκίνησε με τις άκαρπες προσπάθειες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Εντάθηκε δε στη συνέχεια των επόμενων επτά μηνών, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2015 οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών να “συγκρατηθούν” στα 120,833 δις. ευρώ ελέω capital controls.

Η προσπάθεια επαναφοράς στις τράπεζες μέρους των καταθέσεων που χάθηκαν προβλέπεται μακρά και κοπιώδης,  οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι προς τα τέλη του 2016 με αρχές του 2017 θα μπορούσαν να ανακτηθούν 10 δις. ευρώ από τις εκροές των προηγούμενων μηνών.

Η ανάκτηση των καταθέσεων συμβαδίζει και με τις προσπάθειες για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, διαβαθμισμένοι ελεγκτές των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων, οι οποίοι μπαίνουν στο στόχαστρο του ελέγχου, για να διαπιστώνουν αν οι καταθέσεις τους, των τελευταίων δέκα χρόνων, συμβαδίζουν με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει. Με βάση το “καταθεσιολόγιο” αυτό, θα γίνει μαζική διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων και όπου προκύψουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος. Πριν ξεκινήσει η διασταύρωση θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να νομιμοποιήσουν καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

capital.gr