Δική μας εμμονή είναι η αξιολόγηση, η αξιοκρατία, η αλληλεγγύη. Δική μας ιδεοληψία, η επένδυση στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία. Οι επενδύσεις για δουλειές
Σε ομιλία του για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας στη Βουλή ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Σταθάκη και τη κυβέρνηση πως «εκτός από τον «κόφτη» που επιβάλατε σε μισθούς, συντάξεις, δαπάνες, τους τελευταίους 16 μήνες επιβάλατε και τον «κόφτη» στην ανάπτυξη, με τις εμμονές και τις ιδεοληψίες σας» και συμπλήρωσε πως «ο «κόφτης» της ανάπτυξης που επιβάλατε, ξεκινά με την υπερφορολόγηση. Ο κ.Σταθάκης καυχιέται ότι στο νέο αναπτυξιακό νόμο, θα υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις τα επόμενα 12 έτη. Είναι δηλαδή περήφανος, που τα επόμενα 12 χρόνια, η φορολογία των επιχειρήσεων θα είναι στο 29%, και αυτή είναι αριστερή αντίληψη. Και μάλιστα, με περισσό θράσος, μας λέει πως «είναι χαμηλότερος από το συντελεστή της Γερμανίας»! Υπαινίσσεται δηλαδή, πως σχεδιάζει και άλλα φορολογικά μέτρα«.
Ο Αρκάς βουλευτής στη συνέχεια της ομιλίας του και αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ επεσημάνε πως «για το ΕΣΠΑ 2007-2013 και κατά δήλωσή του κ.Σταθάκη, εκκρεμούν 1431 έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, ύψους 1,3 δις ευρώ. Κατά δήλωση της κας Κρέτσου, ο Υπουργός έχει συμφωνήσει αυτά να καλυφθούν από εθνικούς πόρους. Κατά δήλωση του κ.Σταθάκη, το 2015 «έπεσαν» 6,5 δις ευρώ στην αγορά – «βρέχει δις», όπως είχε πει και ο κ.Παπαχριστόπουλος. Κατά τα επίσημα στοιχεία, στις 05/01/2015 η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ήταν 17,473 δις ευρώ και σήμερα 1,898 δις ευρώ. Αυτό λέγεται “SYRIZA statistics”! Και αποφεύγει ο Υπουργός να αποκαλύψει πόσα κονδύλια έχουν «παρκάρει» στο ΕΤΕΑΝ, και πόσα στις ιδιωτικές επενδύσεις».
Ενώ όσο αφορά το ΕΣΠΑ 2014-2020 ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στηλίτευσε το γεγονός πως ο κ. Υπουργός έχει δημοσιεύσει προσκλήσεις μόλις 270 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μέχρι το τέλος του 2017 δεν θα έχει πέσει στην αγορά ούτε το 50% και αναρωτήθηκε «πότε θα προκηρυχθούν τα μεγάλα έργα για τις βασικές αλυσίδες όπως το βαμβάκι ή για τις μεγάλες τομές στον τουρισμό (ιατρικός, ιαματικός τουρισμός); Πότε θα αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία; Στις 12/12/2014 είχαμε καταθέσει μία εξαιρετική πρόταση, την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολούθησε. Εξαιτίας όμως της τεράστιας καθυστέρησης και αδράνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επικαιροποίηση. Χάθηκαν 16 πολύτιμοι μήνες, και θα χαθούν και άλλοι: τα κονδύλια από την EBRD θα καθυστερήσουν κι άλλο».
Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στάθηκε στις προτάσεις που έχει κάνει το κόμμα του. Προτάσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα στο να εφαρμόσει το απαραίτητο σχέδιο ανάπτυξης. Προτάσεις όπως:
- Η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανικής παραγωγής παραμένει πάγιο αίτημα των κοινωνικών εταίρων, ενώ υπάρχει και πόρισμα της Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης από το 2014. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αύξησε το κόστος αυτό, και εξήγγειλε «ατομικές διαπραγματεύσεις με κάθε επιχείρηση ξεχωριστά». Το αίτημά μας προς την κα Τζάκρη ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, για συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, δεν έχει βρει ακόμη ανταπόκριση. Η Παραγωγή σε αναμονή…
- Η υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start-ups): «θερμοκοιτίδες», ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο, ελάφρυνση από τα βάρη ασφαλιστικών εισφορών, υποβοήθηση της μεταφοράς τεχνογνωσίας, παροχή κινήτρων για «επιχειρηματικούς αγγέλους», διευκόλυνση της χρηματοδότησης. Η Καινοτομία σε πρώτο πλάνο.
- Αξιοποίηση των νέων ευκαιριών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ): δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (900.000 πανευρωπαϊκά), επενδύοντας στην παραγωγή λογισμικού υψηλού επιπέδου. Η Εξωστρέφεια στην πράξη.
- Ρήτρα απασχόλησης: ανάπτυξη σημαίνει Δουλειές. Ποιοτικές θέσεις εργασίας, σε τομείς εντάσεως κεφαλαίου, με προοπτική και βιωσιμότητα.