Οι εμφύλιοι της ΝΔ και ο φόβος της διάσπασης

Εκρηκτικό το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία. Οι συγκρούσεις κορυφής, τα σενάρια διάσπασης και οι πρωταγωνιστές.

nd4Με τον κίνδυνο της διάσπασης να κυριαρχεί σε όλο το φάσμα της Νέας Δημοκρατίας, από την κορυφή έως τα χαμηλότερα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας, αλλά και στη βάση, η συντηρητική παράταξη πορεύεται σε δύσβατα μονοπάτια.

Τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά το φιάσκο της αναβολής των εκλογών της περασμένης Κυριακής διαμορφώνουν μια αποκρουστική εικόνα για το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Οι συγκρούσεις κορυφής, όπως του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά, της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Μεσσήνιο πρώην Πρωθυπουργό και η κόντρα των τεσσάρων υποψηφίων,εντείνουν την αβεβαιότητα, τον προβληματισμό και την αγωνία πολλών, ενώ τροφοδοτούνται τα σενάρια για φυγόκεντρες δυνάμεις με τελικό στόχο τη διάσπαση.

Η συζήτηση, ακόμα και η δημόσια, για το ενδεχόμενο διάσπασης δεν είναι πλέον ταμπού στη συντηρητική παράταξη. Το λένε δημόσια αρκετά στελέχη που εκφράζουν το φόβο τους για την πορεία της Ν.Δ. Ιστορικά στελέχη όπως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης είπαν ότι τη βλέπουν, κορυφαίοι παράγοντες, όπως ο Νίκος Δένδιας και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν την αποκλείουν, αν και ο στόχος τους είναι να αποτραπεί. Μάλιστα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βλέπει τη διάσπαση, καθώς με τη διαρροή που έκανε την περασμένη Πέμπτη, έκανε αναφορά για κάποιους που επιθυμούν και επιχειρούν να διασπαστεί η ΝΔ.

Πολλοί αναλύουν το εσωτερικό πρόβλημα της Ν.Δ. και τα σενάρια περί διάσπασης, μέσα από το πρίσμα των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων και διεργασιών στη χώρα.  Όλοι απεύχονται το μοιραίο, δηλ. την διάσπαση και ελπίζουν για μια ακόμη φορά στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Όμως, η κρίση είναι μεγάλη και εμφανής σε όλα τα επίπεδα της Ν.Δ. και η κομματική και κοινωνική βάση παρακολουθεί αποσβολωμένη τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν.

Εξάλλου, η αντιπαράθεση στη Ν.Δ. ξέφυγε από την πολιτική και εισήλθε στην κίτρινη ζώνη της παραπολιτικής, ενώ οι παραδοσιακοί, άγραφοι, κανόνες της πολιτικής παραβιάζονται.

Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα, για το εάν έκλεισε οριστικά ο κύκλος της Ν.Δ. των 190 εκατ. ευρώ και ήρθε η ώρα για τη δημιουργία νέων σχημάτων στα πλαίσια εντός του πλαισίου της παράταξης.

Τα μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο, ενώ την περασμένη Τρίτη η Ν.Δ. βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη διάσπαση. Και αυτό διότι η πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα ήταν έτοιμη να αμφισβητήσει ως αντικαταστατική την απόφαση του Βαγγ. Μεϊμαράκη να ορίσει τον γ.γ. της Κ.Ο. Γιάννη Πλακιωτάκη στη θέση του αντιπροέδρου και άρα να αναβαθμιστεί σε πρόεδρο για να τρέξει το κόμμα τις εκλογικές διαδικασίες. Τελικά μετά από μεγάλη ένταση στο παρασκήνιο και εκατέρωθεν απειλές, επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι, καθώς υπήρξε και παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και απετράπησαν τα χειρότερα.

Παρά το γεγονός ότι την περασμένη Τρίτη καμία πλευρά, δηλ. οι βασικοί πόλοι διεκδίκησης της εξουσίας στη Ν.Δ., του Βαγγ. Μεϊμαράκη και του Απ. Τζιτζικώστα δεν τράβηξε τελικά το σχοινί έως τα άκρα και επήλθε συμβιβαστική λύση, η σύγκρουση στο παρασκήνιο είναι ανελέητη.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες η Ν.Δ. παρέπεμπε είτε στη Ρωμαϊκή είτε στη Βυζαντική Αυτοκρατορία πριν πέσει, με τις μηχανορραφίες, τα μαχαιρώματα και τις ίντριγκες να κυριαρχούν. Ενδεικτικά: Βαγγ. Μεϊμαράκης εναντίον Αντ. Σαμαρά και το αντίστροφο με φόντο την εταιρείαInfosolution που τα θαλάσσωσε και δεν κατάφερε να κάνει εκλογές. Ντόρα Μπακογιάννη εναντίον Αντ. Σαμαρά και το αντίστροφο για τις εκλογές του 2009 με την πρώην υπουργό να μιλάει για νοθεία στην προ εξαετίας αναμέτρηση. Βαγγ. Μεϊμαράκης εναντίον Ανδρέα Παπαμιμίκου (γραμματέα ΝΔ). Βαγγ. Μεϊμαράκης κατά Μάκη Βορίδη. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά Βαγγ. Μεϊμαράκη. Άδωνις Γεωργιάδης κατά Βαγγ. Μεϊμαράκη. Απόστολος Τζιτζικώστας κατά Βαγγ. Μεϊμαράκη και το αντίστροφο. Όλοι εναντίον της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, της περίφημης ΚΕΦΕ, από την οποία τελικά παραιτήθηκε μόνο ο Ανδρ. Παπαμιμίκος που προήδρευε ως γραμματέας.

Γενικά όλοι εναντίον όλων, ενώ στο επίκεντρο είναι και η προσπάθεια τμήματος των «καραμανλικών» και της Ντ. Μπακογιάννη που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να επιρρίψουν ευθύνες στον Αντ. Σαμαρά (σ.σ. προ ημερών έστιλε μήνυμα, ζητώντας σοβαρότητα και ενότητα) ότι επιθυμεί τη διάσπαση της Ν.Δ.

Αυτή την εκδοχή δεν την ασπάζεται ο Κώστας Καραμανλής που είναι στη μέση. Ξορκίζει τη διάσπαση, δεν πιστεύει ότι θα γίνει, αλλά δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία ο ίδιος μέχρι στιγμής για να βγει μπροστά. Έχει στείλει τα μηνύματα που πρέπει εκεί που πρέπει και αναμένει να επικρατήσει σωφροσύνη από τους πάντες.

Η προ ημερών απουσία του Κ. Καραμανλή και του Αντ. Σαμαρά από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς, ενώ την γκρίνια των βουλευτών δημοσιοποίησαν ουσιαστικά ο Κώστας Τασούλας και ο Θανάσης Δαβάκης, δυο βουλευτές που στηρίζουν τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, ο οποίος όμως και αυτός δεν παρέστη.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική και υπάρχουν πολλοί στην Κ.Ο. που φοβούνται ότι δεν θα γίνουν τελικά εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου, αν και στο…παιχνίδι έχουν μπει δυο μεγάλες και αξιόπιστες εταιρείες κύρους που θα αναλάβουν τη μηχανοργάνωση των εκλογών. Περισσότερο δεν θέτουν θέμα για τις εταιρίες, αλλά τονίζουν ότι είναι πολιτικό το θέμα και αφορά ενδεχομένως έναν ευρύτερο σχεδιασμό κάποιων να αποτραπούν οι εκλογές την παρούσα περίοδο.

Ο Νίκος Δένδιας, λέγεται ότι συλλέγει υπογραφές για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου και ζητεί να γίνουν οι εκλογές μετά. Μαζί του είναι μια ομάδα επτά βουλευτών, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα προχωρήσει αυτό το σενάριο. Ο ίδιος επιχείρησε να το περάσει στην προ ημερών Κ.Ο. αλλά δεν τα κατάφερε, αλλά επιμένει.

Την ίδια ώρα η πλευρά Τζιτζικώστα διαμηνύει ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό, ενώ και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης θέλουν να γίνουν οι εκλογές και να προχωρήσει η διαδικασία κανονικά, όπως ξεκίνησε, παρά τα προβλήματα.

Μάλιστα στέλνετε και σήμερα από διάφορες πλευρές, ότι μια απόφαση για τη διεξαγωγή συνεδρίου και αναβολή των εκλογών θα ανοίξει οριστικά την πόρτα της διάσπασης και να δρομολογήσει εξελίξεις με τη δημιουργία νέων κομμάτων, ενός δεξιού και ενός φιλελεύθερου-κεντρώου. Μένει να αποδειχθεί, διότι πολλές φορές τα σενάρια, μένουν…σενάρια.

πηγή