Οι επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας στον τομέα της γεωργίας.

aleuras120Του Παναγιώτη  Αλευρά*

Με ι­δι­αί­τε­ρη α­νη­συ­χί­α και έν­το­νο προ­βλη­μα­τι­σμό πα­ρα­κο­λου­θού­με τις ε­ξε­λί­ξεις, σχε­τι­κά με το ρω­σι­κό εμ­πάρ­γκο στα γε­ωρ­γι­κά μας προ­ϊ­όν­τα, γε­γο­νός που ε­πη­ρε­ά­ζει αρ­νη­τι­κά την α­γρο­τι­κή μας οι­κο­νο­μί­α, σε μί­α δύ­σκο­λη οι­κο­νο­μι­κή συγ­κυ­ρί­α για τη χώ­ρα μας.

Η δι­α­μορ­φω­θεί­σα κα­τά­στα­ση αλ­λά­ζει το το­πί­ο στο εν­δο-κοι­νο­τι­κό εμ­πό­ριο α­γρο­τι­κών προ­ϊ­όν­των και ο κίν­δυ­νος α­πο­πλη­θω­ρι­σμού και κα­τάρ­ρευ­σης τι­μών εί­ναι υ­παρ­κτός.

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα η ελ­λη­νι­κή α­γο­ρά το­μά­τας κα­τέρ­ρευ­σε α­πό ει­σα­γω­γές το­μά­τας α­πό Ολ­λαν­δί­α και Πο­λω­νί­α, ε­πει­δή οι χώ­ρες αυ­τές δεν μπο­ρού­σαν να α­πο­στεί­λουν τα προ­ϊ­όν­τα τους στη Ρω­σί­α.

Συ­νε­πώς οι ε­πι­πτώ­σεις α­πό το ρω­σι­κό εμ­πάρ­γκο εί­ναι πολ­λα­πλές στη χώ­ρα μας, ε­κτός α­πό τις ά­με­σες ε­πι­πτώ­σεις με την α­πώ­λεια μιας με­γά­λης, δυ­να­μι­κής και προ­νο­μι­ού­χο α­γο­ράς, ό­πως εί­ναι της Ρω­σί­ας.

Υ­πεν­θυ­μί­ζω ό­τι το 80% της πα­ρα­γω­γής α­κτι­νι­δί­ου και φρά­ου­λας και το 50% των ρο­δά­κι­νων εί­χε κερ­δί­σει τις α­γο­ρές της Ρω­σί­ας κα­θώς και ση­μαν­τι­κές πο­σό­τη­τες πορ­το­κα­λι­ών.

Σε ε­πί­πε­δο Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου ή­δη έ­χου­με το πρώ­το πλήγ­μα για τα πορ­το­κά­λια ποι­κι­λί­ας βα­λέν­τσια. Οι «κλει­σμέ­νες» συμ­φω­νί­ες α­θε­τή­θη­καν και τα πορ­το­κά­λια μέ­νουν α­δι­ά­θε­τα.

Α­νη­συ­χί­α υ­πάρ­χει και για τις συμ­φω­νί­ες της χει­με­ρι­νής πε­ρι­ό­δου με τα ομ­φα­λο­φό­ρα πορ­το­κά­λια.

Σε ε­πί­πε­δο Ν. Μεσ­ση­νί­ας ε­κτός α­πό τις γε­νι­κό­τε­ρες ε­πι­πτώ­σεις στη χώ­ρα μας, θα έ­χου­με ε­πι­πτώ­σεις για την α­να­προ­σαρ­μο­γή καλ­λι­ερ­γει­ών γει­το­νι­κών νο­μών.

Για πα­ρά­δειγ­μα η καλ­λι­έρ­γεια της φρά­ου­λας έ­χει ε­κτι­να­χθεί στα 9.000 στρμ. α­πό 1500 στρ.  το 2004 και αυ­τό ο­φεί­λε­ται στο ά­νοιγ­μα και την α­νά­πτυ­ξη της ρω­σι­κής α­γο­ράς.  Με­τά το εμ­πάρ­γκο προ­σα­να­το­λί­ζον­ται σε καλ­λι­έρ­γεια πα­τά­τας και καρ­που­ζιού σε θερ­μο­κή­πια (αν­τι­κα­τά­στα­ση της φρά­ου­λας) που χρο­νι­κά θα συμ­πέ­σουν με τις πα­ρα­γω­γές του νο­μού μας.

Για ό­λους αυ­τούς τους λό­γους α­παι­τεί­ται ά­με­ση κα­τάρ­τι­ση ε­νός ευ­ρω­πα­ϊ­κού και ε­θνι­κού σχε­δί­ου για την αν­τι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης, δι­ό­τι η Ρω­σί­α έ­χει αρ­χί­σει δι­α­πραγ­μα­τεύ­σεις με άλ­λες χώ­ρες που δι­εκ­δι­κούν το κομ­μά­τι της  “πί­τας”  που χά­νει η χώ­ρα μας και γε­νι­κό­τε­ρα η Ε.Ε. και η με­γα­λύ­τε­ρη α­πει­λή εί­ναι το εν­δε­χό­με­νο να χα­θεί ο­ρι­στι­κά η ρω­σι­κή α­γο­ρά.

Α­παι­τεί­ται δι­πλω­μα­τι­κή δι­α­χεί­ρι­ση της κα­τά­στα­σης, ώ­στε ν’ α­πο­κα­τα­στα­θεί η ι­σορ­ρο­πί­α των α­γο­ρών στα α­γρο­τι­κά προ­ϊ­όν­τα που κυ­ρί­ως βλά­πτον­ται οι Νό­τι­ες χώ­ρες της Ε.Ε.

Πα­ράλ­λη­λα, παρ΄ ό­τι οι α­πο­ζη­μι­ώ­σεις α­πο­τε­λούν πρό­σκαι­ρο «πυ­ρο­σβε­στι­κό μέ­τρο » και δεν α­να­κτούν χα­μέ­νες α­γο­ρές εί­ναι ό­μως α­πα­ραί­τη­τες για την στή­ρι­ξη του α­γρο­τι­κού ει­σο­δή­μα­τος των πλη­γέν­των πα­ρα­γω­γών, να δι­εκ­δι­κη­θούν α­πό την Ε.Ε. ό­χι μό­νο α­πό τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της Κ.Α.Π, αλ­λά και α­πό άλ­λα τα­μεί­α.  Τα 400 ε­κα­τομ. Ευ­ρώ που προ­βλέ­πον­ται α­πό την νέ­α Κ.Α.Π. για έ­κτα­κτα μέ­τρα αν­τι­με­τώ­πι­σης της κρί­σης δεν εί­ναι αρ­κε­τά για να αν­τι­με­τω­πι­σθεί μί­α α­πρό­βλε­πτα με­γά­λη κρί­ση τέ­τοι­ου με­γέ­θους.

Η Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή πρέ­πει να ε­πι­τα­χύ­νει τα προ­γράμ­μα­τα / δρά­σεις και προ­ώ­θη­σης προ­ϊ­όν­των σε νέ­ες α­γο­ρές, οι ο­ποί­ες μπο­ρούν να δη­μι­ουρ­γή­σουν ε­ναλ­λα­κτι­κές δι­ε­ξό­δους για τα προ­ϊ­όν­τα μας.

Η Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση πα­ρ’ ό­τι δεν α­ξι­ο­ποί­η­σε την έ­κτα­κτη κα­τά­στα­ση που δι­έρ­χε­ται η χώ­ρα μας και την πα­ρα­δο­σια­κή μας σχέ­ση με τη Ρω­σί­α, προ­κει­μέ­νου να δι­α­φο­ρο­ποι­η­θεί στο ε­πί­πε­δο της οι­κο­νο­μι­κής δι­πλω­μα­τί­ας, ο­φεί­λει σή­με­ρα να δι­εκ­δι­κή­σει α­πό την Ε.Ε. την α­πο­ζη­μί­ω­ση της πα­ρα­γω­γής τό­σο α­πό τις ά­με­σες ζη­μι­ές ό­σο και α­πό τις έμ­με­σες. (Συμ­πί­ε­ση τι­μών α­γρο­τι­κών προ­ϊ­όν­των, δι­ά­λυ­ση εμ­πο­ρι­κών συμ­φω­νι­ών κλπ).

Πρέ­πει το Υπ. Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων να κα­τα­γρά­ψει τις ζη­μι­ές , ώ­στε να εί­ναι έ­τοι­μο να δι­εκ­δι­κή­σει την α­πο­ζη­μί­ω­ση α­πό τον μη­χα­νι­σμό ε­νί­σχυ­σης της Ε.Ε. λό­γω κρί­σης.

Α­πο­τε­λεί ε­πι­τα­κτι­κή α­νάγ­κη και με­γά­λη κυ­βερ­νη­τι­κή ευ­θύ­νη να ε­ξα­σφα­λι­στούν οι α­πο­ζη­μι­ώ­σεις στους πλητ­τό­με­νους πα­ρα­γω­γούς, οι ο­ποί­οι α­πει­λούν­ται με κα­τάρ­ρευ­ση και σε κα­μί­α πε­ρί­πτω­ση δεν μπο­ρούν ν΄ α­πο­τε­λούν πο­λι­τι­κή στρα­τη­γι­κή.

Τέ­λος χρει­ά­ζε­ται συν­το­νι­σμέ­νη και με­θο­δι­κή προ­σπά­θεια απ΄ ό­λους τους εμ­πλε­κό­με­νους φο­ρείς με μπρο­στά­ρη την Κυ­βέρ­νη­ση για την ε­ξεύ­ρε­ση νέ­ων α­γο­ρών, κα­θώς υ­πάρ­χει έν­το­νος αν­τα­γω­νι­σμός και α­πό τις άλ­λες ευ­ρω­πα­ϊ­κές χώ­ρες που πα­ρά­γουν ο­μο­ει­δή προ­ϊ­όν­τα.

*Γεωπόνος – τ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας