Οι προτάσεις του Ποταμιού για την πάταξη της διαφθοράς είναι:
- Eθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς με ουσιαστικές αρμοδιότητες.
- Ανεξάρτητη Αρχή που θα έχει τα μέσα και τη νομοθετική εξουσιοδότηση να κάνει συγκεκριμένα πράγματα: π.χ.: αιφνιδιαστικούς ελέγχους, κατάσχεση τεκμηρίων.
- Έλεγχος του πόθεν και όχι μόνο του έσχες των πολιτικών, των δικαστικών, των εφοριακών και όλων εκείνων που παίρνουν δουλειές από το κράτος.
- Ριζική αποκάθαρση της νομοθεσίας από διατάξεις που δεν εφαρμόζονται (ρυθμιστική γκιλοτίνα).
- Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους να υπάρχει ένας τελικός νόμος ανά θέμα χωρίς παράθυρα και αστερίσκους.
- Ενίσχυση της Ενιαίας Αρχής Προμηθειών και εφαρμογή ενιαίων κανόνων για τις δημόσιες προμήθειες ομοειδών αγαθών και υπηρεσιών.
- Ηλεκτρονική διασύνδεση των σωμάτων ελέγχου φόρων και εισφορών με τις υπηρεσίες επιβολής και είσπραξης προστίμων.
- Δημιουργία ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας στα πρότυπα της Διαύγειας, στην οποία τα κόμματα θα αναρτούν έσοδα και έξοδα και θα δημοσιοποιούν στο τέλος του έτους τον οικονομικό απολογισμό τους.
- Θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης στα πρότυπα του αντίστοιχου κώδικα που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με εξέταση δράσεων που έχει προτείνει η Διεθνής Διαφάνεια.
- Διαφάνεια και αιφνιδιαστικοί συστηματικοί έλεγχοι σε τομείς υψηλού κινδύνου διαφθοράς, όπως η υγεία, η εθνική άμυνα, τα δημόσια έργα, η τοπική αυτοδιοίκηση.
- Για όσους συναλλάσσονται με το δημόσιο (προμηθευτές, εργολάβοι) να δημοσιεύονται ανά τακτά διαστήματα στατιστικά στοιχεία που αφορούν:
– τα ποσά αναθέσεων ανά εργολάβο
– τα ομοειδή έργα μικρού budget στον ίδιο εργολάβο που μπορεί να υποκρύπτει κατάτμηση έργου για να περάσει κάτω από το ελεγκτικό ραντάρ
– τις τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης σε πολύ μικρό διάστημα από την υπογραφή της
– τον έλεγχο για το αν το ποσό της επέκτασης της σύμβασης είναι ίσο με την έκπτωση που είχε κάνει ο εργολάβος επί του αρχικού budget (περίπτωση hot spot Χίου).
- Δημιουργία ενός «ποινικού μητρώου» εταιρειών κατ’ αντιστοιχία με το ποινικό μητρώο ιδιωτών (σύσταση ΟΟΣΑ)
- Δημιουργία ενός «Τειρεσία διαφθοράς», όπου θα καταγράφονται εταιρείες οι οποίες έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς.
- Κάθε εταιρεία που θέλει να κατέβει σε διαγωνισμό θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο.
- Τυποποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.