Την μορφή που θα έχει η Κύπρος αν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς συζητούν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις συνομιλίες στη Γενεύη με την κάθε πλευρά να καταθέτει χάρτες.
Σύμφωνα με πηγές του κυπριακού Σίγμα, από τη Γενεύη, τα κυριότερα προβλήματα σχετικά με τον τουρκοκυπριακό (τ/κ) χάρτη είναι το ποσοστό ακτογραμμής, ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν υπό ελληνοκυπριακή (ε/κ) διοίκηση και το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνει επιστροφή της Μόρφου.
Το ποσοστό ακτογραμμής σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιο μεγάλο για την τ/κ πλευρά απ’ ότι για την ε/κ πλευρά.
Ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση, είναι κοντά στον αριθμό που είχε προταθεί στο Μοντ Πελεράν 2, δηλαδή κοντά στις 65.000, έως και ελάχιστα πιο πάνω.
Η ε/κ πλευρά είχε ετοιμάσει 7 εναλλακτικούς ε/κ χάρτες και 14 σενάρια για τους τ/κ χάρτες. Το ένα σενάριο που ήταν και το επικρατέστερο ήταν τελικά ο χάρτης που κατατέθηκε από την τ/κ πλευρά. Αυτός ήταν και ο λόγος που ήταν έτοιμα τα σχόλια με τις διαφωνίες της ε/κ πλευράς και κατατέθηκαν άμεσα στον ΟΗΕ.
Ν. Χριστοδουλίδης: Πρώτη φορά ανταλλάσσονται χάρτες από το 1976
Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που ανταλλάσσονται χάρτες, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ενημέρωση που έκανε μετά την ανταλλαγή των χαρτών.
Κάνοντας λόγο για «σημαντική εξέλιξη», ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή των συνομιλιών. Είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης, τόνισε.
Παρόλ’ αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη συγκεκριμένες αντιρρήσεις επί του σχεδίου-χάρτη που τους ενεχείρισε η άλλη πλευρά, αντιρρήσεις που κατέθεσε γραπτώς ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν θέλησε στην παρούσα φάση να αποκαλύψει ποια είναι τα σημεία με τα οποία διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Την Πέμπτη, διευκρίνισε, δεν υπάρχουν δικοινοτικές συνομιλίες, καθώς η πολυμερής Διάσκεψη θα ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
Εισαγωγικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. «Είναι η πρώτη φορά που ανταλλάσσονται χάρτες στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», σημείωσε.
Από τη μελέτη του χάρτη που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κατ’ αρχάς εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στο 29,2%, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να κρύψει ότι από την άλλη, υπάρχουν πρόνοιες του χάρτη «που δεν μας ικανοποιούν, και οι διαφωνίες έχουν ήδη υποβληθεί, γραπτώς μάλιστα, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με πολύ συγκεκριμένα σχόλια επί των τουρκοκυπριακών προτάσεων». Ερωτηθείς αν υποβλήθηκαν αντίστοιχες ενστάσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε πως εξ όσων γνωρίζει, δεν υπέβαλε αντίστοιχες γραπτές προτάσεις ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.
Σε ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης απάντησε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες, για να προσθέσει: «Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που έχουμε τέτοια εξέλιξη, είναι θετικό ότι η σημερινή εξέλιξη κινείται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Μον Πελεράν. Από εκεί και πέρα, δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης». Συνέχισε δε, σημειώνοντας πως «αύριο (Πέμπτη) ξεκινά η Διάσκεψη εδώ στη Γενεύη και η ημέρα είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων».
Ο κ. Χριστοδουλίδης, κάλεσε τους δημοσιογράφους να δουν την «πολυμερή Διάσκεψη», στην οποία «η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενο, όχι συμβαλλόμενο μέρος, και θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – και έχει υποχρέωση η Ε.Ε να είναι παρούσα» βάσει της σχετικής Συνθήκης της Ε.Ε., συμπλήρωσε.
Αντιθέτως, όπως είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει ο Κύπριος εκπρόσωπος, το εδαφικό όπως και τα άλλα κεφάλαια που άπτονται εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, θα συζητηθούν στη συνέχεια, η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται σε πολύ λίγο (κάποια από τα θέματα που τέθηκαν τις τελευταίες ώρες, είναι η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην κεντρική διακυβέρνηση, όπως επίσης η ευρωπαϊκή πτυχή – θέμα που εξέτασαν εμπειρογνώμονες).
Αξίζει επίσης να επισημανθεί και η επόμενη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη: «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν τη μη επανάληψη συνομιλιών».
topontiki.gr