Στην ανάγκη ουσιαστικής έρευνας προκειμένου να τεκμηριωθεί αξιόπιστα η σύνδεση της εκτόξευσης του χρέους με αμαρτωλές συμβάσεις προμηθειών κατέληξε το σύνολο των πολιτικών και επιστημόνων που πέρασαν το περασμένο σαββατοκύριακο από την Βουλή προκειμένου να μετέχουν στην επιτροπή της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Η πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής έτυχε αποδοχής καθώς το παρόν έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το σύνολο σχεδόν των υπουργών και αρκετοί οικονομολόγοι και νομικοί διεθνούς κύρους.
Siemens, δανειακές συμβάσεις και εξοπλιστικά στο «μικροσκόπιο»
Η διήμερη συζήτηση ήταν ένα μείγμα από ενδιαφέρουσες επιστημονικές αναλύσεις του ελληνικού χρέους, αξιοσημείωτες πολιτικές προσεγγίσεις αλλά και επιφανειακές λαϊκιστικές κορώνες που συνήθως εμφανίζονται μόνο στις φιέστες παρόμοιων εκδηλώσεων. Οι ομιλητές αναγνώρισαν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που καθιστούν το χρέος επονείδιστο ενώ αναφέρθηκαν και σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Ιδιαίτερες αναφορές – που δείχνουν την στόχευση των ερευνών – έγιναν για όλες τις δανειακές συμβάσεις, τις συμφωνίες για εξοπλιστικά, τις προμήθειες της Siemens, τα οικονομικά των Ολυμπιακών Αγώνων και κάθε άλλη υπόθεση που εγείρει ερωτήματα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Σε κάθε περίπτωση όμως για αξιόπιστο και ρεαλιστικά χρήσιμο πόρισμα δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις και οι προθέσεις αλλά πραγματικά στοιχεία και ντοκουμέντα που θα αποδείξουν αδιαμφισβήτητα την παράνομη διόγκωση του χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή μετατραπεί σε μια άτυπη εξεταστική επιτροπή για επικοινωνιακούς λόγους, τότε είναι σίγουρο πως θα ενισχυθεί το αίσθημα των πολιτών ότι «όλοι ίδιοι είναι» και πως «όλοι τα κουκουλώνουν». Αυτό είναι και το πραγματικό στοίχημα της Προέδρου που ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκροτήσει την επιτροπή και γι αυτό πρέπει στο έργο της να συνδράμουν όσοι πραγματικά μπορούν ακόμα και αν προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ωστόσο, η πιθανότητα διακομματικής συνδρομής φαίνεται πως έχει ήδη αποκλειστεί καθώς όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης «αποκλείστηκαν» από την έρευνα. Σε ανακοινώσεις τους ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυρία Κωνσταντοπούλου πως δεν τους κάλεσε ως όφειλε στην συνεδρίαση και πως έχει μετατρέψει την Βουλή σε «τσιφλίκι της». Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες είχαν ελλιπή ενημέρωση για το πρόγραμμα της επιτροπής ενώ κανείς δεν γνώριζε (σ.σ. για ποιο λόγο άραγε;) ότι στην εναρκτήρια συνεδρίαση θα παραβρίσκονταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το χρέος ειναι αποτέλεσμα συμβάσεων διαφθοράς
Από την πλευρά της η Πρόεδρός υποστήριξε ότι «Το χρέος δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά είναι αποτέλεσμα παραλείψεων, δανειακών συμβάσεων με δυσθεώρητα επιτόκια, συμβάσεων διαφθοράς που εκτίναξαν την οφειλή και αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών που βρίσκονται στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη» σημείωσε η πρόεδρος και πρόσθεσε: «Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο. Οσο δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει το ερώτημα ποιο ποσοστό ή τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο παράνομο, επαχθές και επονείδιστο». Παράλληλα χαρακτήρισε «Άκυρο» και «υπό αμφισβήτηση» των εξωδικαστικό συμβιβασμό ελληνικού δημοσίου και γερμανικής Siemens. Η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως με τον συμβιβασμό η τότε κυβέρνηση παραιτήθηκε από αξιώσεις 2 δισ. ευρώ και πως το θέμα των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού θα απασχολήσει την επιτροπή.
Πρ. Παυλόπουλος: Πράττουμε ό,τι μας αναλογεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο
Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Οι εργασίες της Επιτροπής θα συμβάλλουν όχι μόνο στο να μάθουμε τι έγινε με το χρέος αλλά και πώς πρέπει να πορευθούν οι λαοί της Ευρώπης από εδώ και πέρα ούτως ώστε το χρέος να μην λειτουργεί ως βάρος στην αναπτυξιακή τους πορεία. Πράττουμε ό,τι μας αναλογεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανόνες. Οι θέσεις που υπερασπιζόμαστε όσον αφορά στη συγκρότηση της Επιτροπής είναι συμβατές με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωζώνης». Στη συνέχεια ο κ Παυλόπουλος αποχώρησε και τον ακολούθησε και ο κ. Τσίπρας.
Καμμένος: Εντολή του λαού να διεξάγουμε λογιστικό έλεγχο του χρέους
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Ήταν εντολή του λαού να διεξάγουμε λογιστικό έλεγχο του χρέους. Λυπάμαι που την αποφεύγουν ορισμένοι οι οποίοι συνέβαλαν στη διόγκωσή του. Λυπάμαι που δεν είναι παρόντες σήμερα εκείνοι οι οποίοι συμφώνησαν στη σύναψη συμφωνιών εκτός της συνταγματικής νομιμότητας. Η πολιτική που επεβλήθη από τους δανειστές ήταν καταστροφική. Θα αποδειχθεί αν ήταν λάθος ή δόλος και θα αποδειχθεί αν κάποιοι κέρδισαν από όλο αυτό. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσχεδιάσει την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ πριν καν αναλάβουν την κυβέρνηση. Κάποιοι είχαν δόλο. Και αν αυτός ο δόλος απέφερε οικονομικά κέρδη σε κάποιους οφείλουμε να το εξετάσουμε. Μόνο στο ΥΠΕΘΑ στον προϋπολογισμό του 2009 έχει φουσκωθεί το χρέος της χώρας με 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίσαμε στο ΥΠΕΘΑ εξοπλιστικά συστήματα χωρίς αυτά να έχουν παραλειφθεί. Μόνο αυτά τα 3,4 δις ευρώ μπορούν να αποδείξουν τη ν παραποίηση των στοιχείων».
Νικολούδης: Μίζα 4% για προμήθειες εξοπλιστικών
Ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι μία απ’ τις βασικότερες αιτίες που η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, είναι η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις». Υπενθυμίζοντας πως για κάθε πράξη διαφθοράς υπάρχει εκείνος που πληρώνεται αλλά και εκείνος που πληρώνει, ο κ. Νικολούδης τόνισε πως είναι πλήρως καταγεγραμμένο πως στις μεγάλες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων, ο μέσος όρος παράνομης προμήθειας ανερχόταν στο 4% με ζημία πολλών δισεκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το ποσοστό για τις συμβάσεις αγοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού (ομολογουμένως πολύ καλής ποιότητας) έφτανε το 23%. «Το συντριπτικό ποσοστό των συμβάσεων αυτών ήταν με εταιρείες από το εξωτερικό, υπογράμμισε» ο κ. Νικολούδης.
Οι «αποστάσεις» Βαρουφάκη και η παρατήρηση της Προέδρου
Πάντως , κατά την πρώτη ημέρα σημειώθηκε και η διάσταση απόψεων για τη δημιουργία του χρέους μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο υπουργός Οικονομικών έδειξε να μην συμφωνεί με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο.
«Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο όσο δεν έχει ελεγχθεί και δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει ερώτημα ποιο τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο» είπε στη συνεδρίαση η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε με όρους αγοράς, εξηγώντας πώς δημιουργείται το χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο, καθόλα νόμιμα, και πώς προέκυψε η κρίση χρέους.
«Σύμφωνα με την Eurostat, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή, δεν ήταν τίποτα παράνομο από όλα αυτά, ήταν νόμιμος ο τρόπος που τα κοινοβούλια παραπλανήθηκαν όχι μόνο εδώ, δεν το ανακαλύψαμε εμείς εδώ» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Όμως, ο υπουργός Οικονομικών κράτησε αποστάσεις και από την απόφαση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
«Συνηθίζεται στην Ελλάδα η αποτυχία του πολιτικού συστήματος και η αποτυχία της Δικαιοσύνης να υποκαθίστανται από εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. Θα ήθελα αυτό να μη συμβεί τώρα. Σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η επιτροπή τώρα, θα έπρεπε να έχει επέμβει η Δικαιοσύνη» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν άφησε τίποτα αναπάντητο από όσα υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Έχει πάντα ενδιαφέρον να ακούς οικονομολόγους να μιλούν νομικά. Ακόμη και το τυχόν νομιμοφανές χρέος δεν είναι πάντως ηθικό» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής.
Παναγιώτης Λιαργκόβας: Αυτοί είναι οι στόχοι
«Στόχος της Επιτροπής πρέπει να είναι η εξάντληση όλων των δυνατοτήτων προκειμένου να εξακριβωθεί αν το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν αναγκαίο, τοξικό, φουσκωμένο, επαχθές, απεχθές, ακατάλληλο ή άνομο». Αυτό τόνισε ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, θέτοντας το επιστημονικό δυναμικό του Γραφείου στη διάθεση της Επιτροπής για τη διερεύνηση του δημοσίου χρέους και παράλληλα δεσμεύθηκε για την παροχή όλων των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του και αφορούν τη δημιουργία του δημοσίου χρέους της χώρας. Ο καθηγητής κ. Cephas Lumina, πρώην ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τις συνέπειες του εξωτερικού χρέους και άλλων συναφών διεθνών οικονομικών υποχρεώσεων των κρατών χαρακτήρισε «παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών» τις αξιολογήσεις των δανειστών με βάση τα νούμερα και όχι την κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών. Κλείνοντας την παρέμβασή του, σημείωσε ότι στη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2013 με την ιδιότητά του ως εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, έγινε μάρτυρας της απελπισίας που δημιούργησε η ασκούμενη πολιτική, καθώς υπήρξε μια αυτοκτονία στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε και ο ίδιος.
Πηγή: protothema.gr