Αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, οι οποίες όμως δεν θα μεταβάλλουν τον εισπρακτικό ετήσιο στόχο των 2,65 δισ. ευρώ εξετάζει από φέτος το υπουργείο Οικονομικών επιχειρώντας να καταστήσει κάπως «δικαιότερο» τον φόρο για τα έξι εκατομμύρια υπόχρεων. Ωστόσο, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου διαβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές λέγοντας ότι αυτή «τη στιγμή ήδη υπάρχει προεργασία στο υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο του φόρου» αλλά υπό τον περιορισμό να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο εισπρακτικός στόχος δεν αλλάζει στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις οι οποίες θα δίνουν μια «γεύση» δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών στα ακίνητα μεταφέροντας μέρος των επιβαρύνσεων από τους μικροιδιοκτήτες ακινήτων στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα προχωρήσουν σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο υπουργός ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν όλοι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου ενώ παράλληλα θα γίνουν μετατάξεις 1.000 υπαλλήλων από το υπόλοιπο δημόσιο τομέα στο υπουργείο Οικονομικών. Για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των «μαϊμού» ταμειακών μηχανών είπε άμεση προτεραιότητα είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέτρο το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί αλλά δεν έχει υλοποιηθεί και εξετάζεται η εφαρμογή του σε πιλοτική βάση σε τουριστικές περιοχές και νησιά.
Πιο συγκεκριμένα από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:
1. ΕΝΦΙΑ: Ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει δυο φόρους (τον κύριο φόρος και τον συμπληρωματικό) και οι αλλαγές εξετάζονται υπό αυτό το πρίσμα. Ο κ. Αλεξιάδης άφησε να εννοηθεί ότι στο τραπέζι είναι η αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας σε σχέση με τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.
Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες αφού όπως είπε ο υπουργός δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να πάμε από τις αντικειμενικές τιμές στις εμπορικές. Έτσι οι αντικειμενικές τιμές τουλάχιστον για φέτος θα διατηρηθούν στο σημερινό εξωπραγματικό ύψος τους και ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα υπολογιστεί με βάση αυτές. Ωστόσο, μίλησε για αλλαγή των αντικειμενικών μελλοντικά, υπονοώντας ουσιαστικά πως οι αντικειμενικές τιμές θα αλλάξουν εντός του 2016. Για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται διάφορες προτάσεις που αφορούν στα εξής:
Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας (αστικά ακίνητα) που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Συζητείται το αφορολόγητο όριο μπορεί να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα οποίες ο συντελεστής φόρου είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά μέτρο και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ που σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 13 ευρώ/τμ.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σημειώνεται ότι για τα συγκεκριμένα ακίνητα ο ΕΝΦΙΑ του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30% και για να διατηρηθεί ή να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.
Πάντως τα χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της μορφής του ΕΝΦΙΑ είναι ασφυκτικά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι ο ίδιος με αυτόν που κατέβαλαν πέρυσι.
Κατά τα λοιπά:
2. Φορο-έλεγχοι: Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει όλο το διαθέσιμο προσωπικό των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ενώ σε συνεργασία με την ΓΓΔΕ μελετά το ενδεχόμενο να κλείνουν ορισμένες ημέρες την εβδομάδα για το κοινό οι εφορίες προκειμένου οι υπάλληλοι να ασχολούνται με ελέγχους. «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ιδίως στους έμμεσους φόρους, δεν θα ανεχθούμε κανένας να βάλει τον ΦΠΑ στην τσέπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών θα εφαρμοστεί σχέδιο διακοπής αποσπάσεων 300 υπαλλήλων του υπουργείου και 1.000 μετατάξεων μέσω ΑΣΕΠ.
ΕΝΦΙΑ
Εξετάζεται αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Συζητείται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
Ερχονται ανατροπές για τους αγρότες
Οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα προχωρήσουν με βάση αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τόνισε ο κ. Αλεξιάδης προσθέτοντας ότι το θέμα της φορολόγησης των αγροτών συζητείται αυτές τις ημέρες με τα κλιμάκια των θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται οι αλλαγές να μην περιοριστούν στα μέτρα που έχουν προβλεφθεί από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, καθώς η κυβέρνηση αναζητά και μέτρα που θα λειτουργήσουν ως «αντίβαρο» στην αύξηση της φορολογίας των αγροτών. Ηδη, έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις για ταυτόχρονη προώθηση αντίμετρων όπως:
Η διεύρυνση των δαπανών των αγροτών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιοριστεί η φορολογητέα ύλη των αγροτών πάνω στην οποία θα επιβληθούν τα νέα φορολογικά μέτρα.
Η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, το οποίο θα χτίζεται με αποδείξεις που θα προκύπτουν από τις αγορές με πλαστικό χρήμα.
imerisia.gr