Ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή Ολλανδικών επιχειρήσεων στον τομέα των κηπευτικών στην Τριφυλία

trifilia thermokipia1Ο­λο­κλη­ρώ­θη­κε σή­με­ρα η ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κή α­πο­στο­λή 8 Ολ­λαν­δι­κών ε­πι­χει­ρή­σε­ων και του πα­νε­πι­στη­μί­ου του Wageningen στην Ελ­λά­δα. Ο στό­χος της α­πο­στο­λής ή­ταν να ξε­κι­νή­σει ε­πα­φές και τη δη­μι­ουρ­γί­α σχέ­σε­ων συ­νερ­γα­σί­ας για τις ε­πι­χει­ρή­σεις και την τε­χνο­λο­γι­κή α­νά­πτυ­ξη με­τα­ξύ των πα­ρα­γω­γών, των προ­μη­θευ­τών, των συμ­βού­λων, των μη­χα­νι­κών, των εμ­πό­ρων και των ε­ρευ­νη­τών α­πό την Ελ­λά­δα και την Ολ­λαν­δί­α.

trifilia thermokipiaΤη Δευ­τέ­ρα σε χώ­ρο της Ολ­λαν­δι­κής πρε­σβεί­ας στην Α­θή­να η α­πο­στο­λή εί­χε α­νοι­χτή συ­νάν­τη­ση και συ­ζή­τη­ση με τον Ολ­λαν­δό πρέ­σβη Jan Th. Versteeg, τον εκ­πρό­σω­πο του Υπ. Α­γρο­τι­κής α­νά­πτυ­ξης Σω­τή­ρη Κου­τσο­μή­τρο, τον Γε­νι­κό Γραμ­μα­τέ­α Ε­ρευ­νας & Τε­χνο­λο­γί­ας Πα­να­γι­ώ­τη Χα­τζη­νι­κο­λά­ου, τον ε­ρευ­νη­τή Θω­μά Μπαρ­τζά­να εκ­πρό­σω­πο του ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ και τα στε­λέ­χη της ΑΝΕΛΙΞΗΣ Θα­νά­ση Κυ­ρι­α­ζό­που­λο και Γι­ώρ­γο Βα­σι­λό­που­λο. Στη συ­νάν­τη­ση έ­γι­νε α­μοι­βαί­α ε­νη­μέ­ρω­ση και πα­ρου­σιά­σεις θε­μά­των γύ­ρω α­πό την πα­ρα­γω­γή κη­πευ­τι­κών και τις νέ­ες τε­χνο­λο­γί­ες. Τα στε­λέ­χη της ΑΝΕΛΙΞΗΣ πα­ρου­σί­α­σαν την ση­με­ρι­νή κα­τά­στα­ση του το­μέ­α των κη­πευ­τι­κών στην Τρι­φυ­λί­α, τις προ­ο­πτι­κές α­νά­πτυ­ξης του το­μέ­α σε ό­λο το τό­ξο της Δυτ. Πε­λο­πον­νή­σου και τα κί­νη­τρα που προ­βλέ­πον­ται α­πό τις κοι­νο­τι­κές και ε­θνι­κές πο­λι­τι­κές.

Τις 2 ε­πό­με­νες η­μέ­ρες Τρί­τη και Τε­τάρ­τη η Ολ­λαν­δι­κή α­πο­στο­λή κα­τέ­λυ­σε στην Κυ­πα­ρισ­σί­α ό­που ε­πι­σκέ­φθη­κε τη Δ/νση Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης & Κτη­νι­α­τρι­κής και εί­χε συ­νάν­τη­ση με τον Δ/ντή Αν­τώ­νη Πα­ρα­σκευ­ό­που­λο και το ε­πι­στη­μο­νι­κό προ­σω­πι­κό της Δ/νσης. Στη συ­νέ­χεια η α­πο­στο­λή συ­νο­δευ­ό­με­νη α­πό τον κ. Πα­ρα­σκευ­ό­που­λο και τα στε­λέ­χη της ΑΝΕΛΙΞΗΣ την γε­ω­πό­νο Αν­να Πε­τρέ­α και τον μηχ/γο μη­χα­νι­κό Πα­να­γι­ώ­τη Κυ­ρι­α­κό­που­λο, ε­πι­σκέ­φθη­καν 9 θερ­μο­κη­πια­κές μο­νά­δες στην Τρι­φυ­λί­α ό­που δι­α­πί­στω­σαν το υ­ψη­λό ε­πί­πε­δο των μο­νά­δων και του αν­θρώ­πι­νου δυ­να­μι­κού της πε­ρι­ο­χής.

Την Τρί­τη το βρά­δυ στην Κυ­πα­ρισ­σί­α έ­γι­νε α­νοι­χτή η­με­ρί­δα – συ­νάν­τη­ση φο­ρέ­ων και ε­πι­χει­ρή­σε­ων με τους Ολ­λαν­δούς. Συμ­με­τεί­χαν εκ­πρό­σω­ποι του ΤΕΙ Πε­λο­πον­νή­σου οι κα­θη­γη­τές Τά­σος Κώ­τσι­ρας και Χρή­στος Μου­ρού­το­γλου, του «ΕΛΓΟ Δή­μη­τρα» Γι­ώρ­γος Τσου­μά­νης, οι γε­ω­πό­νοι Αρ. Πα­πα­νι­κο­λά­ου και Α. Πάτ­τας της Δ/νσης Α­γρο­τι­κής οι­κο­νο­μί­ας Μεσ­ση­νί­ας, εκ­πρό­σω­ποι 6 ε­πι­χει­ρή­σε­ων και πολ­λοί πα­ρα­γω­γοί και εκ­πρό­σω­ποι Συ­νε­ται­ρι­σμών. Στη η­με­ρί­δα μί­λη­σαν οι Αν­τώ­νης Πα­ρα­σκευ­ό­που­λος και ο κα­θη­γη­τής του Wageningen Αθ. Σα­που­νάς. Ο κ. Πα­ρα­σκευ­ό­που­λος έ­κα­νε α­να­λυ­τι­κή πα­ρου­σί­α­ση των προ­ο­πτι­κών του το­μέ­α των κη­πευ­τι­κών στην πε­ρι­ο­χή α­πό την Πά­τρα μέ­χρι την Πύ­λο λό­γω των συγ­κριτ­κών πλε­ο­νε­κτη­μά­των που δι­α­θέ­τει.και ο κα­θη­γη­τής του Wageningen Αθ. Σα­που­νάς α­να­φέρ­θη­κε στις νέ­ες προ­κλή­σεις που φέρ­νει η τε­χνο­λο­γί­α στον το­μέ­α των κη­πευ­τι­κών.

Στη συ­νέ­χεια έ­γι­ναν αρ­κε­τές συ­ναν­τή­σεις «έ­νας προς έ­ναν» με­τα­ξύ των Ολ­λαν­δών και των Ελ­λη­νι­κών φο­ρέ­ων και ε­πι­χει­ρή­σε­ων ό­που δι­α­πι­στώ­θη­κε η ύ­παρ­ξη ε­κτε­νούς πε­δί­ου συ­νερ­γα­σί­ας των δύ­ο πλευ­ρών και τέ­θη­καν οι βά­σεις για την α­νά­πτυ­ξή της.

Η ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κή α­πο­στο­λή ορ­γα­νώ­θη­κε α­πό τον Ολ­λαν­δι­κό ορ­γα­νι­σμός RVO και το Δί­κτυ­ο και­νο­το­μί­ας ΠΡΑΞΗ σε συ­νερ­γα­σί­α με την Ολ­λαν­δι­κή Πρε­σβεί­α, τη Γε­νι­κή Γραμ­μα­τεί­α Έ­ρευ­νας και Τε­χνο­λο­γί­ας και την ε­ται­ρεί­α ΑΝΕΛΙΞΗ Σύμ­βου­λοι Ε­πι­χει­ρή­σε­ων, Η ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κή α­πο­στο­λή τέ­θη­κε υ­πό την αι­γί­δα της Δ/νσης Α­γρο­τι­κής Οι­κο­νο­μί­ας και Κτη­νι­α­τρι­κής Τρι­φυ­λί­ας που συ­νέ­βα­λε α­πο­φα­σι­στι­κά στην ε­πι­τυ­χή της δι­α­σύν­δε­ση με το πα­ρα­γω­γι­κό και ε­πι­στη­μο­νι­κό δυ­να­μι­κό της πε­ρι­ο­χής.

 

Α­πό την πλευ­ρά της η ΑΝΕΛΙΞΗ Σύμ­βου­λοι Ε­πι­χει­ρή­σε­ων, με τέ­τοι­ου εί­δους πρω­το­βου­λί­ες ε­πι­δι­ώ­κει τη δι­εύ­ρυν­ση των συ­νερ­γα­σι­ών των ελ­λη­νι­κών ε­πι­χει­ρή­σε­ων πέ­ρα α­πό σύ­νο­ρα και την αν­ταλ­λα­γή τε­χνο­γνω­σί­ας και τε­χνο­λο­γί­ας προς ό­φε­λος της αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τάς τους.