Π. Τατούλης: «Υπαρκτός Πατριωτισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον ιδιώτη»
Τον «υπαρκτό πατριωτισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη και τον ιδιώτη» έθεσε ως βασική αρχή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για τη νέα περίοδο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής, η οποία τελέστηκε από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, σήμερα Σάββατο 30 Αυγούστου.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Νέα Ελλάδα των περιφερειών μέσα από την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει, την δυνατότητα της να διεκδικεί και να καταφέρνει, την αξιοπιστία που έχει δημιουργήσει γύρω από το δικό της πια ξεχωριστό, διακριτό όνομα» δήλωσε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου μπροστά σε Υπουργούς, Μητροπολίτες, Δημάρχους, Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και πλήθος πολιτών που κατέκλυσε το Πνευματικό Κέντρο.
«Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βασιστήκαμε σε έναν συνεκτικό σχεδιασμό που είχε ορίζοντα δεκαετίας και υπηρετήσαμε με τεχνοκρατικό πνεύμα και σκληρή δουλειά τους στόχους μας. Αυτό το έργο και αυτή η νέα λογική στηρίχτηκε από εσάς τους πολίτες και σήμερα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα αφετηρία» συμπλήρωσε ο κ. Τατούλης.
Αφού ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Έλλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την τιμή να τελέσει την ορκωμοσία, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι στην πρώτη φάση της λειτουργίας του νέου θεσμού σφυρηλατήθηκε η εξαιρετική συνεργασία με την Εκκλησία, σε πνεύμα εξαιρετικής συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και με καθαρές σχέσεις συναλληλίας.
Στο χαιρετισμό του ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της Περιφερειακής Αρχής, τόνισε ότι όλοι έχουμε ευθύνη να συνεργαστούμε, «γιατί λύσεις από έξω δεν υπάρχουν. Πρέπει να δείξουμε ενεργό ενδιαφέρον ως πολίτες ώστε ούτε άνθρωποι να χαθούν ούτε γενιές» και έθεσε το δίλημμα «πατρίδα ή κόμμα;».
Ειδική μνεία έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα τονίζοντας ότι «θέλω όλοι οι συμπολίτες μας να είναι γνώστες της κοινής μας προσπάθειας για το καλό των Πελοποννησίων πολιτών, παρά τη διοικητική διαίρεση».
Ακολουθεί το σύνολο της ομιλίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου:
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι συμπατριώτες μου Πελοποννήσιοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ σε μια σημαντική στιγμή , όχι ανεμελιάς ασφαλώς, αλλά ανάληψης μιας μεγάλης ευθύνης για την επόμενη, την πιο κρίσιμη πενταετία που θα διανύσουμε μαζί. Με έναν ξεκάθαρο στόχο, η περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνει η αφετηρία της ανάκαμψης ολόκληρης της χώρας.
Η τριετία που πέρασε ήταν ασφαλώς μια περίοδος δύσκολη με βίαιες αλλαγές που επηρέασαν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και έφεραν στην επιφάνεια με σφοδρότητα προβλήματα άλυτα που για δεκαετίες το πολιτικό σύστημα, συνεπικουρούμενο από τους θεσμούς, έκρυβε με επιμέλεια και ανευθυνότητα κάτω από το χαλί. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βασιστήκαμε σε έναν συνεκτικό σχεδιασμό που είχε ορίζοντα δεκαετίας και υπηρετήσαμε με τεχνοκρατικό πνεύμα και σκληρή δουλειά τους στόχους μας. Αυτό το έργο και αυτή η νέα λογική στηρίχτηκε από εσάς τους πολίτες και σήμερα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα αφετηρία. Σε αυτή τη νέα αφετηρία εκκινούμε όλοι μαζί, γνωρίζοντας πια ότι περπατάμε στον σωστό δρόμο και ότι το σχέδιο μας παράγει καρπούς. Φέρνει αποτελέσματα. Για τους πολίτες της Πελοποννήσου. Για τον δικό μας ιδιαίτερο τόπο. Για το σύνολο της χώρας.
Πριν από τέσσερα χρόνια, σε αυτήν εδώ την ίδια αίθουσα, από την έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου, την Τρίπολη, στείλαμε όλοι μαζί ένα μήνυμα: ότι η Νέα Πελοπόννησος των έργων, των υποδομών, της τουριστικής ανάπτυξης, της πρωτογενούς παραγωγής, των εξαγωγών και της εξωστρέφειας, της οικολογίας και της αειφορίας είναι εφικτή. Σήμερα, λέμε πιο δυνατά. Την πενταετία που έρχεται, το σύνολο των έργων που έχουμε σχεδιάσει θα έχουν πια ολοκληρωθεί δημιουργώντας μια νέα οικονομία βασισμένη σε παραγωγικούς πυλώνες που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ευκαιρίες για υγιή επιχειρηματικότητα και ένα ασφαλές – φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Με απόλυτη τήρηση των νόμων. Με μεθοδικότητα. Με ρεαλισμό. Με πίστη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και με πολιτική υπευθυνότητα. Όλα αυτά που στοιχειοθετούν την νέα χώρα, στην οικοδόμηση της οποίας όλοι ελπίζουμε. Και ελπίζουμε πια βάσιμα ότι αυτή η Νέα Πελοπόννησος, πρώτο κύτταρο μιας Νέας Ελλάδας, που θα κρατήσει τα παιδιά της εντός των συνόρων της, είναι εφικτή.
Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε απευθυνθεί στον άδολο ακομμάτιστο πατριωτισμό όλων των Πελοποννησίων. Σήμερα σας απευθύνω κάλεσμα πίστης σε έναν υπαρκτό πατριωτισμό που θα δημιουργήσει νέα ήθη, θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής πρωτοβουλίας το άτομο και με τις τρεις του υποστάσεις, τον άνθρωπο, τον πολίτη και τον ιδιώτη. Γιατί τελικώς ποιος είναι ο πατριώτης που με τόση ευκολία ορισμένοι χρησιμοποιούν ως αυτοπροσδιορισμό για να κρύψουν την ένδεια του σχεδίου τους και την αποστροφή τους σε όλα όσα η δημοκρατία στον δυτικό κόσμο πέτυχε: από την γνωστή σε όλους μας α λα κάρτ απονομή της δικαιοσύνης έως την σημερινή διαπόμπευση του δικαιώματος των Ελλήνων στην ιδιοκτησία.
Πατριώτης όμως είναι εκείνος που θέλει να ξεκολλήσει το κάρο από την λάσπη χωρίς να το ανατινάξει. Εκείνος που αγωνίζεται να κρατήσει το κεφάλι του έξω από το νερό και παρά ταύτα δίνει το χέρι και στον διπλανό του που βουλιάζει. Εκείνος που κρατά τα χρήματά του στον τόπο του και δεν εκπατρίζει τα μικρά ή μεγάλα του αποθέματα, την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη. Εκείνος που εξετάζει τις συνθήκες με ρεαλισμό και δεν αφήνεται στην εύκολη ανευθυνότητα του λαϊκισμού.
Πατριώτες είναι δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και ας λένε οι λίγοι και ευνοημένοι ότι οι ευθύνες της σημερινής ανέχειας και καταστροφής βαραίνουν όλους τους πολίτες. Δεν είναι οι πολίτες συνένοχοι. Και όσο το πολιτικό σύστημα τους αντιμετωπίζει με αυτόν τρόπο δεν τους αφήνει να γίνουν συμμέτοχοι στην οικοδόμηση της Νέας Χώρας, της Νέας Ελλάδας, που όλο το πολιτικό φάσμα δηλώνει (ψεύτικα ή αληθινά, λίγη σημασία έχει) ότι θέλει να χτίσει.
Στη Νέα Πελοπόννησο, οι πολιτικοί αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Και οι πολίτες γινόμαστε όλοι συμμέτοχοι στην νέα πατρίδα που οφείλουμε στην επόμενη γενιά που δεν πρέπει να χάσει το τρένο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Νέα Ελλάδα των περιφερειών μέσα από την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει, την δυνατότητα της να διεκδικεί και να καταφέρνει, την αξιοπιστία που έχει δημιουργήσει γύρω από το δικό της πια ξεχωριστό, διακριτό όνομα.
Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι σε όλους τους εκπροσώπους του πελοποννησιακού λαού, τους αντιπεριφερειάρχες, τους επικεφαλείς των παρατάξεων και τους περιφερειακούς συμβούλους καλή θητεία και έργο.