Π. Αλούπης: «Επικίνδυνη η παρούσα Δημοτική Αρχή για την ζωή και την περιουσία των δημοτών»

aloupisΕπικίνδυνη  χαρακτηρίζει σε δελτίο τύπου την παρούσα Δημοτική Αρχή για την ζωή και την περιουσία των δημοτών, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης, αναφερόμενος στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα ο κ. Αλούπης αναφέρει:

«Θα αναφερθώ συνοπτικά στο κατ΄ ευφημισμό Δ.Σ. Καλαμάτας ουσιαστικά όμως την διαπόμπευση αυτού από την Δημοτική Αρχή, η οποία επεδίωξε στην προσφιλή της ταχτική να αποπροσανατολίσει και να εξαπατήσει ανθρώπους που η ιδία έχει καθοριστική ευθύνη για την μετά την 07.09.2016 κατάσταση τους. Αγνοεί όμως αυτό που επιμελώς έκρυβε κάτω από επιφανειακή ευμάρεια, ψεύτικα στοιχεία (πλεόνασμα προϋπολογισμού, έργα βιτρίνας, νοικοκύρεμα Δήμου…) ότι απεδείχθη επικίνδυνο για την απλή καθημερινότητα των δημοτών. Το πρόβλημα υφίσταται, η έλλειψη υποδομών, η αδυναμία και η προχειρότητα σχεδιασμού το μεγιστοποιούν, καθιστώντας επικίνδυνη την παρούσα Δημοτική Αρχή για την ζωή και την περιουσία των δημοτών που οφείλει κατά προτεραιότητα να διασφαλίζει. Επίσης εμμονές, προκαταλήψεις, απουσία συναινετικής  προσέγγισης, αλαζονεία,  κ.λπ. την καθιστούν αρνητικό συνομιλητή αδύνατη να αξιολογήσει την επικινδυνότητα της κατάστασης, αδύνατη να προσεγγίσει με ρεαλισμό προτάσεις που μπορούν να δώσουν κάποιες λύσεις.

Όλα τα ανωτέρω δεν είναι φιλολογικές προσεγγίσεις προσφιλείς του Δημοτικού Άρχοντα, αλλά προκύπτουν από συγκεκριμένα περιστατικά που προέκυψαν στην συνεδρίαση παρωδία του Δ.Σ. όπου διαπίστωσα ότι:

  • Η πρόταση μου στην συνεδρίαση της 16.09.2016 του Δ.Σ. για σημαντική λύση μεγάλου μέρους του προβλήματος δεν αξιολογήθει.
  • Η κατάθεση μελετών(Υδραυλική μελέτη, Περιβαλλοντολογική μελέτη, Μελέτη ευστάθειας -διαμόρφωσης πρανών) που ζήτησα για τεκμηρίωση της, επίσης στην ίδια συνεδρίαση δεν αναζητήθηκαν.
  • Ότι αντιπλημμυρικά έργα έχουν να γίνουν στον Δήμο Καλαμάτας από το 2002.
  • Η υποβάθμιση του κινδύνου και υποεκτίμηση ακόμη και σήμερα του φόρτου ομβρίων από μία τεράστια συλλεκτήρια λεκάνη υδάτων.

Επίσης δεν απαντήθηκαν ερωτήσεις μου προς τον υπεύθυνο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ με ότι αυτό δείχνει:

  • Αν η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών – Δ.Ε.Υ.Α.Κ. προβληματίστηκαν από αντίστοιχες καταστροφές που προέκυψαν από ίδια φαινόμενα(ισχυρές βροχοπτώσεις) και ίδιες συνθήκες, Πάτρα Διακονιάρης (Σύνδεση με περιμετρική Πατρών), Κόρινθος(Εθνικός δρόμος Αθήνα – Πάτρα).
  • Αν υπάρχει αποτύπωση των ρεμάτων και αν υφίσταται εγκεκριμένη υδρολογική μελέτη της περιοχής.

Επανέρχομαι στην πρόταση που είχα κάνει σε προηγούμενο Δ.Σ., πρόταση που δύναται να επιλύσει άμεσα σημαντικό μέρος του προβλήματος εντός του χρονοδιαγράμματος παράδοσης του Εθνικού δρόμου. Στην Περιβαλλοντολογική Μελέτη του έργου πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την  απορροή των υδάτων σε ασφαλείς αποδέκτες. Προκύπτει λοιπόν υπευθυνότητα ή ως προς την μελέτη -κατασκευή ή ως προς τον έλεγχο της ορθής επιλογής των σημείων απορροής των υδάτων στα παρακείμενα ρέματα, ως και την διευθέτηση αυτών σε ασφαλείς αποδέκτες.  Επομένως δεν δύναται να παραληφθεί το τμήμα αυτό του Εθνικού Δρόμου εάν δεν επιλυθεί η ανωτέρω επακριβώς προσδιορισμένη κακοτεχνία.»