Π. Ρήγας: Το μόνο που έκαναν Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ήταν να πιέζουν να αποδεχθούμε τις προτάσεις των θεσμών

rigas panagiotis«Όσα συμφωνήσαμε εμείς προστατεύουν τις οικογένειες και τις λαϊκές τάξεις που έχουν πληγεί περισσότερο από όλους», επισήμανε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, καλώντας Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να  είναι προσεχτικοί και ακριβείς στην ανάγνωση των συμφωνηθέντων.

«Εμείς πάντα λέγαμε ότι πρέπει να προστατευθούν οι αδύναμοι. Θυμάστε τι είδους πλειστηριασμοί πήγαν να γίνουν από τις τράπεζες, σε τι είδους κατοικίες, με τι αξίες και σε ποιες συνοικίες και μάλιστα σε σπίτια που ήταν πρώτη κατοικία. Τώρα λοιπόν μπαίνουν οι όροι, με σοβαρότητα και με γνώση του τι γινόταν. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όλο προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν καμία παρέμβαση και καμία πρόταση, πέρα από το να μας πιέζουν να αποδεχθούμε τις προτάσεις των θεσμών  – και θυμάστε τι είδους προτάσεις ήταν αυτές μέχρι και πριν ένα μήνα», ανέφερε ο Π. Ρήγας μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3.

Παράλληλα, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το θέμα του χρέους είναι το βασικό ζήτημα, όλα τα άλλα είναι« πράγματα που κάνεις για να προχωρήσει η συμφωνία, αλλά αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους σε επίπεδο πανευρωπαϊκό δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν οι  οικονομίες της Ευρώπης».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Αποτίμηση του αποτελέσματος στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Είναι γνωστό ότι έχουμε δώσει μια πολύ μεγάλη μάχη όλη αυτή την περίοδο, η οποία ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Καταρχήν όσα δάνεια έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη εξακολουθούν να προστατεύονται από τις διατάξεις του. Το 25% περίπου των κόκκινων στεγαστικών δανείων προστατεύεται πλήρως με την αντικειμενική αξία της κατοικίας στις 170.000 ευρώ και  το εισόδημα του δανειολήπτη στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, δηλαδή 1.720 ευρώ για τετραμελή οικογένεια πριν την καταβολή φόρων. Το 35% των δανείων, με αντικειμενική αξία κατοικίας έως 240.000 ευρώ και το εισόδημα του δανειολήπτη 3.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, και πάλι προστατεύονται πλήρως. Μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη θα γίνεται διακανονισμός με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, αν η αντικειμενική αξία προ κρίσης ήταν 100.000 ευρώ και τώρα είναι 50.000 ευρώ, ο διακανονισμός γίνεται με τις 50.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, μιλάμε για περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα όρια των 35.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις νομίζω και σας το λέω με ευθύτητα γιατί ζω κι εγώ μέσα στην κοινωνία, πως υπάρχει δυνατότητα πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων.

Αντιδράσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Εμείς πάντα λέγαμε ότι πρέπει να προστατευθούν οι αδύναμοι. Θυμάστε τι είδους πλειστηριασμοί πήγαν να γίνουν από τις τράπεζες, σε τι είδους κατοικίες, με τι αξίες και σε ποιες συνοικίες και μάλιστα σε σπίτια που ήταν πρώτη κατοικία. Τώρα λοιπόν μπαίνουν οι όροι, με σοβαρότητα και με γνώση του τι γινόταν. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όλο προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν καμία παρέμβαση και καμία πρόταση, πέρα από το να μας πιέζουν να αποδεχθούμε τις προτάσεις των θεσμών  – και θυμάστε τι είδους προτάσεις ήταν αυτές μέχρι και πριν ένα μήνα. Όσα συμφωνήσαμε εμείς προστατεύουν τις οικογένειες και τις λαϊκές τάξεις που έχουν πληγεί περισσότερο από όλους.  Βλέπω από χθες τι κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και καλό θα ήταν να είναι προσεχτικοί και ακριβείς στην ανάγνωση των συμφωνηθέντων. Χαίρομαι που και εσείς κύριε Τσίμα λέτε κάποια πράγματα, γιατί και οι δημοσιογράφοι τις πρώτες μέρες είτε δεν είχαν διαβάσει το νόμο, είτε παρασύρονταν από όσα ακούγονταν…

Η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα να στηρίξει τις επιλογές της κυβέρνησης

Γνωρίζουμε όλοι πως δεν αποφασίσαμε ξαφνικά να κάνουμε επιλογές, διαφορετικές από εκείνα που πιστεύαμε. Γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι σύγκρουση έγινε και εμείς μέσα στη σύγκρουση αυτή κάναμε μια επιλογή που είχε ως αποτέλεσμα και τη συμφωνία που υπάρχει. Η επιλογή αυτή δεν ήταν το πρόγραμμά μας, αλλά εδώ κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αναταχθεί η ελληνική οικονομία, γιατί όπως ξέρετε ο παραγωγικός ιστός της χώρας είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά. Η επιλογή που κάναμε ήταν επιλογή ευθύνης για την προστασία της κοινωνίας, αλλά και επιλογή ευθύνης για την Αριστερά. Όποια άλλη επιλογή θα ήταν ήττα για την Αριστερά και την κοινωνία στην Ελλάδα αλλά και ήττα της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Η μεγάλη εικόνα είναι στην Ευρώπη. Βλέπετε την αντίδραση της κοινωνίας ακόμα και στην Πορτογαλία, που την παρουσίαζαν ως το πρότυπο που βγήκε από την κρίση με τα μέτρα που είχε πάρει. Οι κοινωνίες έχουν καταλάβει και θέλουν άλλη πορεία. Δεν μπορεί ο μοναδικός δρόμος να είναι η συνεχής λιτότητα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, οι οποίοι τελικά δεν βοηθούν στην ανάπτυξη. Αυτός είναι ένας δρόμος χωρίς τέλος. Και φυσικά υπάρχει και το θέμα της δημοκρατίας και της ελεύθερης επιλογής της κοινωνίας και των κρατών στη λήψη αποφάσεων.
Στην Ελλάδα προφανώς και πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές – η χώρα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και η διοίκηση, γιατί η ως τώρα πορεία ήταν καταστροφική.

Επιβολή ισοδύναμων μέτρων και συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους

Πρέπει ο κόσμος να λάβει υπ’ όψη του ότι εδώ και 9 μήνες προσπαθούμε να βγούμε από το αδιέξοδο, να λήξει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης – που ολοκληρώνεται σήμερα με θετικό τρόπο- και να προχωρήσουμε για να ανοίξει το μεγάλο θέμα της διαχείρισης και της βιωσιμότητας του χρέους. Το θέμα του χρέους είναι το βασικό ζήτημα, όλα τα άλλα είναι πράγματα που κάνεις για να προχωρήσει η συμφωνία, αλλά αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους σε επίπεδο πανευρωπαϊκό δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν οι  οικονομίες της Ευρώπης. Η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει το νέο έτος, που θα έχει πλέον αρχίσει η χώρα να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.

Ορίζοντας αναπτυξιακής πορείας

Όπως είπε και ο κ. Δραγασάκης, αν λήξει το θέμα των κόκκινων δανείων και της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, τότε θα τεθεί σε ισχύ η παροχή ρευστότητας στην οικονομία, η μείωση του κόστους χρήματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Εμείς θέλουμε από δω και στο εξής οι επιχειρήσεις να δανείζονται με ένα νέο μοντέλο χορηγήσεων, που θα στηρίζει την απασχόληση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Νομίζω πως αυτό είναι το σωστό, δηλαδή να μην υπάρχουν δάνεια που δεν ελέγχονται, δεν πηγαίνουν στην παραγωγική οικονομία, δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτός είναι ο στόχος μας.

avgi.gr