«Οι Αρκάδες έρχονται εδώ για να μιλήσουν, να διαβουλευθούν με τις εγχώριες δυνάμεις και τους θεσμούς και να ανταλλάξουν απόψεις. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα των παγκοσμίων συνεδρίων» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την έναρξη των εργασιών του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Αρκάδων την Κυριακή 22 Ιουλίου .
«Δεν είναι εδώ ο τόπος που το παγκόσμιο συνέδριο θα αποφασίσει για το αναπτυξιακό μοντέλο της Αρκαδίας, ούτε θα υπάρξει μια θεσμική διεκπεραίωση και διάκριση των θεσμικών κανόνων της χώρας. Δεν είναι εδώ ο τόπος για να μπορέσουμε εμείς να ανταλλάξουμε πολιτικά σχέδια, σκέψεις, ιδεολογίες και ιδεοληψίες» σημείωσε ακολούθως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «είναι ένας ευρύτατος Αρκαδικός πολιτικός χώρος που απαιτεί ευγένεια και αξιοπρέπεια. Δεν έχει το δικαίωμα κανένας να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην αυτονομία της οργάνωσης του χώρου των απανταχού της γης Αρκάδων, γιατί αυτοί έχουν την ευθύνη, τη μεγάλη πείρα και τον άδολο πατριωτισμό να υπερασπίζονται από γενιά σε γενιά αυτό που έχει γίνει κανόνας στη λειτουργία των Αρκάδων».
Ο κ. Τατούλης τόνισε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία όλων αυτών των ανιδιοτελών συμπατριωτών μας που ήρθαν εδώ από την ξενιτιά για να συμβάλλουν με τις ιδέες τους.
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναρωτήθηκε «γιατί κ. Υπουργέ, ενώ αναφερθήκατε στους Δήμους, κατ’ επανάληψη αγνοείτε τις Περιφερειακές αρχές; Έχετε κάτι με τον Καλλικρατικό θεσμό, που έκανε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη χώρα, δημιουργώντας τον περιφερειακό θεσμό και έκανε τη χώρα προηγμένη αυτοδιοικητικά;».
Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είστε Υπουργός των Δημοτικών αρχών. Είστε Υπουργός όλων των Αυτοδιοικητικών αρχών. Και το λέω αυτό γιατί έχει άμεση σχέση με το συνέδριο. Για να απαλλαγούμε από την οποιαδήποτε πιθανότητα παρείσφρησης διχαστικών μηνυμάτων στην ομογένεια. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, ότι θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε πρώτα και κύρια τη δημοκρατική λειτουργία και το θεσμικό μας πλαίσιο».
Ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε ακόμη την κοινή συμπόρευση με την ομογένεια για πολλές δεκαετίες με μια γόνιμη συνεργασία, έναν απόλυτο σεβασμό, με εξαιρετική συνέπεια, κυρίως κινούμενοι από την αντίληψη στην Αρκαδία και την Πελοπόννησο ότι ο πατριωτισμός ήταν η μεγάλη σημαία, το μεγάλο λάβαρο. Αυτή η ανιδιοτελής εμπιστοσύνη στην παράδοση γενιών ολόκληρων που δεν κιότεψαν ποτέ στη ζωή τους.
«Ο πατριωτισμός σε εμάς είναι μια καθημερινή γιορτή και δεν δέχομαι καθόλου την άποψη ότι η παράδοσή μας έχει αποδομηθεί, έχει απαξιωθεί, ότι ο πολιτισμός μας δεν είναι σε καλό δρόμο. Δεν μπορών να δεχθώ σε καμία περίπτωση μια μίζερη αντίληψη για το μέλλον της χώρας, για το μέλλον της Πελοποννήσου, για το μέλλον της Αρκαδίας» ανέφερε ακολούθως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι ο πλούτος αυτού του τόπου είναι οι άνθρωποί του. Είναι οι παραδόσεις του, το υψηλό φρόνημα και το υψηλό σθένος που έχουν. Αυτά είναι τα όπλα που αντιτάσσονται στο λαϊκισμό, στην εθνοκαπηλεία, που πληγώνουν τον τόπο.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός οδικού χάρτη ενεργειών, ώστε να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα διαρκούς καλέσματος για την επόμενη πενταετία, «με στόχο οι Αρκάδες της ομογένειας να επισκέπτονται την πατρίδα τους. Για να υπηρετήσουμε αυτό το στόχο θα επαναφέρω μια παλιά σκέψη για τη διοργάνωση θερινών εκπαιδευτικών campus, προκειμένου να υπάρχει κίνητρο και κριτήριο, για να μπορούν οι νέες γενιές των Αρκάδων της ομογένειας να έχουν λόγο να επισκέπτονται τη χώρα μας».
Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη θα πρέπει να γίνουν επίσης ενέργειες για τη διευκόλυνση των εγγράφων των ομογενών και να δημιουργηθεί μια ενιαία ιστοσελίδα των Αρκάδων, «η οποία θα πρέπει να είναι διαδραστική, για να μπορεί ο κάθε πολίτης, σεβόμενος τα ατομικά δικαιώματα, να προσθέτει πληροφορίες για τον πολιτισμό, για τα κοινωνικά θέματα, για την κοινωνιολογία και τις ρίζες αυτού του τόπου. Για να είναι διαρκής ο ερευνητικός πόθος όλων των νέων γενιών που δεν μιλάν τα Ελληνικά να έχουν το ενδιαφέρον να ψάχνουν εκ του ασφαλούς τις ρίζες τους».