Πάνδημη Συμμετοχή στον Εορτασμό των Πολιούχων της Τρίπολης

Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας, Τρίτη 23 Μαΐου 2024, στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία και Νεομαρτύρων, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο. Κατά την Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ενώ κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Ευστάθιος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Πατρών, αφού ευχαρίστησε ευγνωμόνως και εκ μέρους των προσκεκλημένων Αρχιερέων τον Μητροπολίτη Σπάρτης για την τιμητική του πρόσκληση στην πανήγυρη της πόλεως, αναφέρθηκε στους Νεομάρτυρες Αγίους της Εκκλησίας μας, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους για την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία. “Η Εκκλησία ως φιλόχριστος μητέρα αγκάλιασε τα παιδιά της, τα οποία προσεφέρθησαν ως ιερά σφάγια υπέρ πίστεως και πατρίδος”, τόνισε χαρακτηριστικά. ‘’Διδασκόμαστε σήμερα από το μαρτυρολόγιο των Αγίων μας Νεομαρτύρων, οι οποίοι μας παρέδωσαν μια πίστη και μια πατρίδα ένδοξη και αιματοβαμένη. Τί άραγε θα έλεγαν οι Νεομάρτυρες Δημήτριος και Παύλος περπατώντας σήμερα στην Τριπολιτσά, όταν εμείς υιοθετούμε τιην ανηθικότητα;’’ επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ‘’Η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει ότι η μουσουλμανοποίησή της είναι η χειρότερη σκλαβιά της”. Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί με θλίψη στο γεγονός της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος απηύθυνε ευχαριστίες αρχικά στους Νεομάρτυρες Αγίους και ακολούθως στους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους Ιερείς που συμμετείχαν στην τοπική πανήγυρη, τους ιεροψάλτες, όσους κοπίασαν για την πανήγυρη, αλλά και τον ευσεβή λαό της πόλεως.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και άλλων τοπικών φορέων.

Με λαμπρότητα η Τρίπολη λιτάνευσε τους Πολιούχους της

Σε Αναστάσιμο κλίμα και με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε το βράδυ της Tετάρτης 26 Μαΐου, ο Μεθέορτος Εσπερινός των Πολιούχων της Τρίπολης.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ενώ κατά την Λιτάνευση προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, συνλιτανευόντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Πατρών κ. Χρυσοστόμου ΚΑΙ Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, καθώς και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Κατά την πάνδημη λιτάνευση των χαριτοβρύτων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος των εορταζόντων Αγίων ανά τις οδούς της Τρίπολης, συμμετείχε πλήθος πιστών. Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα του 11ου ΣΠ και της 124 ΠΒΕ, η μπάντα της ΔΙ.ΚΕ Πελοποννήσου, η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης, σχολεία, ο Ερυθρός Σταυρός, αλλά και νέοι με φορεσιές.

Μετά το πέρας της Λιτανείας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος επανέλαβε τις ευχαριστίες του προς τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τις Τοπικές Αρχές, τον ευσεβή λαό της πόλεως, αλλά και όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή της πανηγύρεως.