Πάνω από 20 δισ. € οι προσφορές για το 5ετές ομόλογο

xrimatagoresΕν­τυ­πω­σια­κή η ζή­τη­ση για το πεν­τα­ε­τές ο­μό­λο­γο που εκ­δί­δει το ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο – Σύν­το­μα θα α­να­κοι­νω­θούν τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα δή­λω­σε ο Γιά­ννης Στουρ­νά­ρας – Κον­τά στο 5% το ε­πι­τό­κιο

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες α­πό brokers του Λον­δί­νου, λί­γο πριν α­νοί­ξει α­κό­μη ε­πι­σή­μως το βι­βλί­ο προ­σφο­ρών α­πό τις τρά­πε­ζες (book building), η ζή­τη­ση εί­χε ξε­πε­ρά­σει τα 20 δισ.ευ­ρώ. Ε­τσι εί­ναι πο­λύ πι­θα­νό η ό­λη δι­α­δι­κα­σί­α να έ­χει ο­λο­κλη­ρω­θεί μέ­σα σε λί­γες ώ­ρες.

Ο Γ. Στουρ­νά­ρας, ο ο­ποί­ος ε­νη­με­ρώ­νε­ται λε­πτό προς λε­πτό για την πο­ρεί­α της έκ­δο­σης, δή­λω­σε πριν α­πό λί­γο ό­τι τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα θα α­να­κοι­νω­θούν συν­τό­μως

Άλ­λω­στε, πριν α­πό λί­γο ο υ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Γ. Στουρ­νά­ρας, ο ο­ποί­ος ε­νη­με­ρώ­νε­ται λε­πτό προς λε­πτό για την πο­ρεί­α της έκ­δο­σης, δή­λω­σε πριν α­πό λί­γο ό­τι τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα θα α­να­κοι­νω­θούν συν­τό­μως.

Το έν­το­νο εν­δι­α­φέ­ρον των ε­πεν­δυ­τών για τα ελ­λη­νι­κά ο­μό­λο­γα δεν εί­ναι ού­τε α­νε­ξή­γη­το ού­τε α­πο­τε­λεί κε­ραυ­νό εν αι­θρί­α. Οι υ­ψη­λές προ­σφο­ρές ε­ξη­γούν­ται α­πό το υ­ψη­λό ε­πι­τό­κιο που θα προ­σφέ­ρουν τα ελ­λη­νι­κά ο­μό­λο­γα – φαί­νε­ται ό­τι θα κυ­μαν­θεί στην πε­ρι­ο­χή του 5% – το ο­ποί­ον εί­ναι μα­κράν το υ­ψη­λό­τε­ρο στην Ε.Ε. Ταυ­το­χρό­νως τα νέ­α ο­μό­λο­γα του Ελ­λη­νι­κού Δη­μο­σί­ου πα­ρέ­χουν υ­ψη­λό δεί­κτη προ­στα­σί­ας κα­θώς εκ­δί­δον­ται υ­πό το Αγ­γλι­κό Δί­και­ο. Πράγ­μα που ση­μαί­νει α­πλά ό­τι δεν κου­ρεύ­ον­ται. Σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση το τε­λευ­ταί­ο δι­ά­στη­μα τα ο­μό­λο­γα της ευ­ρω­ζώ­νης βρί­σκον­ται στο ε­πί­κεν­τρο του ε­πεν­δυ­τι­κού εν­δι­α­φέ­ρον­τος, με α­πο­τέ­λε­σμα να έ­χουν ε­πω­φε­λη­θεί α­π’ αυ­τό και άλ­λες χώ­ρες του Νό­του.

Εν­δει­κτι­κά η Ι­σπα­νί­α πραγ­μα­το­ποί­η­σε στις 3 Α­πρι­λί­ου δη­μο­πρα­σί­α 5ετων ο­μο­λό­γων ε­πι­τυγ­χά­νον­τας ε­πι­τό­κιο 1,869%. Η α­πό­δο­ση των Ι­τα­λι­κών 5ετών ο­μο­λό­γων σε πρό­σφα­τη δη­μο­πρα­σί­α υ­πο­χώ­ρη­σε στο 1,88%, ε­νώ η α­πό­δο­ση των Πορ­το­γα­λι­κών τί­τλων κυ­μαί­νε­ται στο 2,96%. Η Ιρ­λαν­δί­α, η πρώ­τη χώ­ρα που βγή­κε α­πό το Μνη­μό­νιο, ε­ξέ­δω­σε πρό­σφα­τα 10ετή ο­μό­λο­γα με ε­πι­τό­κιο ι­δι­αί­τε­ρα χα­μη­λό – 2,96% -.

Ο­πως προ­κύ­πτει α­πό τα πα­ρα­πά­νω η Ελ­λά­δα θα εί­ναι α­ναγ­κα­σμέ­νη να πλη­ρώ­σει μάλ­λον τσου­χτε­ρά την πρώ­τη έ­ξο­δο της στις α­γο­ρές. Ω­στό­σο ό­πως ε­κτι­μούν οι­κο­νο­μι­κοί α­να­λυ­τές το υ­ψη­λό­τε­ρο ε­πι­τό­κιο που θα κα­τα­βά­λει η χώ­ρα α­πο­τε­λεί το «τί­μη­μα της ε­λευ­θε­ρί­ας», κα­θώς ο δα­νει­σμός της α­πό δι­ε­θνείς ε­πεν­δυ­τές ση­μα­το­δο­τεί την α­παρ­χή της α­πε­ξάρ­τη­σης της α­πό το Μη­χα­νι­σμό του Μνη­μο­νί­ου. Βέ­βαι­α αν συγ­κρι­θεί με τα ε­πι­τό­κια που πλή­ρω­νε η Ελ­λά­δα λί­γους μή­νες πριν υ­πο­γρα­φεί το Μνη­μό­νιο η α­πό­στα­ση που χω­ρί­ζει το χθες α­πό το σή­με­ρα, δεν εί­ναι και τό­σο με­γά­λη.

Στην πε­ρί­πτω­ση που το ε­πι­τό­κιο δι­α­μορ­φω­θεί τε­λι­κώς σε α­προσ­δό­κη­τα χα­μη­λό ε­πί­πε­δο, η χώ­ρα μπο­ρεί να αν­τλή­σει με­γα­λύ­τε­ρο πο­σό (3 δισ.ευ­ρώ)

Η τε­λευ­ταί­α – προ Μνη­μο­νί­ου – έκ­δο­ση με δη­μο­πρα­σί­α 5ετών ο­μο­λό­γων στην Ελ­λά­δα εί­χε πραγ­μα­το­ποι­η­θεί τον Ι­α­νουά­ριο του 2010. Τό­τε η χώ­ρα εί­χε συγ­κεν­τρώ­σει α­πό τις α­γο­ρές κε­φά­λαι­α 8 δισ. ευ­ρώ. Η α­πό­δο­ση τό­τε των 5ετών ο­μο­λό­γων εί­χε δι­α­μορ­φω­θεί σε ε­πί­πε­δο το ο­ποί­ο ή­ταν υ­ψη­λό­τε­ρο κα­τά 3,81% (το πε­ρί­φη­μο spread) σε σύγ­κρι­ση με την α­πό­δο­ση του αν­τί­στοι­χου γερ­μα­νι­κού ο­μο­λό­γου.

Σή­με­ρα, με­τά α­πό τεσ­σε­ρά­μι­σι χρό­νια, αν υ­πο­θέ­σου­με ό­τι η α­πό­δο­ση του 5ετούς ο­μο­λό­γου δι­α­μορ­φω­θεί στο 5% η Ελ­λά­δα θα πλη­ρώ­σει υ­ψη­λό­τε­ρο ε­πι­τό­κιο 4,33% σε σύγ­κρι­ση με αυ­τό που κα­τα­βάλ­λει η Γερ­μα­νί­α κα­θώς η α­πό­δο­ση των αν­τί­στοι­χων γερ­μα­νι­κών ο­μο­λό­γων κυ­μαί­νε­ται στο 0,67%.

Α­πό την έκ­δο­ση η Ελ­λά­δα προσ­δο­κά να συγ­κεν­τρώ­σει 2,5 δισ. ευ­ρώ προ­κει­μέ­νου να κα­λύ­ψει μέ­ρος του χρη­μα­το­δο­τι­κού κε­νού για φέ­τος. Ω­στό­σο στην πε­ρί­πτω­ση που το ε­πι­τό­κιο δι­α­μορ­φω­θεί τε­λι­κώς σε α­προσ­δό­κη­τα χα­μη­λό ε­πί­πε­δο, η χώ­ρα μπο­ρεί να αν­τλή­σει με­γα­λύ­τε­ρο πο­σό (3 δισ. ευ­ρώ).

thetoc.gr