Ο φόβος ότι οι πιέσεις της τρόικας θα οδηγήσουν σε αλλαγές της ρύθμισης των 72-100 δόσεων σπρώχνει τους οφειλέτες στο …ταμείο.
Όσο εντείνεται η φημολογία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας επιφέροντας και νέες αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο αυξάνεται ο ρυθμός των νέων αιτήσεων υπαγωγής.
Τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που παρουσιάστηκαν σε φορολογική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Ξάνθη, δείχνουν …επιτάχυνση του ενδιαφέροντος. Μέχρι και το περασμένο Σάββατο, είχαν γίνει περισσότερες από 73.000 ρυθμίσεις, ενώ το ληξιπρόθεσμο χρέος που μπήκε σε καθεστώς ρύθμισης ξεπέρασε τα 830 εκατομμύρια ευρώ. Οι εισπράξεις μόνο από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία έχουν ξεπεράσει τα 24 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται το ρυθμισμένο ποσό να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του εγχειρήματος της ρύθμισης είναι οι επόμενες εβδομάδες. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο… δύσκολη είναι η υπαγωγή στη ρύθμιση καθώς για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει προηγουμένως να έχει πληρώσει ή να έχει τακτοποιήσει τα «φρέσκα» χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την 1η Οκτωβρίου και μετά. Ήδη ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος ήταν μήνες γεμάτοι από υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) ενώ αντίστοιχα γεμάτος από υποχρεώσεις είναι και ο Δεκέμβριος (ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας).
Ξαναγράφεται το Ε9
Εκτός από τη ρύθμιση πολύ μεγάλη κίνηση παρατηρείται αυτές τις ημέρες στοTaxisnet και για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας. Από τις 14/11 που άνοιξε η εφαρμογή μέχρι και προχθές το βράδυ, είχαν υποβληθεί 1,32 εκατομμύρια δηλώσεις τόσο αρχικές όσο και τροποποιητικές. Οι φορολογούμενοι που προχώρησαν στην υποβολή αυτών των δηλώσεων ξεπέρασαν τους 635 χιλιάδες. Ο αριθμός των δηλώσεων, υπερβαίνει τον αριθμό των φορολογουμένων επειδή οι ιδιοκτήτες εκτός από την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης κατά το 2014 τροποποιούν τις δηλώσεις και των προηγούμενων ετών. Πάνω από 200.000 δηλώσεις αφορούν στο 2013, τουλάχιστον 180.000 το 2012 και άλλες τόσες το 2011 ενώ πάνω από 100.000 αφορούν στο 2010.
Μετά τις τροποποιήσεις, προκύπτει και νέα εκκαθάριση φόρου είτε αυτός είναι ο ΦΑΠ για τα έτη 2010 έως και 2013 είτε αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ για το 2014. Με τον ρυθμό που υποβάλλονται οι δηλώσεις, έως τις 19 Δεκεμβρίου οπότε λήγει η σχετική προθεσμία, θα έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια. Δεκάδες χιλιάδες θα είναι επίσης οι ιδιοκτήτες που θα κληθούν να περάσουν από την εφορία προκειμένου να εξηγήσουν για ποιο λόγο μετά τη διόρθωση ο φόρος μειώθηκε κατά 300 ευρώ και πάνω.
thetoc.gr