Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Εκδήλωση την Κυριακή στην Καλαμάτα

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) μπροστά στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, απευθύνεται σε όλες τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, τις νέες μητέρες, τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και πρόσφυγες, σε όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου.

Σε δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

“Σήμερα, 110 χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Εργαζόμενης Γυναίκας, με πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, οι αγώνες για τη γυναικεία ισοτιμία είναι αναγκαίοι, αφού οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών ζουν και βασιλεύουν. Τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την προστασία της μητρότητας, την κοινωνική και προσωπική τους ζωή και τον ελεύθερο χρόνο συντρίβονται από τη βαρβαρότητα, που έχει θεό τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών κολοσσών.

Κι όμως, σήμερα οι τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλες σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά μας, και να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.

Ωστόσο, οι ανάγκες μας θεωρούνται κόστος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις, ενώ:

  • Όλοι αυτοί που σήμερα μας καλούν να κάνουμε υπομονή, να «σφίξουμε τα δόντια», να συμβιβαστούμε με τα ελάχιστα, την ίδια ώρα απλόχερα χαρίζουν δισεκατομμύρια ευρώ στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, μετατρέπουν την Ελλάδα σε στόχο, αλλά και σε ορμητήριο επιθέσεων σε βάρος άλλων λαών. Μετατρέπουν την χώρα μας σε μια απέραντη «φυλακή» για χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά.
  • Έχουν κάνει τη ζωή μας λάστιχο και μας θέλουν «ευέλικτες», ώστε να αποδεχόμαστε εργασία χωρίς δικαιώματα και μητρότητα χωρίς προστασία από το κράτος. Είμαστε σε μια ατέρμονη τρεχάλα που μας εξουθενώνει, που σκοτώνει τις ανάγκες και τα όνειρά μας.
  • Η φροντίδα της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ, όπως και η Υγεία, πέφτει στις πλάτες μας, αφού θεωρείται ατομική – οικογενειακή μας ευθύνη.

 Δε συμβιβαζόμαστε με την εκμετάλλευση και την καταπίεση

Στρέφουμε τα βέλη μας στους πραγματικούς υπαίτιους αυτής της βαρβαρότητας

 Αποκαλύπτουμε όσους και όσες θέλουν να θολώσουν τα νερά, όσες μας καλούν να τα βάλουμε με «το ανδρικό φύλο που κυριαρχεί στην εξουσία», για να «βγάλουν λάδι» τον πραγματικό μας αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις που τους εξυπηρετούν. Καταγγέλλουμε όσες καλούν «όλες τις γυναίκες να πάνε μαζί». Εμείς, οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, δεν έχουμε τίποτα κοινό με τις γυναίκες μετόχους και μεγαλοστελέχη επιχειρηματικών ομίλων, με όλες αυτές τις γυναίκες που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις, σε κοινοβούλια, δήμους και περιφέρειες και στηρίζουν την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας και σπέρνει εκμετάλλευση, καταπίεση, πόλεμο και προσφυγιά.

Η διέξοδος για μας, τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση.

Οι αγώνες των εργατριών του περασμένου αιώνα, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα τους αγώνες των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δυναμώνοντας το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους.

Εκδήλωση – Συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την  Κυριακή 8 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα στον πολυχώρο Art Gallery A49 (Αναγνωσταρά 49)