Η Ελληνική Αστυνομία καλείται μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες να επιτελέσει ένα ύψιστο καθήκον, τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, η βουλευτής Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη, προσκαλεσμένη στο 25ο Εκλογο-Απολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ [Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας], που διεξήχθη σήμερα, 9 Δεκέμβρη, στο Ξενοδοχείο “Τιτάνια”.
Στην ομιλία της, η κα Κοζομπόλη , είπε ότι:
“Μέχρι να νομιμοποιηθεί και να εδραιωθεί, στους άνδρες και γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας, το δικαίωμα του συνδικαλισμού πέρασε από 40 κύματα, αλλά τώρα γιορτάζει με περηφάνια τα 25 χρόνια του…”και συνέχισε:
“Η Ελληνική Αστυνομία καλείται να επιτελέσει ένα ύψιστο καθήκον, που θα το χαρακτήριζα καλύτερα λειτούργημα:
– να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα και μάλιστα τη βαριά εγκληματικότητα
– να εξασφαλίσει την προστασία των πολιτών
– να εμπνεύσει ένα αίσθημα ασφαλείας στου πολίτες.
Κι όλα τα παραπάνω με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, με δημοκρατία, διαφάνεια, ισονομία.
Όμως, για να επιτελεστεί αυτός ο ρόλος
– απαιτείται αποτελεσματικό σχέδιο διάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας – δηλ. ορθή κατανομή των δυνάμεων
– χρειάζεται αξιόμαχο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που δεν θα λειτουργεί ως ένας κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους, με αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατίας στο εσωτερικό του, γιατί κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να πετύχει, αν δεν ληφθεί υπόψη το ανθρώπινο δυναμικό, που θα τον υλοποιήσει.
Είναι υποχρέωση, από την άλλη μεριά, μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής πολιτείας, και αυτό αποτελεί στόχο για την κυβέρνησή μας, να εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες, ώστε οι εργαζόμενοι στα σώματα Ασφαλείας να ασκούν το λειτούργημά τους με αξιοπρέπεια…”
Αναφέρθηκε
- στην παροχή “σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής”,
- σε αναγκαιότητα να υπάρχουν “ομαλά ωράρια εργασίας… ώστε να επιτελούν [οι αστυνομικοί] και τα οικογενειακά τους καθήκοντα, αλλά και να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας…”
- στην παροχή “εκπαίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, με σκοπό την πνευματική τους καλλιέργεια, όσο και την κατάρτιση και επικαιροποίηση των ειδικών τους γνώσεων,
- τη θέσπιση ενός διαφανούς και δημοκρατικού πλαισίου αξιολόγησης του αστυνομικού προσωπικού, που να είναι εναρμονισμένο με τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κλείνοντας, η Γιώτα Κοζομπόλη, αναφέρθηκε στη συμβολή του αστυνομικού προσωπικού, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας εξαιτίας των προσφυγικών ροών. Τόνισε ότι, παράλληλα με την οικονομική κρίση, που έχει επιφέρει και κρίση αξιών, την οποία δεν μπορεί παρά να βιώνουν και οι αστυνομικοί μας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον τεράστιο όγκο των προσφύγων-μεταναστών και ταυτόχρονα, τη σημαντική έξαρση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη από τις οργανωμένες μονάδες των με θρησκευτικά προσχήματα φανατικών. Αυτές είναι ασύμμετρες απειλές που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ένας τρόπος είναι ο περιορισμός των δικαιωμάτων του ατόμου. Δεν το θέλουμε αυτό. Από την άλλη υπάρχει και το δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή. Και πρέπει και αυτό να το υπερασπιστούμε. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή για να ισορροπήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ η Ελληνική Αστυνομία έχει δώσει άριστα δείγματα γραφής. Απλοί αστυνομικοί και στελέχη συμβάλλουν καθημερινά, με ανθρωπιά, ευαισθησία και αλληλεγγύη, στην αντιμετώπιση αυτού του πολύπλοκου προβλήματος. Αυτή τη συμπεριφορά θέλω να επαινέσω, είπε η βουλευτής στο τέλος της ομιλίας της, καταχειροκροτούμενη.