Πανελλαδική σύσκεψη κτηνοτρόφων στη Τρίπολη

ktinotrofia3Να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους όπως δίνονταν μέχρι σήμερα, τονίστηκε μεταξύ άλλων στην πανελλαδική σύσκεψη κτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε στο εργατικό κέντρο Τρίπολης, με πρωτοβουλία  της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας και της Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων Πελοποννήσου για τον Καταρροϊκό Πυρετό.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

«Οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ που πιστά υπηρετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στην απόγνωση. Σε όλες αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη απόφαση που αποτελεί νέο βαρύ χτύπημα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων με την περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 60%.

Το κόψιμο γίνεται μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, μετά και από την έγκριση του Σχεδίου Δράσης της κυβέρνησης για τα βοσκοτόπια από την ΕΕ τον Ιούνη του 2012, που ενσωματώθηκε στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2013.

Δεδομένου ότι το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τα μέτρα αυτά πλήττουν δραματικά τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στη χώρα μας.

Τη στιγμή μάλιστα, που η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωοτροφές και πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές, αν και οι παραγωγικές δυνατότητές της μπορούν στα προϊόντα αυτά να την κάνουν αυτάρκη ή και πλεονασματική σε αρκετές περιπτώσεις, κάτω από μία πολιτική που θα βάζει μπροστά τις λαϊκές ανάγκες και όχι αυτές των μονοπωλίων, που εκφράζουν ΕΕ και κυβέρνηση.

Όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, είτε να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους, με κερδισμένους από όλη αυτή την υπόθεση τους μεγάλους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015-2020.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και ο καταρροϊκός πυρετός και η παντελής έλλειψη μέτρων καταπολέμησής του από την κυβέρνηση, τις περιφέρειες και τους δήμους, με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα σε όλη την Ελλάδα. H ζημιά των κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό είναι πολλαπλή. Ζώα που προσβάλλονται από την ασθένεια ψοφάνε, η παραγωγή μειώνεται και αυξάνεται το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών σε κοπάδια σε καραντίνα, έχει αντίκτυπο στην αναπαραγωγή των ζώων. Τέλος  η Ε.Ε και η συγκυβέρνηση προσανατολίζονται να δίνουν ένα δικαίωμα κάθε 6 ζώα, συνεπώς η απώλεια των ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό θα μειώσει μακροπρόθεσμα το ύψος των άμεσων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων αφού η απώλεια ζώων συνεπάγεται και απώλεια δικαιωμάτων.

Η κατάσταση αυτή μας οδηγεί να δυναμώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα οργανωμένα και συντονισμένα πανελλαδικά. Από τη συζήτηση στη σύσκεψη καταλήχτηκε να αποτελέσει μέρα δράσης των κτηνοτρόφων πανελλαδικά η 8 Οκτώβρη καθώς και η συμμετοχή μας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την 1η του Νοέμβρη.

Διεκδικούμε:

Να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους όπως δίνονταν μέχρι σήμερα.

Να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλα τα νεκρά ζώα και για όλα τα ζώα που θανατώνονται από την κτηνιατρική υπηρεσία, σε χώρους ελεγχόμενους για προστασία της δημόσιας υγείας. Αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής που θα προέλθει εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.

Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.

Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις. Δωρεάν δήλωση καλλιέργειας του ΟΣΔΕ και της ηλεκτρονικής σήμανσης.

Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, στάνης ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, αποζημίωση στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Στελέχωση και εξοπλισμό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών για προστασία του ζωικού κεφαλαίου – των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.

Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.»

Η σύσκεψη αποφάσισε η Τετάρτη 8 Οκτώβρη να αποτελέσει μέρα πανελλαδικής δράσης των κτηνοτρόφων με συγκεντρώσεις και μορφές δράσης που θα καθορίσει η κάθε περιοχή.

Ενώ άμεσα θα επιδιωχθεί  συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και με τα πολιτικά κόμματα.