Παπαδημούλης: Ήρθε η ώρα ο Τσίπρας να επισκεφθεί την Τουρκία

Την εκτίμησή του ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επισκεφθεί την Τουρκία ως εκπρόσωπος της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης.

papadimoulis“Νομίζω ότι είναι η ώρα να προγραμματιστεί ένα ταξίδι του Τσίπρα στην Τουρκία μετά τις εκλογές εκεί, προκειμένου να συζητηθεί και το προσφυγικό, όπου ο Τσίπρας θα εκπροσωπεί και την ΕΕ- όχι μόνο την Ελλάδα” είπε ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση” του Κώστα Μπλιάτκα, και επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη στην Άγκυρα θα πρέπει να συνδυαστεί και με την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, με βάση το κοινό όφελος και το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών επείγει μια ευρωπαϊκή, ανθρωπιστική, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση γιατί αλλιώς -όπως υπογράμμισε- απειλούνται μόνο οι πρόσφυγες καθώς έρχεται χειμώνας με εκατόμβη νεκρών, αλλά και η ίδια η ΕΕ με μια διαλυτική κρίση που θα φέρει στο προσκήνιο τα φαντάσματα του παρελθόντος. “Αν αποτύχει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, σύμφωνα με τους κανόνες που η ίδια διαθέτει και σύμφωνα με όσα έχουν υπογράψει όλα τα κράτη – μέλη στον ΟΗΕ τότε θα ‘ξηλωθεί’ η ίδια η έννοια της ευρωπαϊκής ενοποίησης” τονίζει.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα “αρχή του διαδρόμου” και την Τουρκία “πόρτα” εισόδου των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη και υιοθετώντας την πρόταση Γιούνκερ, την περασμένη Τρίτη, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι οι χώρες – μέλη της ΕΕ που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, όπως η Ελλάδα, πρέπει να έχουν και μια ελαστικότερη αντιμετώπιση στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας συμφωνούν για κάτι τέτοιο, αλλά -όπως επισήμανε- αντιδρά το Βερολίνο.

Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε επίσης “ντροπιαστικό φαινόμενο” τη στάση που τηρούν στο προσφυγικό ανατολικά κράτη – νέα μέλη της ΕΕ, λέγοντας ότι αποτελεί ιστορικό παράδοξο, χώρες που έζησαν προσφυγιά και υπέφεραν από τείχη να υψώνουν τώρα τείχη. “Το πιο χαρακτηριστικό και ακραίο παράδειγμα είναι η Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν. Εκπροσωπεί μια χώρα που έζησε ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα μετά το 56 εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγροι βρήκαν άσυλο και καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Αυτή η χώρα που έζησε με “σκληρά” σύνορα επί ολόκληρες δεκαετίες πρωτοστατεί τώρα στο να υψώνονται τείχη και να απειλείται όλη η Ευρώπη με αυτό το ντόμινο της δημιουργίας διαρκώς τειχών” τόνισε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ακόμη τη δημιουργία ενός ενός “ευρωπαϊκού – χερσαίου διαδρόμου” που θα ξεκινάει από την Ελλάδα και θα καταλήγει στη βόρεια Ευρώπη προκειμένου να διευκολυνθούν και να μετακινηθούν με ασφάλεια οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. “Να δημιουργούσαμε έναν χερσαίο διάδρομο, με μια ευρωπαϊκή συμφωνία, που θα διευκολύνει τη ροή προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι και μόνο έτσι θα είχε νόημα να ανοίξει ο φράκτης του Έβρου, γιατί αν είναι να ανοίξει και στην επόμενη χώρα να υψωθούν ένας, δυο πέντε, δέκα φράκτες το μόνο που θα κάναμε είναι να εγκλωβίζαμε πρόσφυγες στην Ελλάδα” είπε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, παρά την κρίση, δείχνει συμπαράσταση στους πρόσφυγες, ενώ εκτίμησε ότι το προσφυγικό θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

πηγή