Παράλληλη διαπραγμάτευση σε τέσσερα μέτωπα

Του Θάνου Τσίρου

tsipras-dethΕνώ από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και επισήμως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να φέρει σε πέρας και μια «παράλληλη συζήτηση» με τους δανειστές για να υλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις εξαγγελίες που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα και οι οποίες έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα, αρκετά από τα οποία παραμένουν ανοικτά για πολλούς μήνες πλήττοντας την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Από τις εξαγγελίες που έγιναν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, προς το παρόν φαίνεται να προχωρούν οι εγγραφές των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς αλλά και οι προσλήψεις στο Δημόσιο.

Σειρά θεμάτων όμως παραμένει σε εκκρεμότητα:

1. Ακατάσχετος λογαριασμός επιχειρήσεων: Για δεύτερη διαδοχική χρονιά οι φορολογούμενοι δεν θα κληθούν να προσκομίσουν αποδείξεις κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει ακόμη τα κίνητρα για την εξόφληση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, αλλά δεν υπήρξε καν πρόνοια για τη συλλογή αποδείξεων στη χάρτινη μορφή τους, σε μια χώρα η οποία κατατάσσεται στην πρώτη θέση της Ευρώπης όσον αφορά το «κενό ΦΠΑ» (σ.σ.: είναι η απόσταση της τάξεως των 6,5 δισ. ευρώ ανάμεσα στον φόρο που θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί βάσει των συναλλαγών που γίνονται και στο ποσό που τελικώς καταλήγει στα ταμεία του Δημοσίου).
Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει προχωρήσει ακόμη το νομοσχέδιο για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι η ασυμφωνία με τους δανειστές για τον «ακατάσχετο λογαριασμό» των επιχειρήσεων. Κατά την τελευταία επίσκεψη των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία, ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο του γύρου των συζητήσεων, αρμόδια κυβερνητική πηγή υποστήριζε ότι τελικώς μπορεί να αναζητηθεί εναλλακτική λύση και να μην προχωρήσει ο «ακατάσχετος λογαριασμός».
Πάντως, από τον επιχειρηματικό κόσμο το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού θεωρείται μείζον. Οι επιχειρήσεις με οφειλές προς το Δημόσιο δεν θα μπορούν να ρισκάρουν το ενδεχόμενο τα έσοδα από τις πωλήσεις να μπαίνουν από τις τράπεζες σε έναν λογαριασμό τον οποίο ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να μπλοκάρει η εφορία. Και μόνο αυτό εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ισχυρό αντικίνητρο για την προώθηση των πληρωμών με κάρτα.

2. «Πάγωμα» οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών: Η εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έχει μείνει στα χαρτιά. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει «πάγωμα» των συσσωρευμένων οφειλών προς τα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ) εν όψει της δημιουργίας του Ενιαίου Ασφαλιστικού Ταμείου. Μοναδική προϋπόθεση για τους επαγγελματίες θα ήταν η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών πληρωμών, σε μια προσπάθεια να τονωθούν τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.
Μάλιστα, η εξαγγελία αφορούσε σε «πάγωμα» των οφειλών από την 1/1/2017, κάτι που προκάλεσε σύγχυση καθώς εκτιμήθηκε ότι οι επαγγελματίες θα μπορούσαν να μην πληρώσουν εισφορές μέχρι το τέλος του χρόνου και αυτές να παραμείνουν «παγωμένες». Το λάθος διορθώθηκε επικοινωνιακά με την κυβέρνηση να διαρρέει ότι σε ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου, θα ζητούνταν από τους επαγγελματίες να έχουν εξοφλήσει τις οφειλές του τελευταίου 4μήνου ή 6μήνου. Ούτε αυτό το μέτρο έχει προχωρήσει και το μέλλον του θα κριθεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

3. «Πάγωμα» πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο. Μπορεί το θέμα της αλλαγής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων να επανήλθε στο προσκήνιο τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο η εξαγγελία για κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και για οφειλές προς το Δημόσιο έχει γίνει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε δελτίο Τύπου της 16ης Δεκεμβρίου 2015 αναφερόταν ότι «το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίστηκε για την προστασία της κύριας κατοικίας από τις τράπεζες (σ.σ.: αλλαγές στον νόμο Κατσέλη με τις οποίες μπήκαν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας) θα ισχύσει για τα χρέη προς το Δημόσιο ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία». Έχουν περάσει 10 μήνες από τη συγκεκριμένη κυβερνητική ανακοίνωση αλλά η νομοθετική ρύθμιση δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή. Ακόμη και τώρα, που επαναλήφθηκε η ίδια εξαγγελία, κυβερνητικά στελέχη δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν ότι υπάρχει συνεννόηση με τους θεσμούς προκειμένου να προχωρήσει η αλλαγή στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Με δεδομένο ότι οι δανειστές είναι αρνητικοί σε κάθε είδους διευκόλυνση προς τους οφειλέτες, είτε των τραπεζών είτε του Δημοσίου, το θέμα αναμένεται να μπει στο τραπέζι τις επόμενες ημέρες, με το που θα φτάσουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η τροπολογία θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση, μένει όμως να φανεί στην πράξη αν η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει να κατηγορηθεί για «μονομερείς ενέργειες» σε μια περίοδο που το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων είναι πολύ μεγάλο.

4. Κίνητρα για οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων: Το νομοσχέδιο παραμένει κλειδωμένο στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία με τους θεσμούς όσον αφορά το ύψος του φόρου που θα πρέπει να πληρώνουν οι έχοντες αδήλωτα εισοδήματα προκειμένου να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις. Το τελευταίο σενάριο όριζε ότι ο συντελεστής φορολόγησης θα κυμαινόταν από 50%-60%, ανάλογα με το αν η δήλωση των εισοδημάτων θα γινόταν πριν από την έναρξη του φορολογικού ελέγχου, κατά τη διάρκειά του ή μετά την ολοκλήρωσή του. Νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή για μια κυβερνητική εξαγγελία που έγινε πριν από τουλάχιστον έναν χρόνο με στόχο την τόνωση των δημόσιων εσόδων.

Πηγή: naftemporiki.gr