Θα ήθελα καταρχήν να συγχαρώ για την πρωτοβουλία τον Πολιτιστικού Συλλόγου με την επωνυμία «Ο Ποσειδών» και αγωνίζονται χρόνια για τα αυτονόητα: Την προστασία του παραποτάμιου δικτύου και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στα Ακοβίτικα. Πράγματι ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όσους παραβρέθηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση, διότι έδωσε την ευκαιρία να “ανακαλύψουν” τον ποταμό Άρι και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει σε όλους μας.
Από την άλλη πλευρά, πέρα από τις φιέστες και τις γιορτές, υπάρχουν και δεδομένα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Σε αναλύσεις δειγμάτων νερού από τον ποταμό Άρι που έχει πραγματοποιήσει η ΔΕΥΑΚ, το πόρισμα ως προς τις χημικές παραμέτρους δείχνει μεν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως, σχετικά με το μικροβιακό φορτίο δείχνει έντονη παρουσία κολοβακτηριοειδών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν πέσει λύματα στο ποτάμι. Σε συσχετισμό με τις χημικές αναλύσεις, φαίνεται πως το υψηλό μικροβιακό φορτίο συνάδει με την αναμόχλευση της ιλύος (λάσπης) κατά τις αναγκαίες εργασίες καθαρισμού του ποταμού. Θα περιμένουμε να ακολουθήσει και άλλη δειγματοληψία και ανάλυση δειγμάτων στο προσεχές διάστημα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
Επίσης πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, οι σημαντικές παρατηρήσεις, αλλά και προτάσεις που καταθέτουν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στο τελικό τους πόρισμα για την οικολογική κατάσταση των ποταμών στη Μεσσηνία, μετά την τριετή παρακολούθησή τους. Ένα πόρισμα που έδειξε προβλήματα ρύπανσης, επιβάρυνσης από ανθρωπογενείς δραστηριότητες σε ποτάμια της Μεσσηνίας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αναστραφεί, αρκεί να ληφθούν κάποια μέτρα και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και ελπίζουμε η εκδήλωση να βοηθήσει σε αυτό. Απαιτείται να πραγματοποιηθούν πιο εντατικοί και συστηματικοί έλεγχοι, με σκοπό να εξαλειφτούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν οι εστίες ρύπανσης.
Είναι ανάγκη οι αρμόδιες υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας, αφενός τα αποτελέσματα των ερευνών να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη απαραίτητων μέτρων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλή κατάσταση σε όλα τα υδάτινα σώματα του νομού, αφετέρου να αξιολογήσουν τα συμπεράσματα και με σωστό προγραμματισμό και επιστημονικά κριτήρια να συμβάλουν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων για μια αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
Ο αρχαιολογικός χώρος στα Ακοβίτικα, παρά τη μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική του αξία, παραμένει άγνωστος σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Καλαμάτας και πολύ περισσότερο της Μεσσηνίας, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφικές έρευνες μετά το 1970, δεν έχει αξιοποιηθεί και ούτε είναι οργανωμένος, ενώ το χειμώνα λόγω έλλειψης προστασίας συχνά πλημμυρίζει.
Για την αναγκαιότητα προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Ακοβίτικων αφενός να ξεκινήσει ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων αφετέρου στην ανάδειξη του χώρου μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Υιοθετούμε την πρόταση ότι η επαναοριοθέτηση αποτελεί το κυριότερο βήμα για την περαιτέρω ανάδειξη του χώρου και η διατήρηση ενός αδόμητου πυρήνα γύρω απ’ τα αρχαία θα δώσει στο μέλλον τη δυνατότητα επέκτασης των ανασκαφών και τη δημιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού χώρου πολύ μεγάλης σημασίας για την Καλαμάτα και για ολόκληρη τη Μεσσηνία όπως έχουν προτείνει ήδη οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και συγκεκριμένα η ΛΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Τέλος χαιρόμαστε ειλικρινά που έστω και αργά κάποιοι ανακαλύπτουν όσα το Οικολογικό Κίνημα εδώ και χρόνια υπερασπίζεται. Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες που απαιτούν πλέον από την πολιτεία ένα σοβαρό σχεδιασμό, που θα επιφέρει αφενός την αποκατάσταση της ποιότητας του περιβάλλοντος, αφετέρου την ανάδειξη μια μοναδικής περιοχής του Δήμου Καλαμάτας.
*Περιφερειακή Σύμβουλος – Επικεφαλής του συνδυασμού «Πελοπόννησος Οικολογική»