ΣΥΡΙΖΑ πλαγιοκοπεί ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΟΚ πλαγιοκοπεί Ποτάμι: Η κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου δρομολογεί κινήσεις και επιχειρήσεις διεμβολισμού σε όλα τα κόμματα – κινήσεις, που μέχρι στιγμής δεν έχουν μεν αποτέλεσμα αλλά προδιαγράφουν ευρύτερες εξελίξεις από το κέντρο έως την αριστερά.
Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, και το υπό όρους άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ που – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – απορρίπτεραι, ήρθε η σειρά της Χαριλάου Τρικούπη να απευθύνει το δικό της προσκλητήριο προς το Ποτάμι για να εισπράξει και εκείνη το πρώτο «Οχι».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην πρώτη αποτίμηση της εκλογικής ήττας σήμερα στα κομματικά όργανα του Ποταμιού, διαμήνυσε ότι το κόμμα του «ή θα συνεχίσει αυτόνομο ή θα διαλυθεί». Κι έσπευσε να τονίσει ότι το Ποτάμι «δεν θα γίνει συμπλήρωμα στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ».
Είχαν προηγηθεί αναγνωριστικά ανοίγματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς το Ποτάμι, με τις πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη να αναφέρουν πως, εάν υπάρξουν οι αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις, τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να συμπορευτούν ακόμη και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ενδειικτική ήταν και η τοποθέτηση του Δημήτρη Καρύδη στον ρ/φ σταθμό Flash 96, ο οποίος είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό προς το Ποτάμι», στο πλαίσιο της ευρύτερης ανασύνταξης της κεντροαριστεράς.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ωστόσο, ήταν καθαρά αρνητικός: «Το Ποτάμι», είπε, «ή θα συνεχίσει αυτόνομο ή θα διαλυθεί. Δεν θα γίνει πάντως συμπλήρωμα στην ΝΔ – το ΠΑΣΟΚ – τον ΣΥΡΙΖΑ. Και παρακαλούνται όσοι πρεσβεύουν συγκολλήσεις, παζάρια, εκπτώσεις και ομαδικές φωτογραφίες με ότι αυτοπροσδιορίζεται κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, να επιλέξουν μια ακτή και να βγουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργασθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβιβαστούμε. Αλλά θα παραμείνουμε Ποτάμι».
Σε ό,τι αφορά το επικείμενο συνέδριο είπε ότι «δεν με ενδιαφέρει ένα συνέδριο όπως των άλλων κομμάτων. Δεν θα γίνουμε ένα λενινιστικό κόμμα με μια Κεντρική Επιτροπή που θα επιβεβαιώνει τις εισηγήσεις του Προέδρου και τα μέλη της θα περιμένουν να γίνουμε κυβέρνηση για να αναλάβουν κυβερνητικούς ρόλους. Θέλουμε ένα Κίνημα που θα παράγει λύσεις και θα προωθεί συνεχώς το καινούργιο».
Ερμηνεύοντας, επίσης, το εκλογικό αποτέλεσμα ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «ήττα δεν είναι το 4%. Για κάποιους άλλους μάλιστα θα ήταν και επιτυχία. Ήττα ήταν που δεν κυριαρχήσαμε στον χώρο που θέλαμε να κυριαρχήσουμε. Ήττα είναι που δεν μας επέλεξαν οι άνεργοι. Που απείχαν οι νέοι μας. Ήττα είναι που δεν ενθουσιάσαμε πραγματικά τον κόσμο της εργασίας. Ήττα είναι που δεν μας ψήφισαν καθόλου οι αγρότες και δεν μας άκουσε η περιφέρεια. Ήττα είναι που κάποιοι «παλιοί» έφυγαν και πήγαν -προσωρινά έστω- στην ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι ήττα που έχουμε ξανά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στη Βουλή ενισχύθηκαν συντηρητικές και ακραίες φωνές. Και όλα αυτά θα ήταν ήττα ακόμη κι αν παίρναμε 6%».
tvxs.gr