«Οι θεσμοί, με μία μονομερή και στοχευμένη πολιτική, που λειτουργεί ως “Δούρειος Ίππος”, επιχειρούν, μέσω της επιβολής ενός μηχανισμού επιλεκτικής “μείωσης τιμών”, να διαλύσουν την ελληνική παραγωγή φαρμάκου, με αποτέλεσμα να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε» επισημαίνει Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.
Όπως αναφέρει η ΠΕΦ, σήμερα το 80% των φαρμάκων που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα. Αυτά διαμορφώνουν κατά κύριο λόγο τη φαρμακευτική δαπάνη. Μόνο το 20% είναι φτηνότερα, κυρίως τα ελληνικά.
«Με τις απαιτήσεις των θεσμών είναι φανερό, ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος χώρος για την εισαγωγή νέων ακριβών σκευασμάτων. Επιδιώκεται δηλαδή μια νέα βίαιη αναδιανομή της “πίτας” υπέρ των εισαγωγών, με τα ελληνικά φάρμακα να περιορίζονται στο 5% της φαρμακευτικής αγοράς», σημειώνει η Ένωση στην επιστολή, ενώ εκτιμά ότι «η απαξίωση του προσιτού ελληνικού φαρμάκου θα ανοίξει τον δρόμο στην οριστική κυριαρχία των ξένων φαρμάκων, κυρίως των πολυεθνικών γενοσήμων, και θα επιτρέψει επίσης και την εισβολή προϊόντων από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους».
Επίσης, επισημαίνει ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι 30-60% οικονομικότερα από τα αντίστοιχα εισαγόμενα, τονίζοντας ότι «η εξωφρενική απαίτηση των θεσμών είναι να μειωθούν μόνο οι τιμές των παλιών φαρμάκων, κυρίως των ελληνικών, κατά 60-80%».
Η ΠΕΦ ζητά από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να αντισταθούν στις «αδιανόητες απαιτήσεις των θεσμών. Να αντισταθούν στην απαξίωση των παλαιών δοκιμασμένων προσιτών φαρμάκων, που παράγουν εξοικονομήσεις στο σύστημα. Και να διεκδικήσουν μια περίοδο ουσιαστικού διαλόγου, κατά την οποία η χώρα θα διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική και πολιτική φαρμάκου, μέσω της οποίας η αναγκαία φαρμακευτική δαπάνη θα αποτελεί και μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας».
aftodioikisi.gr