Εκκαθάριση όλων των ακροδεξιών θυλάκων και αλλαγή πολιτικής στόχευσης
Στροφή της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο, με την εκκαθάριση όλων των ακροδεξιών θυλάκων εντός της σαμαρικής σημερινής ηγεσίας, αλλά και με την αλλαγή πολιτικής στόχευσης, ζητούν οι καραμανλικοί, αλλά και οι εναπομείναντες φιλελεύθεροι, που εκφράζονται διά της πάλαι ποτέ ισχυρής μητσοτακικής πτέρυγας.
της Βίκυς Σαμαρά
H αποπομπή του Τάκη Μπαλτάκου από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση της μαγνητοσκοπημένης συνομιλίας του με τον Ηλία Κασιδιάρη και η απόφαση να κοπεί το μέλος της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ Φαήλος Κρανιδιώτης από το ευρωψηφοδέλτιο, δεν κλείνουν τη συζήτηση για τη φυσιογνωμία του κόμματος, λιγότερο από δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές.
Δεν ήταν τυχαίες οι παρεμβάσεις στελεχών του καραμανλικού χώρου τις τελευταίες ημέρες, με σαφή μηνύματα. Μετά τη συνέντευξη του στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή Ευάγγελου Αντώναρου στην Ελευθεροτυπία, ο Κωστής Καραμανλής ο νεότερος, υιός του Αχιλλέα και εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού με συνέντευξη σε τοπικό μέσο ενημέρωσης των Σερρών παραδέχθηκε πως υπάρχει μία ομάδα αποτελούμενη από ακροδεξιά στοιχεία στη σημερινή Ν.Δ.
Η επίσημη γραμμή των καραμανλικών είναι πως η ομάδα αυτή δεν εκφράζει προσωπικά τον πρωθυπουργό, όμως πρέπει να τεθεί στο περιθώριο και η παράταξη να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Στο στόχαστρο δε βρίσκονται μόνο στελέχη προερχόμενα από το περίφημο Δίκτυο 21, αλλά και πρόσωπα προερχόμενα από το ΛΑΟΣ είτε αυτά προορίζονται για το ευρωψηφοδέλτιο είτε έχουν βασικό ρόλο στη σαμαρική ηγεσία, και κυρίως η εμμονή προς τα δεξιά που αυτή η ομάδα εκφράζει.
Ο εξαναγκασμός του κ.Κρανιδιώτη σε απόσυρση της υποψηφιότητας του για την ευρωβουλή προκάλεσε πάντως ικανοποίηση στο καραμανλικό χώρο, όπου όχι μόνο δεν ξεχνούν πως τα στελέχη του Δικτύου 21 παλαιότερα αρθρογραφούσαν κατά του κ.Καραμανλή, αλλά και ότι το μέλος της πολιτικής επιτροπής πρόσφατα είχε προβεί στο πολιτικό ατόπημα να χαρακτηρίσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή προδότη του Κυπριακού σε εκδήλωση ενστόλων στις Σέρρες, στην καρδιά δηλαδή του καραμανλισμού.
Το ζήτημα του ευρωψηφοδελτίου και του στίγματος που αυτό θα σηματοδοτήσει εξακολουθεί όμως να είναι ανοιχτό. Ο κ.Αντώναρος χθες σχολίασε χαρακτηριστικά μέσω twitter: “Ας μην ξεχνούν κάποιοι βιαστικά αυτοανακηρυσσομενοι υποψηφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ οτι την παραταξη ιδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλης και ότι μακροβιότερος αρχηγός της (με όλη τη σημασία της λέξης) υπήρξε ο Κώστας Καραμανλής. Αλλωστε ο δρομος μεχρι την επισημη ανακηρυξη των υποψηφιων ειναι ακομη μεγαλος. Ειδικα για οσους ειδικευονται στα πολιτικο-κομματικα ζιγκζαγκ”.
Από τους σαμαρικούς δεν υπήρξε κάποια αντίδραση για τις καραμανλικές αυτές πιέσεις, εκφράστηκε όμως δυσφορία για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μητσοτακικών όπως η Ντόρα Μπακογιάννη. Οι παρεμβάσεις αυτές συνεχίστηκαν όμως σήμερα δια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι χαρακτήρισε μεμονωμένη την περίπτωση Μπαλτάκου δίνοντας εύσημα στον πρωθυπουργό για την αποπομπή του. Έκανε όμως λόγο για μία μοναδική ευκαιρία για τη Ν.Δ να επαναπροσδιορίσει με απόλυτη σαφήνεια ότι κεντρική της στόχευση είναι οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι που τοποθετούνται ευρύτερα στο χώρο του κέντρου, απεχθάνονται τον ακραίο λόγο και σήμερα αισθάνονται πολιτικά ορφανοί, καθώς δεν εκφράζονται από κανένα κόμμα ούτε από τη Ν.Δ.
Σχολίασε δε ότι η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου είναι σημαντική, καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με σταυρό, αλλά ο πρόεδρος του κόμματος αποφασίζει ποιοι συμπεριλαμβάνονται σε αυτό και δίνει το στίγμα. Όσον αφορά στο ρόλο στελεχών προερχόμενων από το ΛΑΟΣ, με το οποίο ο κ.Καραμανλής ως πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως δε συνεργάζεται επειδή αποτελεί άκρο, ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε: “Υπάρχει ένα φάσμα εντός κάθε μεγάλου κόμματος, το ζήτημα είναι που τραβάμε τα όρια και ποιος τελικά εχει τον πάνω λόγο”.
Πρότεινε δε ως απόδειξη της στροφής προς το κέντρο να ανοίξει η θεσμική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και το πολιτικό χρήμα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Σε πρώτη φάση προκειμένου το Μαξίμου να δείξει πως το μήνυμα ελήφθη επαναφέρει τον αντιρατσιστικό νόμο και παγώνει την τροπολογία απέλασης μεταναστών που ψευδώς καταγγέλλουν κακοποίηση από ενστόλους.
Υπήρξαν όμως και δηλώσεις υποστήριξης του κ. Μπαλτάκου και του κ. Κρανιδιώτη. Τον πρώτο έσπευσε να υπερασπιστεί ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών υπαλλήλων, Δημήτρης Κυριαζίδης και το δεύτερο ο πολιτευτής και σύμβουλος του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη Θάνος Πλεύρης.