Πιπίνα Κουμάντου: «Δεν χρειαζόμαστε πολιτική αστάθεια. Χρειαζόμαστε σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση»

Εγκαινιάσθηκε το παράρτημα της Βιβλιοθήκης στα Φιλιατρά! «Το βιβλίο είναι διαχρονική αξία, που πάντα θα είναι στην κουλτούρα μας»

Σημαντικές χαρακτήρισε τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές η υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Πιπίνα Κουμάντου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην  Farenews, υπογραμμίζοντας ότι “η εκλογική αυτή αναμέτρηση, είναι σημαντική για τη Χώρα μας. Είναι σημαντική για κάθε έναν πολίτη της Ελλάδας μας. Επιβάλλεται στη Χώρα να υπάρχει σταθερότητα και δυνατότητα λήψης γρήγορων αποφάσεων. Δεν χρειαζόμαστε πολιτική αστάθεια. Χρειαζόμαστε σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τον τόπο με ασφάλεια μπροστά”.

Εν τω μεταξύ πραγματικότητα είναι πλέον το παράρτημα  της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στην Τριφυλία, καθώς εγκαινιάστηκε στα Φιλιατρά, με την πρόεδρος της κ. Πιπίνα Κουμάντου, να εκφράζει την ικανοποίησή της , σημειώνοντας ότι «το βιβλίο είναι διαχρονική αξία, που πάντα θα είναι στην κουλτούρα μας. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες διαφυλάσσουν και αναδεικνύουν την τοπική ιστορία, ό,τι και εάν αυτή αφορά: πολιτισμό, ιστορία, γαστρονομία, τουρισμό”.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Το παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, είναι και επίσημα πλέον γεγονός, μετά τα εγκαίνιά του. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, έχει δείξει μια έντονη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Θα αναλάβετε κι άλλες πρωτοβουλίες ως Πρόεδρός της;

 Πράγματι, είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου, που το παράρτημα της Τριφυλίας της Βιβλιοθήκης, πήρε σάρκα και οστά και ήδη ο κόσμος της περιοχής το έχει αγκαλιάσει.

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες διαφυλάσσουν και αναδεικνύουν την τοπική ιστορία, ό,τι και εάν αυτή αφορά: πολιτισμό, ιστορία, γαστρονομία, τουρισμό. Έτσι, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας αναλάβαμε, να δημιουργήσουμε το 2022 το παράρτημα της Τριφυλίας, στα Φιλιατρά. Με δικές της δαπάνες, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ανακαινίσθηκε ο χώρος που παραχωρήθηκε στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών και εξοπλίσθηκε με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και με 2.500 τεκμήρια, τα οποία εντάχθηκαν στο βιβλιοθηκονομικό σύστημα (Koha) της βιβλιοθήκης.

Σκοπός του παραρτήματος είναι μελλοντικά να ενσωματωθεί στο παράρτημα και η Συλλογή του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών «Ο Πυρσός», η  οποία βρίσκεται στο ίδιο κτίριο. Επιπλέον, η δημιουργία του παραρτήματος έχει τονώσει το ενδιαφέρον των δημοτών για το βιβλίο, έχει υποστηρίξει το εκπαιδευτικό έργο της ευρύτερης περιοχής οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και άλλου είδους εκδηλώσεις συμβάλλοντας έτσι στην πνευματική  και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας απέσπασε εκπαιδευτικό, η οποία ανέλαβε τη λειτουργία του εν λόγω παραρτήματος.

Και φυσικά η δράση μας δεν σταματά εδώ. Σχεδιάζουμε πολλά πράγματα και ήδη ως Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, έχω ξεκινήσει επαφές με φορείς και αυτοδιοικητικούς για τη δημιουργία ανάλογου παραρτήματος και στον Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Με την έκρηξη της τεχνολογίας και του ίντερνετ, ο κόσμος επιλέγει να απευθυνθεί σε μια βιβλιοθήκη ή καταφεύγει στην εύκολη λύση του διαδικτύου;

Η συλλογή της βιβλιοθήκης το 2022 εμπλουτίστηκε με 6.500 νέα τεκμήρια. Από αυτά τα 3.000 προέρχονται από αγορά μέσω της χρηματοδότησης του ΠΔΕ και τα 3.500 από δωρεές (Πανεπιστήμιο Πατρών, FUTURE LIBRARY, ΚΙΚΠΕ, Ίδρυμα Γουλανδρή, ιδιώτες). Τα μισά τεκμήρια από αυτά έχουν ήδη καταλογογραφηθεί και έχουν διατεθεί στο κοινό, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στο στάδιο της καταλογράφησης.

Η ενίσχυση και ο περαιτέρω εμπλουτισμός των συλλογών της Βιβλιοθήκης είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και το κοινό που επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη. Συγκεκριμένα το 2022 εγγράφηκε σημαντικός αριθμός  νέων μελών (500), ξεπερνώντας έτσι η βιβλιοθήκης μας τα 7.500 εγγεγραμμένα μέλη. Σύμφωνα με τα στατιστικά κυκλοφορίας υλικού, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 10.000 δανεισμοί τεκμηρίων.

Αυτό και μόνο, λοιπόν, μας δείχνει ότι το βιβλίο είναι μια αξία, που μπορεί να περνάει κάποιες κρίσεις, αλλά θα συνεχίσει πάντα να είναι στην κουλτούρα και τη φιλοσοφία του Έλληνα.

Και μην ξεχνάμε και τον σημαντικό τομέα των σχολείων. Το 2022 45 σχολικές μονάδες επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη μας, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1.200 μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης.

Παράλληλα, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, έχει και εκδοτικό έργο;

Αξιοποιώντας χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2022 προχωρήσαμε στην έκδοση τριών βιβλίων σχετικών με τις δράσεις της βιβλιοθήκης. Συγκεκριμένα εκδόθηκαν τα  εξής βιβλία:

– «Λογοτεχνικός Διαγωνισμός, Τόμος Α’, Βραβευμένα Έργα 2017-2019», που είναι ένας συλλογικός τόμος που σκοπό έχει να αναδείξει την πνευματική παραγωγή της Μεσσηνίας, όπως αποτυπώθηκε στους τρείς πρώτους διαγωνισμούς που διεξήγαγε η βιβλιοθήκη,

– «Δημοτολόγιο Μικρασιατών Προσφύγων Μεσσήνης 1922», επετειακό λεύκωμα το οποίο συμβάλλει στη διάσωση πρωτότυπου αρχειακού υλικού της τοπικής ιστορίας της Μεσσηνίας,

– «Ο Κύκλος της Χαράς!!!- Μια Ιστορία για την Κυκλική Οικονομία», που είναι ένα παιδικό βιβλίο το οποίο έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά, τους μελλοντικούς πολίτες, σε ζητήματα κυκλικής οικονομίας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2022 η βιβλιοθήκη ξεκίνησε και ολοκλήρωσε δύο έργα που αφορούν την ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού. Το πρώτο αφορά την ψηφιοποίηση του αρχείου του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και το δεύτερο την Ά φάση της Ψηφιοποίησης του αρχείου Ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης.

Επίσης, κατασκευάστηκε νέα ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης η οποία υποστηρίζει το αποθετήριο «ΑΡΣΙΝΟΗ».  Στο αποθετήριο θα φιλοξενηθεί το ψηφιοποιημένο υλικό των δύο αυτών έργων.

Στα πλαίσια αυτά το 2022 υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου  Πατρών, ο οποίος ανέλαβε τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας με νέα τεκμήρια, με τη ΦΑΡΙΣ, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας, για τη ψηφιοποίηση του αρχείου του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με τον Καθ. Πέτρο Θέμελη, Διευθυντή των ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, για τη ψηφιοποίηση του αρχείου των ανασκαφών το οποίο στεγάζεται στο κτήριο του Κέντρου Μελετών Αρχαίας Μεσσήνης και με τον Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών «Ο ΠΥΡΣΟΣ» για την δημιουργία του παραρτήματος της βιβλιοθήκης στα Φιλιατρά.

Είστε μητέρα 4 παιδιών, σύζυγος, εργαζόμενη, πολιτικός. Πολλοί οι ρόλοι της σημερινής γυναίκας, η οποία προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε όλα. Η ανεργία όμως είναι από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Οι γυναίκες έχουμε αποδείξει, πως όχι μόνο τα καταφέρνουμε και ανταποκρινόμαστε σε όλους τους ρόλους μας, αλλά πρωτοπορούμε και ό,τι αναλαμβάνουμε διαγράφει θετικότατη πορεία.

Δυστυχώς, πρόσφατες έρευνες για το γυναικείο Επιχειρείν με έμφαση στο ζήτημα της ίσης εκπροσώπησης των δύο φύλων σε ανώτερες διοικητικές θέσεις τις δύο τελευταίες δεκαετίες, δείχνουν ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Ενώ ο αριθμός των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις συνεχίζει να καταγράφει άνοδο, η ετήσια πρόοδος που σημειώθηκε φέτος υπήρξε ανησυχητικά αργή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις ανέρχεται σε 32,4%, καταγράφοντας αύξηση μόλις 0,5% σε σχέση με το 2022 και μόνο 13% από το 2004. Με αυτόν τον ρυθμό, το 2025 το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις θα ανέρχεται μόλις στο 34%.

Τα εμπόδια στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν και οι ευθύνες φροντίδας που αναλαμβάνουν είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους συνήθως εργάζονται λιγότερο από τους άνδρες και σε χειρότερα αμειβόμενους κλάδους, διακόπτουν συχνότερα τη σταδιοδρομία τους και παίρνουν προαγωγή λιγότερο συχνά και πιο δύσκολα.

Είναι λοιπόν, βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας και δικός μου, να εξασφαλίσει στις γυναίκες τις ίδιες ευκαιρίες µε τους άνδρες στον χώρο εργασίας και να διευκολύνει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες στην επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ του επαγγέλματος και των άλλων τομέων της ζωής τους.

 

Την Κυριακή, όλοι θα κληθούμε στις κάλπες, πόσο σημαντική είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση για εσάς;

Η εκλογική αυτή αναμέτρηση, είναι σημαντική για τη Χώρα μας. Είναι σημαντική για κάθε έναν πολίτη της Ελλάδας μας. Επιβάλλεται στη Χώρα να υπάρχει σταθερότητα και δυνατότητα λήψης γρήγορων αποφάσεων. Δεν χρειαζόμαστε πολιτική αστάθεια. Χρειαζόμαστε σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τον τόπο με ασφάλεια μπροστά.

Να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά, με μεγαλύτερη ασφάλεια, με περισσότερες δουλειές, με περισσότερη κοινωνική συνοχή. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Νέα Δημοκρατία. Το έχει αποδείξει.

Οι εκλογές λοιπόν δεν κερδίζονται μόνο από μας, κερδίζονται από την κάθε μία και από τον κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά. Και γι’ αυτό είναι ένας αγώνας όλων μας.