Πολυδύναμο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων στον Πύργο Ηλείας

Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης χρηματοδοτούνται από το ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

Δύο σημαντικά έργα που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα ωφεληθούν από αυτά 180 άτομα αρχίζουν την λειτουργία τους από τις αρχές του 2019. Πρόκειται για το Πολυδύναμο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων –ΚΕΘΕΑ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με έδρα τον Πύργο Ηλείαςπροϋπολογισμού 260.400 ευρώ και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης προϋπολογισμού 202.860ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης στον κοινωνικό ιστό με στόχο την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Επιτυχή διαδικασία απεξάρτησης δεν αποτελεί μόνο η αποχή από την χρήση ουσιών, αλλά και η λειτουργική, κοινωνική, επαγγελματική ένταξη και η αποχή από τις παραβατικές συμπεριφορές των απεξαρτημένων ατόμων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε τις παρεμβάσεις μας, διεκδικήσαμε πόρους και υλοποιούμε δράσεις που στόχο έχουν την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού».

Το Πολυδύναμο Κέντρο έχει ως βασικό στόχο να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες τους (εξαρτημένοι από ναρκωτικά, περιστασιακοί χρήστες, χρήστες αλκοόλ, άτομα με διπλή διάγνωση κ.α) και να παραπέμπει σε εξειδικευμένες δομές. Η λειτουργία του κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που δεν μπορούν να ενταχθούν στις υφιστάμενες δομές, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους «νέου τύπου» εξαρτήσεις που αφορούν νέους, εφήβους ή και ενήλικες.

Το Πολυδύναμο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων ΚΕΘΕΑ πρόκειται να αποτελέσει βασικό πυλώνα του δικτύου υπηρεσιών κατά των εξαρτήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η έδρα του θα είναι στον Πύργο Ηλείας, αλλά θα λειτουργεί σε δίκτυο με τις υφιστάμενες υπηρεσίες κατά των εξαρτήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αλλά και με όμορες Περιφέρειες, καθώς και με τις υπόλοιπες δομές υγείας/ κοινωνικής φροντίδας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Κοινωνικά Ιατρεία κ.α). και φιλοδοξεί να συμβάλλει στη συνολική κάλυψη αναγκών διαφορετικών ομάδων στόχου.

Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης έχει ως στόχο την ομαλή επαναεισαγωγή στην κοινωνία των υπό απεξάρτηση ατόμων ή των πρώην χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών. Τα συγκεκριμένα άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα κυρίως τόσο σε νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν συσσωρεύσει κατά την διάρκεια της εμπλοκής τους με τη χρήση όσο και βασικές ελλείψεις σε δεξιότητες, απαραίτητες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.