Με τη λήξη της παράτασης για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας να παραμένει στις 28 Φεβρουαρίου, όπως είχε αποφασιστεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, μετά την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, η τρόικα εξετάζει το σενάριο μιας νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος, γνωρίζοντας ότι όποια κυβέρνηση και αν έρθει στην εξουσία, δεν θα μπορέσει να καταφέρει να κλείσει μέσα σε λίγες εβδομάδες τη δύσκολη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Γι’ αυτόν τον λόγο και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε χθες, λίγο μετά την εξαγγελία των εκλογών, ότι «τα χρονικά περιθώρια, εάν συνεχίσει η ίδια κυβέρνηση, τα προλαβαίνουμε, επειδή ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Αν είναι νέα κυβέρνηση, μέχρι να μάθει, θα αναγκαστεί να πάρει μια παράταση τον Φεβρουάριο». Ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ακόμη ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν πρόβλημα τον Μάρτιο.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε χθες στην «Κ» ότι είναι ξεκάθαρο πως καμία κυβέρνηση δεν θα προλάβει να κλείσει την αξιολόγηση σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας και σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Αντ. Σαμαρά, τότε, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μια παράταση 2-3 μηνών θα είναι πολύ εύκολο να δοθεί. Στο ενδεχόμενο που κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα, τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα, καθώς θα πρέπει: «Πρώτον, να ζητήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας την παράταση (δύσκολο έπειτα από τη σειρά δηλώσεων που έχει κάνει για κατάργηση Μνημονίου), δεύτερον, «να έρθει και να εξηγήσει στους κ. Μοσκοβισί, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ τι ακριβώς θέλει», δήλωνε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος. «Τα χρήματα που έχετε δανειστεί είναι των κρατών – μελών με τα οποία έχετε κάνει συμβόλαια.
Δεν είναι χρήματα των αγορών», προσέθετε ο ίδιος, θέλοντας να τονίσει ότι τα περιθώρια για αλλαγές στους όρους της συμφωνίας, επαναδιαπραγμάτευση κ.λπ. είναι λίγα. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορεί να κάνει οποιοδήποτε «κούρεμα» στα ομόλογα που κατέχει, ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Πιθανές αντιδράσεις
Συγχρόνως, για την πιθανή παράταση του προγράμματος που θα πρέπει να ζητήσει η όποια κυβέρνηση έρθει στην εξουσία, θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την αντίδραση ορισμένων κρατών – μελών, όπως η Φινλανδία που έχει εθνικές εκλογές τον Απρίλιο. Η πολιτική ηγεσία της σκανδιναβικής χώρας δεν επιθυμεί σε προεκλογική περίοδο να περάσει από το Κοινοβούλιό της άλλη μια απόφαση για την Ελλάδα, καθώς εκτιμά ότι μία τέτοια εξέλιξη θα την επιβάρυνε πολιτικά. Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία ήταν η χώρα που κατά κύριο λόγο αντιδρούσε στη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, καθώς θα συνέπιπτε με την προεκλογική περίοδο της χώρας και είχε προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα ή μία μικρότερη ή εξάμηνη παράταση, ώστε οι εκλογές να έχουν διεξαχθεί.
kathimerini.gr