Γράφει ο Μιχάλης Αντωνόπουλος
Οι πολίτες και ο Δήμος Καλαμάτας παρακολουθούν με ενδιαφέρον την διαδικασία συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου. Η συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει νέο ενιαίο τριτοβάθμιο ίδρυμα, ακαδημαϊκά πληρέστερο, που θα συμβάλλει ενεργότερα στην ανάπτυξη, την πολιτισμική αναβάθμιση, την μελέτη και αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων.
Η Καλαμάτα είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είναι επίσης η έδρα ενός εκ των δύο υπό συγχώνευση ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου). Οι εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα (κτίρια, εργαστήρια) είναι σύγχρονες, ειδικότερα τα εργαστήρια, εξαιρετικά εξοπλισμένες για την εκπαίδευση φοιτητών σε πολλούς κλάδους φυσικών επιστημών και μηχανικής. Είναι, με διαφορά, τα πληρέστερα εργαστήρια στη Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα πλαίσια του νέου ιδρύματος μπορεί να καταστεί σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Πελοπόννησο. Αυτή η σχολή είναι άτοπο να ανταγωνισθεί ισχυρά ιδρύματα (Ε.Μ.Π., Παν/μιο Πάτρας) και θα εστιάσει σε τομείς κομβικούς για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας (‘Μηχανικοί Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών’ και το προτεινόμενο Τμήμα ‘Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης’). Επίσης κρίσιμη είναι η ενδυνάμωση της υπάρχουσας Σχολής ‘Γεωπονίας και Τροφίμων’.
Η ίδρυση νέου Τμήματος ‘Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης’ θα επηρεάσει ευεργετικά την οικονομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι απόφοιτοι του τμήματος (με γνώσεις χημείας, χημικών διεργασιών, μηχανολογίας αλλά και οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων) θα συμβάλλουν στην οικονομία της Περιφέρειας, που περιλαμβάνει (στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα) κυρίως μικρομεσαίες μονάδες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, μεταποίησης, συνεταιρισμούς και συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Το νέο τμήμα πρέπει να λειτουργήσει στην Καλαμάτα, όπου υπάρχουν υψηλών προδιαγραφών εργαστήρια και κατάλληλοι χώροι διδασκαλίας και στέγασης των φοιτητών.
Το νέο Τμήμα ‘Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας’ λειτουργικότερα εντάσσεται στη Σχολή ‘Γεωπονίας και Τροφίμων’ επενδύοντας στην επάρκεια των εργαστηρίων του ΤΕΙ Καλαμάτας, την τεχνογνωσία και την αναγνώριση της Σχολής ‘Γεωπονίας και Τροφίμων’.
Ο Δήμος Καλαμάτας
– Θα συμβάλλει δημιουργικά στην συγχώνευση Πανεπιστημίου και Τ.Ε.Ι., ως κοινωνικά, πολιτισμικά, αναπτυξιακά αναγκαία.
– Στηρίζει την ίδρυση Τμήματος ‘Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης’ της Πολυτεχνικής Σχολής στην Καλαμάτα, λόγω της σημασίας του στην ανάπτυξη της Περιφέρειας και επειδή οι υποδομές, αναγκαίες για την λειτουργία του τμήματος μόνο στην Καλαμάτα υπάρχουν.
– Στηρίζει την ίδρυση Τμήματος ‘Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας’ που λειτουργικότερα εντάσσεται στη Σχολή ‘Γεωπονίας και Τροφίμων’ στην Καλαμάτα.
Το Τμήμα θα ωφεληθεί από την εργαστηριακή υποδομή και την τεχνογνωσία των άλλων δύο, ιδιαίτερα επιτυχημένων και συναφούς αντικειμένου, τμημάτων της Σχολής.
– Προτείνει η έδρα του Πανεπιστημίου να μεταφερθεί στην Καλαμάτα. Με σκοπό να ισχυροποιήσει το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, να καλύψει με επάρκεια και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των 2/3 τουλάχιστον των φοιτητών αλλά κυρίως του εκπαιδευτικού προσωπικού που ήδη διαμένει μόνιμα στην Καλαμάτα. Το σημαντικό είναι ότι η πόλη μας διαθέτει τις απαραίτητες δομές Φιλοξενίας και υποδομές, όπως πληθώρα δωματίων για ενοικίαση με χαμηλά μισθώματα, φοιτητική εστία με άμεση δυνατότητα επέκτασης, καθώς και δίκτυο συγκοινωνιακών υποδομών σε σύνδεση με τις μεγαλύτερες πόλεις της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Κρήτης.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος – επικεφαλής παράταξης