Προτάσεις παρέμβασης σε κοινωνικά ζητήματα στο εργαστήρι της ΒΑΑ Καλαμάτας

Προτάσεις παρέμβασης για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων προέκυψαν από το τελευταίο θεματικό εργαστήρι του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, που αφορούσε σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του ιστορικού Δημαρχείου Καλαμάτας.

Ο Αντώνης Ψαράκης, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου, ανέφερε ότι περί τα 2,7 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι διαθέσιμα για τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, ενώ ανέλυσε τεχνοκρατικά ζητήματα του προγράμματος.

ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΧΡΙ 24/3!

Ο Δημήτρης Βεργόπουλος, συντονιστής της συζήτησης εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, αναφέρθηκε στις δομές που έχει ήδη αναπτύξει ο Δήμος, καθώς και στις προτάσεις του για τα κοινωνικά ζητήματα, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του εν όψει διενέργειας του θεματικού εργαστηρίου. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προτάσεων που κατατίθενται διαδικτυακά και επεσήμανε ότι αποτελεί μεγάλο κέρδος για την πόλη το γεγονός ότι έχει ανοίξει ένας ιδιαίτερα δημιουργικός διάλογος. Ο κ. Βεργόπουλος τόνισε ότι είναι δυνατή η υποβολή προτάσεων προς το Δήμο Καλαμάτας έως τις 24 Μαρτίου 2017, με αποστολή τους μέσω e-mail στο: baa@kalamata.gr ή με συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της ιστοθέσης του Δήμου Καλαμάτας. Προσέθεσε δε ότι θα χρειαστούν 7 έως 10 ημέρες, μέχρις ότου τα στελέχη του Δήμου Καλαμάτας, μαζί με τον Καθηγητή Δημητρίου Οικονόμου, σύμβουλο του Δήμου, διαμορφώσουν το κείμενο της πρότασης του Δήμου. Κι αυτό θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση 10 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα είναι δυνατή η κατάθεση προτάσεων. Στη συνέχεια, θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση, που θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση.
Η Αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα ζήτησε από το κοινό προτάσεις και για τομείς που δεν έχει αγγίξει ο Δήμος Καλαμάτας, όπως η πρόληψη της εξάρτησης από τα ναρκωτικά. Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση του Δημοτικού Ιατρείου, του Δημοτικού – Κοινωνικού Φαρμακείου, του Δημοτικού Συσσιτίου, του Δημοτικού Παντοπωλείου, του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών, καθώς και στην προστασία κοινωνικών ομάδων σε όλο το Νομό μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας και τόνισε ότι το ποσό των 2.700.000 ευρώ για κοινωνικές δράσεις αποτελεί «τη μεγάλη ευκαιρία να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε σε αυτές τις δομές», ενώ ζήτησε προτάσεις από το κοινό.
Ακολούθως, εκπρόσωποι Σωματείων με κοινωνική δράση κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία ή συμπλήρωση δομών υποστήριξης προς συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Π. ΝΙΚΑΣ: «ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΟΥΝ
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ»

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους, όσοι παρευρέθησαν, για την παρουσία τους στην 3η θεματική συζήτηση και απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον κ. Ψαράκη, η παρουσία του οποίου αποτελεί απόδειξη του ενδιαφέροντος της Διαχειριστικής Αρχής, με την οποία υπάρχει άριστη συνεργασία.
Επεσήμανε ακόμη ότι «πρέπει να κάνουμε επιλογές, που θα έχουν βιωσιμότητα και μετά το τέλος του προγράμματος», στις οποίες ενδεικτικά αναφέρθηκε.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ

Ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε πως ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται σε καλή κατάσταση από πλευράς υποδομών που στηρίζονται από εθελοντές και Συλλόγους, όπως είναι το Ειδικό Σχολείο, το ΕΕΕΕΚ και το ΚΕΦΙΑΠ, το Κέντρο Ημέρας Παιδιών & Εφήβων με Αυτισμό κ.λπ. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει αυτές οι δομές να ενισχυθούν και να στηριχθούν.

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ

Προσέθεσε δε ότι πρέπει να γίνει κάτι σημαντικό για τους Ρομά, για τους οποίους υπάρχει έκταση 120 στρεμμάτων, εκ των οποίων 60 στρέμματα στο Δήμο Καλαμάτας και 60 στο Δήμο Μεσσήνης, που είναι δική τους. Αναρωτήθηκε, για παράδειγμα, αν θα πρέπει να τύχουν φροντίδας οι Ρομά για τις ειδικές ασθένειες που αντιμετωπίζουν, όπως ηπατίτιδες, με δημιουργία ενός ξεχωριστού Ιατρείου ή με ενίσχυση του Δημοτικού Ιατρείου προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανάδειξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων, που μπορούν να ασκήσουν οι Ρομά, είναι κάτι το οποίο θα εξετασθεί από το σκέλος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

ΔΟΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑμεΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ

Ο Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα άτομα με αναπηρία, που είναι μεγαλύτερα των 18 ετών. Υπάρχει αγωνία στο σπίτι τι θα γίνει, από τους γονείς, ιδίως όταν αυτοί φύγουν από τη ζωή. Ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει χώρος στο Δήμο, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των παιδιών άνω των 18 ετών και θα είναι μια «φωλιά» για τα παιδιά, καθώς και ένας χώρος για το επαγγελματικό τους μέλλον. Επεσήμανε δε ότι υπάρχει απόφαση να διαθέτουν διάφορα ανθοκομικά είδη στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, ενώ σε συνεργασία με ΚοινΣΕΠ μπορούν να αναλάβουν, με αποζημίωση, τη φροντίδα των χωρών των δημοτικών πάρκων, κάτι που θα τους δώσει ανάσα οικονομική και θα βοηθήσει στην κοινωνικοποίησή τους.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Ο Π. Νίκας έκανε αναφορά στο θέμα της ναρκομανίας, η οποία αυξάνεται και ανέφερε ότι θα εξετασθεί πώς μπορεί ο Δήμος να συνεργαστεί με το ΚΕΘΕΑ και άλλους φορείς, ώστε να υπάρξει βοήθεια προς όσους έχουν ανάγκη.

ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Είπε, ακόμη, ότι δεκάδες κακοποιημένες γυναίκες προσφεύγουν σε Κέντρο που διαθέτει ο Δήμος Καλαμάτας, το οποίο μπορεί να ενισχυθεί με τη λειτουργία ενός υπνωτηρίου. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ανώγειος χώρος του κτηρίου, όπου στεγάζεται το Κέντρο και το υπνωτήριο είναι δυνατόν να διατηρηθεί σε λειτουργία, μετά τη λήξη του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
Για συμπολίτες μας που τους έχουν επιβληθεί συγκεκριμένα είδη ποινών, ο Δήμος Καλαμάτας τους εντάσσει στην κοινωφελή εργασία και προσπαθεί ώστε οι εργαζόμενοι να κάνουν δουλειές, που δεν τους εμποδίζουν από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Ο Π. Νίκας έκανε, επίσης, αναφορά στους 550 μαθητές και μαθήτριες που υποστηρίζονται με δεκατιανό από το Δήμο Καλαμάτας, στο Δημοτικό Παντοπωλείο, στο Δημοτικό Συσσίτιο και σε άλλες δομές κοινωνικής υποστήριξης από πλευράς Δήμου, που θα εξετασθεί αν είναι δυνατόν να ενισχυθούν.
Στην τελική διαβούλευση, τα κοινωνικά ζητήματα θα εξετασθούν συνολικά.