Πρόγραμμα χρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού υλοποιεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την τεχνική υποστήριξη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται συνολικά στα 200 εκ. ευρώ, – 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και 100 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ καλύπτεται το 100% του κόστους της επένδυσης.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Όπως αναφέρθηκε οι ΟΤΑ θα έχουν μεγάλο οικονομικό όφελος λόγω της σημαντικής μείωσης του λειτουργικού κόστους τους, αφού μέσω της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος θα αποπληρώνεται η επένδυση.
Το πρώτο ανεπίσημο πιλοτικό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη στο δήμο Έδεσσας, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά στους δήμους Νέας Ιωανίας, Θάσου και Θερμαϊκού.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «η παρέμβαση στον οδοφωτισμό είναι ένα δείγμα της διαρκούς προσπάθειας της κυβέρνησης υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμη κι εκεί που η τακτική χρηματοδότηση δεν αρκεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε εναλλακτικούς, έμμεσους τρόπους πρόσθετης οικονομικής υποστήριξης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε την τροποποίηση επί το αυστηρότερο του νέου κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτηρίων σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις που θέτει η ΕΕ.
Ο πρόεδρος του ΤΠΔ Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης ανέφερε ότι ο οδοφωτισμός ευθύνεται για το 36% του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ (το υπόλοιπο κόστος αφορά αντλιοστάσια 43% και κτίρια 21%), ενώ εκτίμησε ότι η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας τύπου LED θα συμβάλει σε εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Βασίλης Τσολακίδης σημείωσε ότι στην ΕΕ καταναλώνουμε το 16% της ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό (ιδιωτικό και δημόσιο) που για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον ίδιο υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος των ΟΤΑ για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ στο φωτισμό των δρόμων. Εάν οι δήμοι, πρόσθεσε, εφαρμόσουν προγράμματα μείωσης στην κατανάλωση ενέργειας, η εξοικονόμηση θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 120-150 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο τον οδοφωτισμό.
Πηγή: localit.gr