Πρόεδρος ΠΣΕ Χρ. Σακελλαρίδη: «Επένδυση στην εξωστρέφεια και μετά τα Μνημόνια»

“Επείγει η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής στήριξης των εξαγωγών”

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, οι Έλληνες εξαγωγείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα φλέγοντα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον κλάδο τα επόμενα χρόνια σε εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 o Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με θέμα «Δρόμοι Στήριξης στην Ανάπτυξη των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων PSE Solutions.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προκλήσεις που αναδύονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη μεταμνημονιακή εποχή, οι προοπτικές επέκτασης των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων χρηματοδότησης και μείωσης της φορολογίας.

Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, στην ομιλία της τόνισε ότι «η επένδυση στην εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας, η οποία θα παράγει σταθερά πλεονάσματα και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», προσθέτοντας πως «η εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Κατέληξε λέγοντας πως «είναι απαραίτητο να υπάρξει Εθνική Στρατηγική για την χάραξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα κινητοποιήσει τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου και θα σταματήσει το ολέθριο brain drain αλλά και το «business drain» που υπονομεύει την προοπτική της χώρας».

Στη σημασία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας προς ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης, όπου οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών θα συμμετέχουν σε ποσοστό άνω του 40% στο ΑΕΠ της χώρας στάθηκε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας πως επείγει η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου, με εστίαση τόσο στις άμεσες ανάγκες όσο και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του εξαγωγικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Μίχαλος, απαιτείται μεταξύ άλλων η διάθεση πόρων στην οργανωμένη εξωστρεφή παραγωγή, μέσα από τη δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας και η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων που επενδύουν στην καινοτομία, με κίνητρα όπως χαμηλότερη φορολόγηση και διευκόλυνση σε θέματα αδειοδοτήσεων και συναλλαγών με το δημόσιο.

Ο  Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Λόης Λαμπριανίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την τόνωση της εξωστρέφειας και εξήγγειλε νέες δράσεις στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, την αύξηση της απασχόλησης και τη βιομηχανική παραγωγή.

Ο κ. Λαμπριανίδης, οι εξαγγελίες του οποίου έγιναν αποδεκτές με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους εξαγωγείς επαναβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια μόνιμη Δομή Στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να χορηγήσει ενισχύσεις, κυρίως με τη μορφή φοροαπαλλαγών παρά επιχορηγήσεων.

Ο Σύμβουλος Α’ ΟΕΥ κ. Αντώνης Κατεπόδης, τ. υπεύθυνος του Γραφείου ΟΕΥ στο Λονδίνο ενημέρωσε τους εξαγωγείς για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το BREXIT και τις επιπτώσεις στη ναυτιλία και στον ελληνικό τουρισμό και ανέπτυξε τις προκλήσεις που αναδύονται για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ο Σύμβουλος Α’ ΟΕΥ κ. Διονύσης Πρωτοπαπάς, τ. υπεύθυνος του Γραφείου ΟΕΥ στο Τόκιο ενημέρωσε τους εξαγωγείς για την κατάσταση που επικρατεί στην ιαπωνική οικονομία, και στάθηκε στις ιδιαίτερα απαιτητικές διαδικασίες για την εξαγωγή προϊόντων στην τοπική αγορά.

Τέλος, o επικεφαλής της Εταιρείας Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών CNL Capital, κ. Νίκος Χλωρός αναφέρθηκε στις διαθέσιμες λύσεις και τις νέες επιλογές που προσφέρονται για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων.