Μέρκελ: Η χρηματοδότηση και το χρέος είναι λεπτομέρειες, στις οποίες δεν μπήκαμε σήμερα – «Υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί τις επόμενες 48 ώρες» είπε η Λαγκάρντ – Πληροφορίες έκαναν λόγο για εξάμηνη ή τετράμηνη παράταση – Η Ελλάδα δεν εκτιμά πλήρως την σοβαρότητα της κατάστασης, είπε η πρόεδρος της Λιθουανίας
Έπειτα από σχεδόν τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης, το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε. .
«Οι συζητήσεις βασίστηκαν στην πρόταση της 20ής Φεβρουαρίου, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε ορισμένα θέματα και περιμέναμε από την κυβέρνηση ή να υλοποιήσει εκείνα τα μέτρα ή να προτείνει άλλα» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
«Υπάρχει σήμερα μια άλλη πρόταση, ένα σημείο εκκίνησης για συζητήσεις που θα αρχίσουν τώρα μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας» συνέχισε η κυρία Μέρκελ σημειώοντας ότι στόχος είναι Τετάρτη βράδυ να έχουμε Eurogroup που θα ανακοινώσει αποτελέσματα, ώστε την Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής να έχουμε συμφωνία.
«Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, ο χρόνος πιέζει» κωδικοποίησε τις απόψεις της η καγκελάριος της Γερμανίας.
Ερωτηθείσα για το χρέος η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε το πλαίσιο στο οποίο τείναμε χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα, σε μια βάση που πρέπει να τηρηθεί. «Το ζήτημα του χρέους είναι λεπτομέρεια και δεν συζητήσαμε σήμερα λεπτομέρειες» είπε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Όταν θα έχουμε τα μέτρα και τη δυνατότητα χρηματοδότησης, τότε θα πούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε».
«Πρέπει να δούμε τι θα κάνει η ελληνική πλευρά, να υπάρξει αποδοχή από το ελληνικό κοινοβούλιο πρώτα και μετά θα πάμε στα υπόλοιπα» ξεκαθάρισε η καγκελάριος της Γερμανίας και συμπλήρωσε ότι το μέγεθος των κονδυλίων πρέπει να καλυφθεί μέσα σε δύο προγράμματα.
«Σας είπα ότι πρώτα πρέπει να διευκρινίσουμε το θέμα της χρηματοδότησης, το ΔΝΤ ζητά τέτοια αντιμετώπιση για το χρέος, αλλά μέσα στο δεύτερο πρόγραμμα» υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ και σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά η επόμενη Σύνοδος θα λάβει υπόψιν της τις αποφάσεις του Eurogroup.
«Δεν μιλήσαμε για χρονικά σενάρια, αφού δούμε πώς θα υλοποιηθεί το δεύτερο πρόγραμμα, τότε θα το δούμε» συνέχισε η Άνγκελα Μέρκελ και πέταξε ένα δηλητηριώδες καρφί λέγοντας ότι η Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν αποπληρώνει χρέος, άρα αυτό δεν πιέζει αυτή τη στιγμή…
«Όποιος με ξέρει, ξέρει ότι δεν θα απαντήσω τι πιστεύω πως θα γίνει στο ελληνικό κοινοβούλιο, πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά και αυτό μας υποσχέθηκαν όλοι οι συμβαλλόμενοι» ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
Με σαφήνεια, η κυρία Μέρκελ υποστήριξε ότι «δεν μιλήσαμε για τρίτο πρόγραμμα, μόνο για την ολοκλήρωση του δεύτερου και ακούσαμε την ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα».
«Αν κλείσουμε το δεύτερο, που δείχνει ότι μπορούμε, θα αποφασίσουμε τι θα γίνει μετά» τόνισε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε: «Σας είπα μέχρι τώρα ξέρουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί».
Δεν τολμώ να υποθέσω τι θα συζητήσουμε το βράδυ της Τετάρτης είπε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι μιλάμε για τα κονδύλια ολοκλήρωσης αυτού του προγράμματος. Δεν έχει νόημα να αναλύω πώς και γιατί το έκανε χθες το βράδυ, δόθηκαν στους τρεις θεσμούς και όχι σ’ εμάς, είναι μια πρόοδος γιατί υπάρχει σημείο εκκινήσεως και δεν μπόρεσαν να μας πουν τίποτα άλλο, ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Οι πληροφορίες περί παράταση του προγράμματος
Οι πρώτες πληροφορίες από κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης επί της αρχής. Αυτό μεταδίδει με τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που διευκρινίζει ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε την επέκταση του προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου, με σκοπό αυτό να βρίσκεται σε ισχύ για όσο θα συνεχίζεται η συζήτηση για λύση για το χρέος.
«Για πρώτη φορά, αποδεχόμαστε την επέκταση του προγράμματος ως τον μόνο τρόπο να προχωρήσουμε παρακάτω», δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για παράταση προβλέπει εξάμηνη ή τετράμηνη συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος.
Κοινοτικές πηγές λένε στο protothema.gr ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις χρειαστεί να περάσουν να έχουν απαραιτήτως την έγκριση του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέχρι τις 30 Ιουνίου, εκτός κι αν υπάρξει παράταση.
Σε δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι το κείμενο είναι πιο ευρύ, με περισσότερες λεπτομέρειες, «αλλά δεν έχει ακόμα όλα τα στοιχεία που περιμέναμε, υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις».
«Ευελπιστούμε ότι σε πολύ σύντομο διάστημα, θα έχουμε εποικοδομητικό αποτέλεσμα. Υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί τις επόμενες 48 ώρες» σημείωσε.
Μία από τις πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης έγινε από την πρόεδρο της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει ακόμα να κάνει πάρτι, αλλά τον λογαριασμό θα πρέπει να τον πληρώσει κάποιος άλλος.
Τι έγινε πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής
Την αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα δεν δείχνει να συμμερίζεται η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, η κυρία Μέρκελ είπε ότι η σημερινή σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης θα είναι μόνο συμβουλευτική, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει βάση για να πάρουν οι πιστωτές της Ελλάδας μια απόφαση σήμερα.
«Μετά τη συνάντηση του Eurogroup δεν υπάρχει βάση για κάποια απόφαση, άρα αυτή θα είναι μια συμβουλευτική σύνοδος» είπε χαρακτηριστικά η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας.
Αντίθετα, αισιόδοξος για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας εμφανίστηκε κατά την άφιξή του στη σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση απόψε», εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση να χαράξει το δρόμο για μία συμφωνία το συντομότερο δυνατό.
«Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, και τώρα πρέπει να δούμε τη νέα πρόταση» πρόσθεσε ο κ. Ολάντ. Μάλιστα, επισήμανε πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες δύο ημέρες και ώρες.
Βέβαια, πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά μια βιώσιμη λύση και συμπλήρωσε ότι η Γαλλία θέλει μία διαρκή και σφαρική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
«Θα χρειαστούμε μερικές ημέρες ακόμα, αλλά θα φτάσουμε σε συμφωνία» είπε με βεβαιότητα ο πρόεδρος της Γαλλίας.
protothema.gr