Πως θα γίνει κλιματικά ουδέτερη η Καλαμάτα;

Γράφει ο Μανώλης Μάκαρης

Η Καλαμάτα έχει το προνόμιο να διαθέτει ένα αξιόλογο φυσικό περιβάλλον, που δέχεται όμως πολλές απειλές, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει η διεκδίκηση της ένταξης της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Θα πρέπει να επισημανθούν τα προβλήματα του περιβάλλοντος στην Καλαμάτα και θα πρέπει να προταθούν βιώσιμες λύσεις. Αυτήν την προσπάθεια η παράταξή μας θα στηρίξει ενεργά ελπίζοντας να έχει καλύτερη τύχη από την  διεκδίκηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Η παράταξή μας έχει επισημάνει και παλιότερα αναλυτικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Καλαμάτας τα οποία μάλιστα είχαμε αναδείξει στην ημερίδα «Κλιματική Κρίση και Τοπική Οικονομία» που είχαμε διοργανώσει τον Νοέμβριο του 2019. Συγκεκριμένα τα περιβαλλοντικά θέματα της πόλης μας που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι τα ακόλουθα:

1.Έντονος πλημμυρικός κίνδυνος

Ο Δήμος Καλαμάτας σχεδόν σε όλη του την έκταση αντιμετωπίζει έντονο πλημμυρικό κίνδυνο και θα πρέπει να κατασκευαστούν όλα εκείνα τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης με σαβασμό στο φυσικό περιβάλλον, έτσι ώστε να μην έχουμε επανάληψη των καταστροφικών πλημμυρών του 2016.

2.Φαινόμενο αστικής θερμικής νησίδας

Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας -λόγω της κλιματικής αλλαγής- επιδεινώνει το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, καθιστώντας αβίωτη τη ζωή στην πόλη κατά τους θερινούς μήνες, και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία χώρων πρασίνου σε κάθε περιοχή. Επίσης κάθε νέα πολεοδόμηση θα πρέπει να συμφωνεί με τους κανόνες της αειφορίας ενώ οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων θα πρέπει να περιλαμβάνουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους φύτευση πρασίνου. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθούν περιαστικά περιβαλλοντικά πάρκα στο στρατόπεδο και στην κοιλάδα του Νέδοντα.

  1. Ηλεκτροκίνητες Μεταφορές

Οι μεταφορές θα πρέπει να βασιστούν στην ηλεκτροκίνηση και θα πρέπει να   επαναλειτουργήσει ως ηλεκτροκίνητος ο προαστιακός σιδηρόδρομος ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και το ηλεκτροκίνητο τραμ ως μια πιθανότητα βιώσιμης μεταφοράς. Επίσης θα  πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση στα ταξί και τα λεωφορεία ενώ θα πρέπει να ενθαρρυνθούν  οι ήπιες μορφές μετακίνησης (πχ ποδήλατο, πεζή μετακίνηση) και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

4.Διάβρωση ακτών

Το φαινόμενο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της συνακόλουθης διάβρωσης των ακτών στον Μεσσηνιακό κόλπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

5.Ξηρασία

Η ξηρασία η οποία μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για την γεωργική παραγωγή σε ένα κατεξοχήν αγροτικό νομό όπως ο νομός μας όπου η τοπική οικονομία εξαρτάται από την γεωργική παραγωγή.

6.Προστασία των περιοχών Natura

Ο ψηφισμένος «περιβαλλοντοκτόνος» νόμος ουσιαστικά θέτει σε αμφισβήτηση τις περιοχές Natura, αφού με τη ζωνοποίησή τους δίνεται η δυνατότητα αλλότριων δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές (εξορυκτικές ή μεταλλευτικές δραστηριότητες). Στο Δήμο Καλαμάτας έχουμε δύο προστατευόμενες περιοχές, τον Ταΰγετο και το φαράγγι του Νέδοντα οι οποίες θα πρέπει να προσταευθούν. Ειδικά το οικοσύστημα του Ταϋγέτου, έχει υποστεί τις δραματικές συνέπειες των πυρκαγιών του 2007.

  1. Βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων

Στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν έχει προκύψει καμία θετική εξέλιξη, αφού εν όψει της κεντρικής διαχείρισης δε γίνονται οι απαιτούμενες προσπάθειες για την ανακύκλωση, την ξεχωριστή συλλογή των οργανικών και τη διαλογή στην πηγή, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων να οδηγείται σε δεματοποίηση και εναπόθεση σε όλο και μεγαλύτερη έκταση στη Μαραθόλακκα. Παράλληλα, όπως έχουμε αναδείξει, μόνο συγκυριακά δεν είναι τα περιστατικά της επιφανειακής ρύπανσης, αλλά και ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στην ευρύτερη περιοχή της Μαραθόλακκας.

8.Λυματολάσπη βιολογικού καθαρισμού

Η παρουσία της παλιάς λυματολάσπης του βιολογικού ακόμα ρυπαίνει την ευρύτερη περιοχή του ποταμού Άριος και θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό με την κατάλληλη επεξεργασία από τη μονάδα λιπασματοποίησης.

  1. Αέρια ρύπανση από την λειτουργία των πυρηνελαιουργείων

Το σημαντικό θέμα ρύπανσης από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η παράταξή μας έχει προτείνει την ένταξη της Καλαμάτας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Αστικές Καινοτόμες Δράσεις” για μια βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Η παράταξή μας θα συμμετέχει δημιουργικά  στην διεκδίκηση έτσι ώστε η Καλαμάτα να επιτύχει την ένταξή της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις.

Ο Μανώλης Μάκαρης είναι Ιατρός καρδιολόγος – ΜSc Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης – Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες”