Πώς είδαν οι Βρυξέλλες τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού

εεΣτις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του Εurogroup της Τετάρτης μεταφέρεται τώρα το ενδιαφέρον μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός ήταν σφιχτός και συναισθηματικά φορτισμένος. Είναι χαρακτηριστικά το γεγονός ότι στο τέλος βούρκωσε και έσπασε η φωνή του.

Ουσιαστικά με την ομιλία του επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ ελληνικού και του ευρωπαϊκού κοινού, αν και εμφανώς έγειρε προς στο εσωτερικό, καθώς δεν μπορούσε να απογοητεύσει τους ψηφοφόρους που τον παρακολουθούσαν σε εθνικό δίκτυο.

Ωστόσο, υπήρξε μετριοπαθής στις εξαγγελίες του και πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του παραπέμφθηκαν στο μέλλον.

Από την άλλη, προσπάθησε να παράσχει διαβεβαιώσεις στους Ευρωπαίους ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της χώρας, έδωσε όρκους τιμής υπέρ των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και ταυτόχρονα κήρυξε πόλεμο στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά και στη διάλυση των αμαρτωλών σχέσεων μεταξύ πολιτικής και οικονομικών συμφερόντων.

Παρά ταύτα άφησε κενά στο Ασφαλιστικό και δεν στοιχειοθέτησε την διάθεσή του για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πέρα από τις εξαγγελίες για τη σπατάλη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν οι προγραμματικές αποτελούν όντως βάση για τη συμφωνία – γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο με τους εταίρους, όπως επιδιώκει ο κ. Τσίπρας;

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν φέρουν τους ευρωπαίους ιδιαίτερα ικανοποιημένους από τις εξαγγελίες του κ.Τσίπρα.

Έκριναν την ομιλία του περισσότερο συγκρουσιακή, παρά συμβιβαστική και έτσι μάλλον έπαψαν να είναι τόσο αισιόδοξοι όσο τις προηγούμενες μέρες.

Ορισμένοι σχολιαστές εκτίμησαν ότι «αυξήθηκε η ταχύτητα πρόσκρουσης με το παγόβουνο» και έσπευσαν να θυμίσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τον Μάρτιο του 2013 ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης.

Οι πιο μετριοπαθείς αναγνώρισαν ότι «απευθυνόταν στο εσωτερικό κοινό»και άλλοι, πιο πραγματιστές, θεώρησαν ότι «ο πρωθυπουργός ισορρόπησε σε κόκκινη κλωστή», χωρίς όμως να είναι σε θέση να προβλέψουν τους συσχετισμούς στη συνεδρίαση του Eurogroup της Τετάρτης.

Σε κάθε περίπτωση,ουδείς περιέγραψε ως ανέφελες τις επόμενες συνεδριάσεις των κοινοτικών θεσμικών οργάνων.

Ακριβώς μάλιστα επειδή ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται, επέμειναν στην ανάγκη της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας στο Euro Working Croup, μέσω του οποίου εξελίσσονται οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις.

Τι σίγουρο είναι ότι στα επόμενα 24ωρα θα γίνουν εντατικές προσπάθειες για εξειδικεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων,ώστε να δώσουν ένα αποτέλεσμα ικανό να διαμορφώσει περιβάλλον συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Είναι ενθαρρυντικό ότι ήδη βρίσκονται στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση οι κκ Βίζερ και Κοστέλο και έχουν συνομιλίες με τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και τον υπουργό κ. Γ. Βαρουφάκη.

tanea.gr