Οριακές είναι οι στιγμές για την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε το πρωί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν δεν έχει την δεδηλωμένη – δηλαδή την πλειοψηφία των 151 τουλάχιστον βουλευτών – δεν πρόκειται να συνεχίσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι θα ζητήσει από όποιους καταψηφίσουν κατά την αποψινή ψηφοφορία, να παραιτηθούν από το αξίωμα του υπουργού ή/και του βουλευτή και να παραδώσουν την βουλευτική τους έδρα. Επιπλέον στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό έχουν διαμηνύσει πως δεν θα ανεχθούν «ούτε το βάθος μιας τρίχας παραπάνω από τους εταίρους» στην επώδυνη συμφωνία που προτείνουν. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι πιστωτές αξιώσουν έστω και ένα μέτρο παραπάνω, υποστηρίζουν ότι θα την καταψήφιζαν ομαδικά.
Σε κάθε περίπτωση. από την πλειοψηφία της των 162 βουλευτών συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (149) – ΑΝΕΛ (13) έχουν αρχίσει οι πρώτες διαρροές ενόψει της ψηφοφορίας την οποία ζήτησε η κυβέρνηση για να εξουσιοδοτηθούν Τσίπρας, Δραγασάκης, Τσακαλώτος ώστε να διαπραγματευτούν την συμφωνία με τους εταίρους.
Μακρή-Βαρουφάκης
Ηδη, η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, δήλωσε ανοικτά στην Βουλή προ ολίγου, ότι «δεν θα δώσω έγκριση σε προτάσεις που στο 80% ταυτίζονται με τις προτάσεις του Γιούνκερ».
Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε μέσω… twitter ότι δεν θα παραβρίσκεται στην ψηφοφορία για «προσωπικούς λόγους» Μπορεί να έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής ότι θα ψήφιζε θετικά, ωστόσο στην ψηφοφορία δεν μετρά η επιστολική ψήφος, άρα θα αφαιρεθεί από το συνολικό αριθμό όσων ψηφίσουν «ναι».
Αριστερή Πλατφόρμα
Τρεις βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας οι Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Λαπαβίτσας και Θανάσης Πετράκος, επιμένουν σε κείμενο που συνυπογράφουν και δύο ακόμη κομματικά στελέχη, ότι η μόνη λύση είναι η έξοδος από το ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει εκμυστηρευτεί σε συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει μια τέτοια συμφωνία.
Επίσης ο Αλέξης Μητρόπουλος εξαπέλυσε μύδρους λέγοντας πως «κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε αριστερή παρωδία και όχι αριστερή παρένθεση», χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο τι θα πράξει στην ψηφοφορία.
«Επίφοβοι» οι βουλευτές από τις συνιστώσες ΚΟΕ και ΔΕΑ
«Απρόθυμοι» να υπερψηφίσουν εμφανίζονται και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν σε αριστερές συνιστώσες. Πρόκειται για πέντε της ΚΟΕ, τους Δημήτρη Κοδέλα, Βασίλη Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Μαρία Τριανταφύλλου, Βασίλης Κυριακάκης (ΚΟΕ), δύο της ΔΕΑ, τις Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξουν οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γιάννης Σταθάς και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Τέσσερις των ΑΝΕΛ
Επιπλέον άλλοι 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι Παύλος Χαϊκάλης, Σταυρούλα Ξουλίδου, Νίκος Μαυραγάνης, Χαρίσιος Κατανάς σκέπτονται να καταψηφίσουν αν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Καμμένος διαβεβαίωσε πως και οι 13 της ΚΟ των ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την κυβέρνηση.
Με αυτά τα δεδομένα η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει να φυλλορροεί καθώς από τους 162, «ύποπτοι» προς καταψήφιση θεωρούνται από 5 έως πάνω από 15 βουλευτές.
Μπορεί η ψηφοφορία να περάσει κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (Το Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και την πλειοψηφία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) αλλά ο Πρωθυπουργός θα έχει απολέσει τυπικώς την δεδηλωμένη. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες