Σ. Φάμελλος: Τέρμα τα ψέματα – Τη Δευτέρα η Ν.Δ. να αποδείξει εάν συναινεί στη συνταγματική νομιμότητα

famellos01«Eίναι πολιτική επιλογή να αδειοδοτηθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Αυτό είναι το  μείζον»,   ανέφερε  ο  Σωκράτης  Φάμελλος,  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του  ΣΚΑΪ. «Δεν θα δεχθούμε να επιστρέψουμε σε ένα αντισυνταγματικό περιβάλλον, κάτι που υποδεικνύει εξάλλου η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, αλλά και εκείνη του 2010». Εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια το πολιτκό σύστημα «δεν είχε τα κότσια να επιβάλλει τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, Από τη στιγμή που ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική στροφή έχει ήδη συντελεστεί».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι σήμερα, όλοι συζητούν για την αδειοδότηση των καναλιών και αυτό αποτελεί νίκη της κυβέρνησης. «Κανένας πια δεν τολμά να πει, ούτε τα ίδια τα κανάλια, ότι δεν πρέπει να γίνει  διαγωνισμός.  Η  πολιτική  και  κοινωνική  αυτή  απαίτησηέχει  πλέον εδραιωθεί. Και, βέβαια, έχουν απονεμηθεί στη συνείδηση των πολιτών οι πολιτικές ευθύνες σε αυτούς που για 27 ολόκληρα χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια».

«Δεν γίνεται να έχουν άδειες τα ψιλικατζίδικα και να μην έχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος και επέκρινε τη στάση του  αρχηγού  της  ΝΔ  κ.  Μητσοτάκη  λέγοντας  πως  «αποτελεί  κεντρική στρατηγική επιλογή της ΝΔ να μην έχουμε ανεξάρτητη αρχή. Εάν και την ερχόμενη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της Διάσκεψης  των Προέδρων, η ΝΔ αρνηθεί για 5η συνεχόμενη φορά να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σημαίνει ότι έχει άλλους σκοπούς. Σημαίνει ότι δεν θέλει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, δεν θέλει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, δεν θέλει την τάξη και τη νομιμότητα, ούτε και έσοδα στα δημόσια ταμεία».

«Πρόκειται για ένα στημένο παιχνίδι της ΝΔ», συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, η οποία «δημιούργησε αδυναμία  συγκρότησης του ΕΣΡ, προκειμένου να εκβιάσει την Πολιτεία, διότι δεν θέλει να μπει τάξη στο χώρο των καναλιών. Είναι ξεκάθαρο, πια». Όμως, «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά κυβερνήσεις με βούληση που εκφράζουν την κοινωνία. Και η Ελληνική κοινωνία έχει πει ξεκάθαρα ότι θέλει τάξη και νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο».

Όπως φαίνεται, το ΣτΕ θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο άρθρο 2Α του νόμου, δίνοντας προτεραιότητα στη συγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο θα έπρεπε «ήδη να υπήρχε και να λειτουργεί, ανεξαρτήτως διαγωνισμού, και να ελέγχει  την  αντικειμενική  πληροφόρηση  της  ραδιοτηλεόρασης,  όπως επιτάσσει το Σύνταγμα στο άρθρο 15 παρ. 2».

Έως ότου εκδοθεί το πλήρες σκεπτικό του ΣτΕ και έχοντας κατά νου ότι μόνο το άρθρο 2Α έχει τεθεί υπό την αίρεση της αντισυνταγματικότητας, «μπορούμε κάλλιστα και άμεσα να έχουμε ΕΣΡ. Όσο για το νόμο που θα ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ και λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ΣτΕ, θα τροποποιηθεί το άρθρο 2Α, προκειμένου να γίνει η διαδικασία του διαγωνισμού. Διότι, διαγωνισμός  θα γίνει και άδειες θα δοθούν».

«Η  αποκατάσταση  των  αρμοδιοτήτων  του  ΕΣΡ  είναι  συνταγματική προτεραιότητα. Την ερχόμενη Δευτέρα περιμένουμε τη ΝΔ στη Βουλή να αποδείξει στην πράξη ότι συναινεί σε αυτή τη συνταγματική υποχρέωση. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.