“Σαφάρι” ανεξόφλητων οφειλών ξεκινά η ΔΕΗ: Τι συνέστησε η Κομισιόν

Την ενσωμάτωση του κόστους των ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ προκειμένου αυτά να αντανακλούν το πραγματικό κόστος της επιχείρησης και κυνήγι στους ανεξόφλητους λογαριασμούς πελατών συνιστά στην μεταμνημονιακή έκθεση η ΕΕ που δημοσιεύτηκε, αναφέρει το newmoney.

Στην πραγματικότητα η ενσωμάτωση του κόστους των CO2 που έχει θέσει μετ΄ επιτάσεως και ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης και δεν έχει αποκλειστεί ούτε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, παραμένει στο τραπέζι. Όμως γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση αυτή η προσαρμογή να μην οδηγήσει σε αύξηση τιμολογίων, ειδικά σε μια προεκλογική περίοδο, όπως είναι αυτή που διανύουμε, με το υπουργείο να επιχειρεί να ενισχύσει την ρευστότητα της ΔΕΗ με παρεμβάσεις όπως η κατάργηση του τέλος προμηθευτή και του τέλους λιγνίτη.

Στην έκθεση αναφέρονται τα διαρθρωτικά προβλήματα της ΔΕΗ καθώς ο ανταγωνισμός εξακολουθεί να είναι
περιορισμένος λόγω της δεσπόζουσας θέσης της Επιχείρησης στο τομέα της λιανικής και της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδική αναφορά γίνεται στο μέτωπο της είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών και στα ειδοποιητήρια που ξεκίνησε να στέλνει μαζικά από το περασμένο καλοκαίρι η ΔΕΗ στους πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω των 500 εκ. ευρώ.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης και στην πληγή των ανενεργών πελατών, δηλαδή όσων άλλαξαν προμηθευτή ή πτώχευσαν (επαγγελματίες πελάτες) αφήνοντας χρέη στην επιχείρηση, τα οποία η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προσδιορίσει στα επίπεδα των 800 εκ. ευρώ με τάση αύξησης.

Οι θεσμοί ζητούν από την ΔΕΗ να εντείνει τις προσπάθειες είσπραξης οφειλών καθώς είναι ο μόνος δρόμος για να ενισχύσει την ρευστότητά της και να αντιμετωπίσει την οικονομική αβεβαιότητα, που την καθιστά εξαρτημένη από το λιγνίτη.

Σε ό,τι αφορά την αποεπένδυση της ΔΕΗ, η έκθεση αναφέρει ότι προχωρά σχετικά καλά, σημειώνοντας ως θετικό βήμα την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αν και το υπουργείο έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση στο διαγωνισμό για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, στην Κομισιόν εκτιμούν ότι το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής αναμένεται στις αρχές του 2019 ως ειδική δέσμευση.

πηγή