Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σχετικά με την προστασία των φοινικοειδών από το κόκκινο σκαθάρι, σε εφαρμογή μελέτης της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου που ενέκρινε ο Δήμαρχος και αφού αναδείχθηκε ανάδοχος στο σχετικό διαγωνισμό. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι η βιολογική καταπολέμηση με την μέθοδο του καταιονισμού νηματωδών σκωλήκων. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας έτους 2014. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 4.993,80 ευρώ με το Φ.Π.Α.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΔΕΝΔΡΩΝ
Σκοπός της παρέμβασης είναι η προετοιμασία των φοινικοειδών της Καλαμάτας για την αντιμετώπιση του σημαντικότερου εχθρού των φοινικόδενδρων, του κόκκινου σκαθαριού (Rhynchophorus ferrugineus).
Το σκαθάρι αυτό εμφανίστηκε στην Ελλάδα λίγο μετά το 2000. Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται στην περιοχή μας πολλά κρούσματα προσβολής των φοινικοειδών από το συγκεκριμένο έντομο. Το κόκκινο σκαθάρι έχει προκαλέσει ήδη εκτεταμένες ζημιές στη Κρήτη, την Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Όλα τα στάδια αυτού του βλαβερού εντόμου (αυγό, κάμπια – προνύμφη, κουκούλι – νύμφη, ενήλικο) εξελίσσονται στο εσωτερικό του φοίνικα. Το κόκκινο σκαθάρι έχει εξαιρετικές δυνατότητες πτήσης. Κάθεται στο «στέμμα» του φοίνικα και γεννά τα αυγά του στα πιο τρυφερά και καινούρια φύλλα. Όταν τα αυγά ανοίξουν, οι προνύμφες εισέρχονται στο φυτό και στα φύλλα και τρέφονται από τους ιστούς του. Στον ίδιο φοίνικα μπορεί να απαντώνται επικαλυπτόμενες γενιές και να συνυπάρχουν όλα τα βιολογικά στάδια του εντόμου μέχρι την πλήρη καταστροφή του φυτού, οπότε τα ακμαία μεταναστεύουν σε νέα φοινικόδεντρα.
Δεδομένου ότι στην πόλη της Καλαμάτας υπάρχουν εκατοντάδες φοινικόδεντρα, η Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών πρότεινε ως τρόπο αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού τη βιολογική καταπολέμηση με τη μέθοδο του καταιονισμού νηματωδών, η οποία έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και δεν επηρεάζει τα φυτά, τα ωφέλιμα έντομα, τα πτηνά, τα θηλαστικά, ούτε τον άνθρωπο.
Όταν οι νηματώδεις σκώληκες έλθουν σ’ επαφή με τα έντομα, εισχωρούν στο εσωτερικό τους από το στόμα με την τροφή (τα ακμαία και οι νεαρές προνύμφες τρέφονται από τα φύλλα) ή από την έδρα τους. Στο εσωτερικό του σώματος των εντόμων απελευθερώνονται τα βακτήρια που φέρουν οι νηματώδεις, τα οποία πολλαπλασιάζονται και θανατώνουν το σκαθάρι.
Οι εργασίες που θα εκτελεσθούν, αφορούν:
α) Στην προμήθεια των απαραίτητων υλικών για τη δημιουργία του κατάλληλου εξοπλισμού που θα ενσωματωθεί σε κάθε φοίνικα
β) Στην τοποθέτηση του εξοπλισμού σε κάθε δένδρο
γ) Στην εκτέλεση της εργασίας από το κατάλληλο εργατοτεχνικό προσωπικό.
Ο καταιονισμός των νηματωδών θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να βρέχεται καλά η «καρδιά» του φοίνικα, που είναι το ευαίσθητο τμήμα του. Η εφαρμογή αφορά σε φοινικόδεντρα στην περιοχή της Καλαμάτας και συγκεκριμένα σε:
– 180 δένδρα στη νησίδα της Νέας Εισόδου Καλαμάτας
– 90 δένδρα στην οδό Ναυαρίνου, στην Παραλία της Καλαμάτας, στο νότιο πεζοδρόμιο
– 28 δένδρα στο χώρο του κεντρικού κοιμητηρίου Καλαμάτας.
– 80 δένδρα διάσπαρτα.