Σε εξέλιξη οι εργασίες για προστασία των φοινικοειδών από το κόκκινο σκαθάρι

foinikasΣε ε­ξέ­λι­ξη βρί­σκον­ται οι ερ­γα­σί­ες σχε­τι­κά με την προ­στα­σί­α των φοι­νι­κο­ει­δών α­πό το κόκ­κι­νο σκα­θά­ρι, σε ε­φαρ­μο­γή με­λέ­της της Δι­εύ­θυν­σης Γε­ω­τε­χνι­κών Υ­πη­ρε­σι­ών του Δή­μου που ε­νέ­κρι­νε ο Δή­μαρ­χος και α­φού α­να­δεί­χθη­κε α­νά­δο­χος στο σχε­τι­κό δι­α­γω­νι­σμό. Ο τρό­πος αν­τι­με­τώ­πι­σης εί­ναι η βι­ο­λο­γι­κή κα­τα­πο­λέ­μη­ση με την μέ­θο­δο του κα­ται­ο­νι­σμού νη­μα­τω­δών σκω­λή­κων. Το έρ­γο αυ­τό έ­χει εν­τα­χθεί στο Τε­χνι­κό Πρό­γραμ­μα του Δή­μου Κα­λα­μά­τας έ­τους 2014. Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του έρ­γου ή­ταν 4.993,80 ευ­ρώ με το Φ.Π.Α.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΔΕΝΔΡΩΝ

Σκο­πός της πα­ρέμ­βα­σης εί­ναι η προ­ε­τοι­μα­σί­α των φοι­νι­κο­ει­δών της Κα­λα­μά­τας για την αν­τι­με­τώ­πι­ση του ση­μαν­τι­κό­τε­ρου ε­χθρού των φοι­νι­κό­δεν­δρων, του κόκ­κι­νου σκα­θα­ριού (Rhynchophorus ferrugineus).

Το σκα­θά­ρι αυ­τό εμ­φα­νί­στη­κε στην Ελ­λά­δα λί­γο με­τά το 2000. Τον τε­λευ­ταί­ο και­ρό πα­ρα­τη­ρούν­ται στην πε­ρι­ο­χή μας πολ­λά κρού­σμα­τα προ­σβο­λής των φοι­νι­κο­ει­δών α­πό το συγ­κε­κρι­μέ­νο έν­το­μο. Το κόκ­κι­νο σκα­θά­ρι έ­χει προ­κα­λέ­σει ή­δη ε­κτε­τα­μέ­νες ζη­μι­ές στη Κρή­τη, την Κεν­τρι­κή Ελ­λά­δα και την Πε­λο­πόν­νη­σο.

Ό­λα τα στά­δια αυ­τού του βλα­βε­ρού εν­τό­μου (αυ­γό, κάμ­πια – προ­νύμ­φη, κου­κού­λι – νύμ­φη, ε­νή­λι­κο) ε­ξε­λίσ­σον­ται στο ε­σω­τε­ρι­κό του φοί­νι­κα. Το κόκ­κι­νο σκα­θά­ρι έ­χει ε­ξαι­ρε­τι­κές δυ­να­τό­τη­τες πτή­σης. Κά­θε­ται στο «στέμ­μα» του φοί­νι­κα και γεν­νά τα αυ­γά του στα πιο τρυ­φε­ρά και και­νού­ρια φύλ­λα. Ό­ταν τα αυ­γά α­νοί­ξουν, οι προ­νύμ­φες ει­σέρ­χον­ται στο φυ­τό και στα φύλ­λα και τρέ­φον­ται α­πό τους ι­στούς του. Στον ί­διο φοί­νι­κα μπο­ρεί να α­παν­τών­ται ε­πι­κα­λυ­πτό­με­νες γε­νι­ές και να συ­νυ­πάρ­χουν ό­λα τα βι­ο­λο­γι­κά στά­δια του εν­τό­μου μέ­χρι την πλή­ρη κα­τα­στρο­φή του φυ­τού, ο­πό­τε τα ακ­μαί­α με­τα­να­στεύ­ουν σε νέ­α φοι­νι­κό­δεν­τρα.

Δε­δο­μέ­νου ό­τι στην πό­λη της Κα­λα­μά­τας υ­πάρ­χουν ε­κα­τον­τά­δες φοι­νι­κό­δεν­τρα, η Δι­εύ­θυν­ση Γε­ω­τε­χνι­κών Υ­πη­ρε­σι­ών πρό­τει­νε ως τρό­πο αν­τι­με­τώ­πι­σης του κόκ­κι­νου σκα­θα­ριού τη βι­ο­λο­γι­κή κα­τα­πο­λέ­μη­ση με τη μέ­θο­δο του κα­ται­ο­νι­σμού νη­μα­τω­δών, η ο­ποί­α έ­χει με­γά­λο πο­σο­στό ε­πι­τυ­χί­ας και δεν ε­πη­ρε­ά­ζει τα φυ­τά, τα ω­φέ­λι­μα έν­το­μα, τα πτη­νά, τα θη­λα­στι­κά, ού­τε τον άν­θρω­πο.

Ό­ταν οι νη­μα­τώ­δεις σκώ­λη­κες έλ­θουν σ’ ε­πα­φή με τα έν­το­μα, ει­σχω­ρούν στο ε­σω­τε­ρι­κό τους α­πό το στό­μα με την τρο­φή (τα ακ­μαί­α και οι νε­α­ρές προ­νύμ­φες τρέ­φον­ται α­πό τα φύλ­λα) ή α­πό την έ­δρα τους. Στο ε­σω­τε­ρι­κό του σώ­μα­τος των εν­τό­μων α­πε­λευ­θε­ρώ­νον­ται τα βα­κτή­ρια που φέ­ρουν οι νη­μα­τώ­δεις, τα ο­ποί­α πολ­λα­πλα­σι­ά­ζον­ται και θα­να­τώ­νουν το σκα­θά­ρι.

Οι ερ­γα­σί­ες που θα ε­κτε­λε­σθούν, α­φο­ρούν:

α) Στην προ­μή­θεια των α­πα­ραί­τη­των υ­λι­κών για τη δη­μι­ουρ­γί­α του κα­τάλ­λη­λου ε­ξο­πλι­σμού που θα εν­σω­μα­τω­θεί σε κά­θε φοί­νι­κα

β) Στην το­πο­θέ­τη­ση του ε­ξο­πλι­σμού σε κά­θε δέν­δρο

γ) Στην ε­κτέ­λε­ση της ερ­γα­σί­ας α­πό το κα­τάλ­λη­λο ερ­γα­το­τε­χνι­κό προ­σω­πι­κό.

Ο κα­ται­ο­νι­σμός των νη­μα­τω­δών θα γί­νε­ται με τέ­τοι­ο τρό­πο ώ­στε να βρέ­χε­ται κα­λά η «καρ­διά» του φοί­νι­κα, που εί­ναι το ευ­αί­σθη­το τμή­μα του. Η ε­φαρ­μο­γή α­φο­ρά σε φοι­νι­κό­δεν­τρα στην πε­ρι­ο­χή της Κα­λα­μά­τας και συγ­κε­κρι­μέ­να σε:

– 180 δέν­δρα στη νη­σί­δα της Νέ­ας Ει­σό­δου Κα­λα­μά­τας

– 90 δέν­δρα στην ο­δό Ναυ­α­ρί­νου, στην Πα­ρα­λί­α της Κα­λα­μά­τας, στο νό­τιο πε­ζο­δρό­μιο

– 28 δέν­δρα στο χώ­ρο του κεν­τρι­κού κοι­μη­τη­ρί­ου Κα­λα­μά­τας.

– 80 δέν­δρα δι­ά­σπαρ­τα.