Συνολική προσέγγιση για το ρωσικό εμπάργκο, ώστε να λυθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ζήτησε ο Λετονός υπουργός Γεωργίας, Γιάνις Ντούκλαβς, στα πλαίσια του πρώτου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας υπό τη λετονική προεδρία τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι «η ρωσική απαγόρευση πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ στο σύνολό της και ότι μια διαφοροποιημένη προσέγγιση των κρατών μελών είναι απαράδεκτη».
Επίσης, οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ, αν και έκριναν ως θετικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί με αφορμή το εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εξέφρασαν ωστόσο τις ανησυχίες τους ότι μπορεί να αποδειχτούν ανεπαρκή για την άμβλυση των συνεπειών της απαγόρευσης στην αγορά της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Ελλάδα εκπροσώπησε ο κ. Αντρέας Παπασταύρου, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδα στην ΕΕ.
Επίσης, όπως ανέφερε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, η ΕΕ χρηματοδότησε αποσύρσεις 232.500 τόνων φρούτων και λαχανικών (54 εκατ. ευρώ) και μέτρα ιδιωτικής αποθεματοποίησης 3% για την παραγωγή βουτύρου και 4% για το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη. Πρόσθεσε ακόμα, ότι το ρωσικό εμπάργκο αντιμετωπίζεται με έκτακτα πακέτα στήριξης και με την προσέγγιση νέων διεθνών αγορών.
Ο Χόγκαν έκανε ιδιαίτερη μνεία για τον κλάδο των οπωροκηπευτικών:
σύμφωνα με τα δεδομένα της Κομισιόν το Νοέμβριο η Αίγυπτος ήταν (μετά το εμπάργκο) ο μεγαλύτερος εισαγωγές μήλων από την ΕΕ (αύξηση 17% στις εξαγωγές)
Για τον τομέα του γάλακτος, υπήρξαν έντονες πιέσεις για παρθούν μέτρα από τη Βρετανία. Ειδικάμ η αναπληρώτρια Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Ρεμπέκα Έβανς της Κυβέρνησης της Ουαλίας και ο Γραμματέας Αγροτικών Υποθέσεων της Σκωτίας Ρίτσαρντ Λόκχεντ τόνισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι φωνές των γαλακτοπαραγωγών που αγωνίζονται να ακουστούν στις Βρυξέλλες.
Από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Χόγκαν ανέφερε τα εξής για το γαλακτοκομικό τομέα:
Από τις αναλύσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Γάλακτος (MMO) προκύπτει ότι υπάρχουν περισσότερα προβλήματα στο γαλακτοκομικό τομέα εξαιτίας της μεγαλύτερης παραγωγής γάλακτος και της μικρότερης ζήτησης (πχ. από την Κίνα).
Η μέση τιμή γάλακτος την περίοδο 2013/14 άγγιξε επίπεδα ρεκόρ. Οι παρούσες τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και πάλι είναι πιο χηλά από τα επίπεδα του 2010-2012.
Ένα δίχτυ προστασίας για τα γαλακτοκομικά είναι απαραίτητο και για το λόγο αυτό η Κομισιόν θα εξετάσει την επέκταση του μέτρου ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το βούτυρο και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και μετά το Φεβρουάριο.
Επίσης, ο Χόγκαν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αυξήσει τις συναντήσεις στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για την αγορά γάλακτος είναι ακριβείς, επικαιροποιημένες και χρήσιμες.
Ο Επίτροπος Γεωργίας, ακόμα παρουσίασε επίσης τις επιπτώσεις στον τομέα του χοιρινού κρέατος, όπου παρατηρούνται τα εξής:
μείωση της μέσης τιμής χοιρινού κρέατος και άνοδο στην παραγωγή του κατά 2,5 στην ΕΕ
κατάρρευση των εξαγωγών χοιρινού κρέατος το πρώτο μισό του 2014, αλλά αύξηση στο δεύτερο μισό φτάνοντας μάλιστα στο επίπεδο ρεκόρ των 310.000 τόνων τον Οκτώβρη
μετά τα σημάδια για προσαρμογή της αγοράς χοιρινού κρέατος δεν δικαιολογείται η συνέχιση του μέτρου ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το προϊόν αυτό.
Κονδύλια για Νέους αγρότες από το πακέτο Γιούνκερ υπόσχεται ο Χόγκαν
Τις δυνατότητες χρηματοδότησης Νέων Αγροτών μέσω του πακέτου Γιούνκερ προανήγγειλε μέσω του twitter και με την ομιλία του στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Γεωργίας, ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν. Ξεκάθαρα, δήλωσε πως η επένδυση σε νέους αγρότες σημαίνει απασχόληση και ανάπτυξη. Ως αρμόδιος για τα θέματα της γεωργίας, ο κ. Χόγκαν αναφέρθηκε στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για αγρότες και συνεταιρισμούς, ενώ τόνισε ιδιαίτερα το μερίδιο που θα δοθεί στους νέους απασχολούμενους στη γεωργία και στις νέες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Όσον αφορά, την αναθεώρηση του κανονισμού για τη βιολογική γεωργία και τη σήμανση βιολογικών προϊόντων, ο Χόγκαν φάνηκε αισιόδοξος ότι οι διαβουλέυσεις του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής θα προχωρήσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν, δια μέσου του Επιτρόπου της, απέρριψε, στα πλαίσια του Συμβουλίου Γεωργίας στις Βρυξέλλες, το αίτημα της ιταλικής αντιπροσωπείας για έκτακτα μέτρα στήριξης της ΕΕ για τον τομέα της ζάχαρης. Η Ιταλία επισήμανε τις τρέχουσες δυσκολίες για τους καλλιεργητές τεύτλων, με τις τιμές της ΕΕ να έχουν πέσει τους τελευταίους μήνες και με βάση τις προβλέψεις ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί πριν από το τέλος των ποσοστώσεων το 2017.
Τέλος, ο Επίτροπος Γεωργίας, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία.
agronews.gr