Σοβαρά προβλήματα στατικότητας σε σχολεία και κτήριο ΔΕΥΑΚ

Γράφει ο Βασίλης Κανάκης

ΜΕΡΟΣ Ι

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Πρόσφατα επισκέφτηκα το Γυμνάσιο Παραλίας προκειμένου να συμμετέχω σε μια δράση για λήψη δείγματος  συμβατότητας μυελού των οστών. Στο πλαίσιο της παρουσίας  μου στον χώρο μου δόθηκε η δυνατότητα να περιηγηθώ στο εσωτερικό του σχολείου και να παρατηρήσω  αρκετές  δομικές αστοχίες τις οποίες έχει στο παρελθόν επισημάνει και ο Σύλλογος Γονέων.

Συγκεκριμένα αναφέρω πως μέρος του κτηρίου έχει υποστεί καθίζηση, καθώς το πάτωμα έχει κατασκευαστεί σε επίχωμα, με αποτέλεσμα δομικά στοιχεία και στοιχεία πλήρωσης να έχουν αποκολληθεί με συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, να καταρρεύσουν θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των μαθητών.

Επιπροσθέτως στον τελευταίο όροφο τα επιχρίσματα, σε ορισμένα σημεία, έχουν διαβρωθεί και η πιθανότητα να σημειωθεί κατακρήμνιση με πιθανόν μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένη.

Θα πρέπει και στις δύο περιπτώσεις να παρέμβουν άμεσα ειδικά συνεργεία που όσο αφορά την καθίζηση θα αποκαλύψουν τα δομικά μέλη και θα προβούν σε ενίσχυση και επισκευή των βλαβών και στην περίπτωση των επιχρισμάτων θα επισκευάσουν άμεσα τις περιοχές που αποτελούν πηγές κινδύνου. Εάν τα συνεργεία του Δήμου δεν έχουν την δυνατότητα θα μπορούσε να γίνει από ιδιώτη με ανάθεση.

Το θέμα είναι εξόχως σοβαρό και θα πρέπει οι παρεμβάσεις να προγραμματιστούν για το καλοκαίρι ώστε το κτήριο να είναι  έτοιμο να υποδεχτεί με ασφάλεια τους μαθητές το νέο σχολικό έτος. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και η άρση επικινδυνότητας θα πρέπει να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατόν.

Ο Δήμος Καλαμάτας, όπως όλοι οι Δήμοι της χώρας λαμβάνει ετησίως χρηματοδότηση ειδικά για θέματα σχολείων (Σ.Α.Τ.Α. Συλλογική απόφαση τοπικής αυτοδιοίκησης). Αυτή τη στιγμή ο Δήμος διαθέτει ΣΑΤΑ 130.000 ευρώ από το έτος 2022 και 30.000 ευρώ από προηγούμενα χρόνια που δεν έχει μετατραπεί σε έργο εξαιτίας ολιγωρίας της Δημοτικής Αρχής. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ΣΑΤΑ του 2023. Τα νούμερα που αναφέρω είναι αποτυπωμένα στο τεχνικό πρόγραμμα και σε περίπτωση αμφισβήτησης μπορεί οποιοσδήποτε να τα βρει και να τα μελετήσει. Κάποια από τα άνωθεν χρήματα έχουν δεσμευτεί για έργα αλλά η πραγματικότητα και η ζοφερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Η Δημοτική Αρχή, με αλαζονεία, επαίρεται πως όλα βαίνουν καλώς και πως πραγματοποιείται τεράστιο έργο στα σχολεία, ωστόσο, αυτό περιορίζεται στην απολύτως απαραίτητη συντήρηση χωρίς να στοχεύει στην ουσία, κάτι που συχνά αναφέρεται ως έργα βιτρίνας!

Ακολουθούν φωτογραφίες ενδεικτικές του μεγέθους του προβλήματος.

ΜΕΡΟΣ ΙΙ

ΚΤΗΡΙΟ ΔΕΥΑΚ

Όσο αφορά το μελλοντικό κτήριο της, ΔΕΥΑΚ πλησίον του Δημαρχείου, μια σειρά από άστοχες επιλογές της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και της σημερινής έχουν ως αποτέλεσμα το κτήριο να έχει υποστεί καθαιρέσεις και να έχει παραμείνει εργοτάξιο. Η αρχική πρόβλεψη ήταν να ενισχυθεί το παρόν κτήριο όμως τελικά αυτό δεν μπόρεσε να γίνει και παρότι είχαν ξεκινήσει διαδικασίες επισκευής τελικά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Το αποτέλεσμα του ερασιτεχνισμού με τον οποίο προσεγγίστηκε το θέμα είχε ως αποτέλεσμα και την μη ενίσχυση αλλά και την αύξηση της τρωτότητας.

Αυτή τη στιγμή το κτήριο είναι εκτεθειμένο σεισμικά και μια ισχυρή δόνηση αρκεί για να το καταστήσει μη εκμεταλλεύσιμο με αποτέλεσμα τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τις μελέτες και τις, έως τώρα, εργασίες να χαθούν οριστικά.

Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μια σοβαρή, υπεύθυνη και σύγχρονη δημοτική αρχή με σχέδιο και όραμα οφείλει, κυρίως, να επιλύει τα υπάρχοντα ζητήματα μιας πόλης και να σχεδιάζει, οραματικά το μέλλον της και όχι να λειτουργεί επικοινωνιακά στη λογική των υποσχέσεων και του ”ΘΑ”.

Αυτή τη στιγμή, βάσει του τεχνικού προγράμματος, τα έργα και οι μελέτες που υλοποιούνται από τον Δήμο Καλαμάτας, βάσει τιμολογηθέντων, είναι περίπου 4.000.000 ευρώ ετησίως. Ο Δήμαρχος πριν δύο χρόνια περίπου είχε αναφέρει πως με την ένταξη στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις θα αντιστοιχούν 10.000 ευρώ σε κάθε κάτοικο. Εάν υποθέσουμε ότι ο Δήμος έχει περίπου 60.000 κατοίκους μιλάμε για 600.000.000 ευρώ. Εάν κάνουμε άλλη μια υπόθεση ότι τελικά αυτά τα λεφτά θα ληφθούν από το Δήμο, κάτι που φυσικά θεωρώ πως ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά έστω ας πούμε ότι θα συμβεί τότε με τον ρυθμό που υλοποιεί τα έργα η σημερινή Δημοτική αρχή θα χρειαζόντουσαν 150 έτη προκειμένου να απορροφηθούν τα χρήματα!!!

Γι αυτό επιτέλους ας προαχθεί η σοβαρότητα και ο ρεαλισμός έναντι του λαϊκισμού…


Ο Βασίλης θ. Κανάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών – M.Sc. Σεισμική Μηχανική & Αντισεισμικές Κατασκευές – Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας, Καλαμάτα Μπροστά.