Μετά την πρόσφατη απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, προέβει σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Δικαιώθηκε το παγκοσμίως φημισμένο προϊόν της Μεσσηνίας, η επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Οι δικαστές του ΣΤΕ έκριναν ότι μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί ελιάς Καλαμάτας μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες τους την ένδειξη «Καλαμάτα». Οι υπόλοιποι παραγωγοί, ανά την επικράτεια, οφείλουν υποχρεωτικά να αναγράφουν ποικιλία «Ελιάς Καλαμών» καθώς και την περιοχή προέλευσης του προϊόντος τους. Αυτό αποφασίστηκε με την 1149/2022 απόφαση ΣΤΕ, κατόπιν αίτησης του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ). Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η απόφαση Αποστόλου, έτους 2018, συνεπώς αναγνωρίζεται η επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας ως ξεχωριστό ποιοτικό προϊόν, παραγόμενο στη Μεσσηνία.
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο ΣΥΜΕΠΟΠ, στο φορέα που φέρει την ευθύνη της καταχώρησης του προϊόντος ως ΠΟΠ του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» και στους φορείς που υποστήριξαν την προσπάθεια αυτή.
Εμείς ως Περιφέρεια από τότε που αναλάβαμε υποστηρίξαμε την πρωτοβουλία αυτή και συνεργαζόμενοι με τις υπηρεσίες και τους φορείς σχεδιάζουμε αρχικά να προχωρήσουμε τη διαδικασία τροποποίησης των προδιαγραφών ήσσονος σημασίας του προϊόντος, ενώ στη συνέχεια ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την εδαφική επέκτασή του σε όμορους νομούς. Ειδικότερα θεωρείται ότι υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να τεκμηριωθεί η επέκταση στη Λακωνία, Αρκαδία και νότια Ηλεία. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουμε συνολική ποσότητα παραγόμενου προϊόντος πάνω από 50.000 τόνους ετησίως, δηλαδή πάνω από το 50 % της εγχώριας παραγωγής, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπορική αξία με άμεση συνέπεια τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.