«Υπάρχει ένα θράσος από την πλευρά των Συριζαίων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Έλεος! Όλοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Μεσόγειος FM» της Νάξου και στη δημοσιογράφο Ρούλα Μπράουν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σύμφωνα με τις οποίες το κίνημα «Παραιτηθείτε» βρίσκεται στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Όπως είπε στη συνέχεια επικεφαλής του Ποταμιού «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος είναι να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να κατηγορεί τους άλλους γι’ αυτά που ο ίδιος έκανε. Σημασία έχει να έχουν το γνώθι σαυτόν. Έχουν φτιάξει μια κουλτούρα “διαδηλώνουμε, τα σπάμε, συγκρουόμαστε” και τώρα προσπαθούν να πείσουν κάποιους να είναι στον καναπέ τους και να παρακολουθούν τις δικές τους πολιτικές».
Αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε ότι «δε θα πρέπει να σκέφτεται κάποιος ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι επιδρομή στο πορτοφόλι του. Όταν εμείς λέμε μεταρρυθμίσεις εννοούμε επί παραδείγματι: τη μείωση του κομματικού κράτους, τη μείωση των πολιτικών στελεχών στα υπουργεία. Αυτά τα πράγματα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Στην τσέπη του θα το δει αν μειωθεί πχ ο αριθμός των γενικών γραμματέων, των γενικών διευθυντών και των πολιτικών προσώπων. Αυτά είναι όλα μεταρρυθμίσεις. Δεν θα ανακαλύψουμε καινούργιες λέξεις επειδή κάποιοι έχουν βρομίσει τη λέξη μεταρρύθμιση».
Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού στην ίδια συνέντευξη:
Για τη νησιωτική πολιτική και την αύξηση του ΦΠΑ:
«Η Ελλάδα δε μπορεί να υπάρξει χωρίς μια ξεχωριστή νησιωτική πολιτική. Υπάρχει πτώση της τουριστικής κίνησης στα νησιά των συνόρων, δηλαδή στην Κω, στη Σάμο, στη Λέσβο, στα νησιά που έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από τα προσφυγικά κύματα. Γιατί σε αυτά τα νησιά υπάρχει μια πτώση του τουρισμού περίπου 50% με 60%. Πρέπει να κάνουμε πράξη αυτό που επιβάλλει το σύνταγμα: τη νησιωτική πολιτική – δηλαδή ότι επιβάλλεται να έχουμε και κάποιους κανόνες και για τους νησιώτες. Το θέμα του ΦΠΑ δε θα αλλάξει. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Αυτό που πρέπει να βρούμε αυτή τη στιγμή είναι κάποιους ξεχωριστούς τρόπους να στηρίξουμε τους νησιώτες μας γιατί η Ελλάδα χωρίς τα νησιά δε μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει».
Για το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία:
«Ένα μεγάλο τμήμα του Ευρωσκεπτικισμού έχει να κάνει με την απουσία πολιτικής. Όταν για παράδειγμα έχουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης που σ’ ένα μέρος του κόσμου στην Ευρώπη προκαλεί φόβο, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές, να υπάρχουν τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να επιλύονται τα προβλήματα, να μη συσσωρεύονται και να μη δημιουργείται ένα υπέδαφος για να υπάρχει ο φόβος στους λαούς της Ευρώπης».
Για την πολιτική Γερμανίας στο προσφυγικό και στην οικονομία:
«Η Γερμανία στο προσφυγικό προχώρησε σε μια μεγάλη πίεση προς την Τουρκία για να κοπούν οι ροές. Γιατί και η ίδια θεωρούσε ότι είχε συμφέρον από το να κοπούν οι ροές για να μην υπάρχει πίεση στα σύνορά της. Κάθε φορά στην πολιτική πρέπει να κάνεις συμμαχίες ανάλογα με το θέμα. Στα οικονομικά ατυχήματα υπάρχει σίγουρα ζήτημα από την επιμονή της Γερμανίας σε μια πολιτική λιτότητας και -αν θέλετε- αυτό που λέμε ”σφίξε κι άλλο το ζωνάρι”. Αλλά εκεί για να το αντιπαλέψει αυτό δεν το αντιπαλεύεις μόνο συγκρουόμενος στην Ευρώπη αλλά προτείνοντας ένα διαφορετικό μοντέλο, προτείνοντας μεταρρυθμίσεις στη χώρα σου, προτείνοντας αλλαγές στη χώρα σου. Βλέπετε τι κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Μέχρι χθες αρνιόταν τις αποκρατικοποιήσεις και τώρα προσπαθεί να τις κάνει όλες βιαστικά».