Στα €320 θέλουν τις συντάξεις

suntaksiΟριζόντια μείωση όλων των συντάξεων ζητεί η τρόικα, γεγονός που σε συνδυασμό με άλλες απαιτήσεις θα οδηγήσει σε γενική μείωση έως και 20%, αποκάλυψε πριν από λίγη ώρα ο Κουτρουμάνης του ΠΑΣΟΚ

Οριζόντια μείωση των συντάξεων ζητάει η τρόικα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Μιλώντας στον «Ant1» ανέφερε ότι πρόκειται για 22 μέτρα από τα οποία έχουμε αποδεχθεί τα πέντε. «Το πιο σκληρό είναι η οριζόντια μείωση των συντάξεων, που έρχεται, αν αποδεχθούμε αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν κάποιες προτάσεις οι οποίες αφορούν τους νέους συνταξιούχους, που, αν τις εφαρμόζαμε, αλλά δεν τις εφαρμόζουμε, θα είχαμε μειώσεις της τάξεως κατά μέσο όρο 20%».

Κάλεσμα στην κυβέρνηση «να μην τολμήσει τη μείωση των κατώτατων συντάξεων που είναι οι μικρότερες σε όλη την Ευρώπη» απευθύνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

Όπως αναφέρει με το email που απέστειλε στην τρόικα στις 29 Νοεμβρίου η
κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να μειώσει στα 320 ευρώ την κατώτατη σύνταξη, από 487 ευρώπου είναι σήμερα.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, με την ίδια απόφασή της δεσμεύεται ότι θα καταργήσει το ΕΚΑΣ για όσους συνταξιοδοτούνται με την κατώτατη σύνταξη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η πρόθεση αυτή οδηγεί σε γενοκτονία τους συνταξιούχους και «στοχεύει στους προλεταρίους της σύνταξης, στους παρίες της μνημονιακής καταστροφικής πολιτικής».

«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε πολιτική που εξαθλιώνει τους περήφανους συνταξιούχους μας και οδηγεί σε κατάρρευση τα Ασφαλιστικά Ταμεία», καταλήγει.

Οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το πάγωμα των ονομαστικών συντάξεων στο επίπεδο του 2015, τα δύο επόμενα έτη (2016 και 2017) εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 0,18% του τρέχοντος κόστους, ήτοι 50 εκατ. ευρώ το 2016 και 0,50% ή 140 εκατ. ευρώ, το 2017.

Μάλιστα, η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως θα υπάρξουν μακροχρόνια αθροιστικά οφέλη από αυτή την διατήρηση των ονομαστικών συντάξεων στα επίπεδα του 2015, που θα βοηθήσουν στην προσπάθεια για επίτευξη βιωσιμότητας στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Για το ασφαλιστικό προτείνεται να θεσμοθετηθούν έως το τέλος του έτους τα εξής:

1. Για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975 και έχουν περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά λιγότερα από 20, οι παροχές θα συνδεθούν με τις εισφορές τους.

2. Αυξάνονται τα ελάχιστα ένσημα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από 4.500 σε 6.000, ενώ για τους νεοεισερχόμενους στο ασφαλιστικό σύστημα που γεννήθηκαν μετά την 1-1-1975 αυξάνονται σταδιακά.

3. Σταδιακή κατάργηση των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από το 62ο ή το 67ο έτος ηλικίας), με καταληκτική ημερομηνία την 1-1-2019. Γι’ αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2019, προτείνεται αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 έτη, ενώ γι’ αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2020, προτείνεται αύξηση κατά 4 έτη. Οπως αναφέρεται, το μέτρο αφορά τα λεγόμενα ευγενή ταμεία, μητέρες ανηλίκων και βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επανασχεδιάσει το ΕΚΑΣ, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του συνταξιούχου. Θα προηγηθεί ειδική αναλογιστική μελέτη που θα είναι έτοιμη έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 και οι αλλαγές θα νομοθετηθούν τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.

thepressproject.gr