Σταθάκης: Το β’ εξάμηνο η επιστροφή στην ανάπτυξη

Στο β’ εξάμηνο του 2016 προσδιόρισε την επιστροφή στην ανάπτυξη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

stathakis3Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ένα σταθερό οδικό χάρτη από τον Ιούλιο και μετά με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων – μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τη συμφωνία – και ότι έχουν κλείσει ήδη επιτυχώς δύο πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Με τη συμπλήρωση αυτού του οδικού χάρτη λύνονται σημαντικά θέματα, όπως η σταθερότητα στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, και η περαιτέρω σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Για την ύφεση, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι περιορίστηκε το 2015 και συνεπώς έχει δημιουργηθεί καλή αφετηρία για το 2016, με δυνατότητα επιστροφής στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Για την ώθηση στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, όπως είπε, προωθείται το αναπτυξιακό σχέδιο από τον Απρίλιο, ο αναπτυξιακός νόμος είναι σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και προβλέπει, μεταξύ άλλων, σταθερό φορολογικό περιβάλλον – ενώ με το νέο ΕΣΠΑ, το βάρος πέφτει στηνεανική επιχειρηματικότητα.

Για το μεταναστευτικό τόνισε ότι οι οικονομικοί σχεδιασμοί και δράσεις, όχι μόνο τηςκυβέρνησης αλλά της ΕΕ, επηρεάζονται από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Όπως είπε ο υπουργός, «η οικονομία επηρεάζεται από τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα. Η Ελλάδα επιμένει ότι ή θα πάμε όλοι μαζί από κοινού, ή θα αποτύχουμε – και ελπίζουμε ότι στις 7 Μάρτη θα επικρατήσουν τέτοιες θέσεις όπως οι ελληνικές». Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα έδειξε το καλύτερο πρόσωπό της στο μεταναστευτικό.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε στην Ευρώπη, αν δε λύσουμε το αίτιο του προβλήματος, καθώς 60 εκατ. άτομα στα υπό ανάπτυξη κράτη, φεύγουν διότι ζουν πόλεμο ή, για διάφορους λόγους, δεν υπάρχει προοπτική» σημείωσε από την πλευρά του ο Μπρούνο Βεν, πρόεδρος της Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης.

«Αντίθετα, στην Ευρώπη έχουμε δημογραφικό πρόβλημα» συνέχισε ο κ. Βεν. «ΣτηΓερμανία, ο μέσος όρος ηλικίας είναι 44 ετών, ενώ στην Ακτή Ελεφαντοστού είναι τα 16 έτη, οπότε δημιουργούμε θέσεις εργασίας στις υπό ανάπτυξη χώρες. Όμως, θέσεις εργασίας δημιουργεί μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία – κι αυτό υπογραμμίζει τι πρέπει να κάνει ένας επιχειρηματίας, ή ένας θεσμός που υποστηρίζει πρωτοβουλίες στα υπό ανάπτυξη κράτη, στα οποία υπάρχουν πραγματικά οικονομικές δυνατότητες».

Στις ομιλίες πριν το δείπνο, αναφέρθηκε ότι η Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξηςδημιουργεί νέους αναπτυξιακούς δρόμους. Συγκεκριμένα, νέους αναπτυξιακούς δρόμους για τις επιχειρήσεις ανοίγει στην Ελλάδα η Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (DEG), θυγατρική της Γερμανικής KfW, δίνοντας τη δυνατότητα σε Έλληνες επενδυτές να χρηματοδοτήσουν διεθνή έργα και εξαγωγές, να αναπτύξουν οικονομική συνεργασία, αλλά και να επενδύσουν στις Αναπτυσσόμενες Αγορές και τις Νέες Βιομηχανικές Χώρες (NIC).

briefingnews.gr