Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 64,4% των επιχειρήσεων εμφάνισαν επιδείνωση του κύκλου εργασιών

Σύμφωνα, με τα πρώτα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2015, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 64,4% των επιχειρήσεων εμφάνισαν επιδείνωση του κύκλου εργασιών, το 23% παρέμεινε αμετάβλητο ενώ μόνο το 9,5% εμφάνισε αύξηση. Επίσης, το 85,3% των επιχειρήσεων κράτησε σταθερή την απασχόληση.

katastimata2Μία πρωτοποριακή και διακριτή πρόταση για την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει η Περιφέρεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αύριο Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 3 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ισόγειο του κτιρίου της.

Σε αυτή τη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν όλοι οι φορείς της Επιχειρηματικότητας, Επιμελητήρια, ΣΕΒ κ.α. ώστε να συζητηθεί η πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχει ως βάση την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας και σημείο εκκίνησης  τη συνεργασία με όλους.

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε ευθεία σύνδεση με την παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί μια από τις  μεγάλες προκλήσεις για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο σχεδιασμός της Περιφέρειας στοχεύει σε μια  «επανεκκίνηση» για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή υπό την έννοια ενός νέου μοντέλου στήριξής της, που θα αφήνει πίσω την λογική της στήριξης εισοδήματος και θα στοχεύει στην αξιοποίηση και κινητοποίηση των παραγωγικών πόρων της περιφέρειας.

Ο σχεδιασμός έχει πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση με τους φορείς, το πρόγραμμα των μικρομεσαίων της Περιφέρειας Δυτική Ελλάδας που «έτρεξε» κατά την περίοδο 2007-2013, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και έρευνα που πραγματοποίησε η Περιφέρεια με ερωτηματολόγιο σε επιχειρήσεις της περιοχής και στις οποίες αποτυπώνεται η υπάρχουσα κατάσταση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πρώτα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2015, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 64,4% των επιχειρήσεων εμφάνισαν επιδείνωση του κύκλου εργασιών, το 23% παρέμεινε αμετάβλητο ενώ μόνο το 9,5% εμφάνισε αύξηση. Επίσης, το 85,3% των επιχειρήσεων κράτησε σταθερή την απασχόληση.

«Σε μια περίοδο που η επιχειρηματικότητα φαίνεται να αποτελεί διέξοδο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, οι ΜμΕ της Ελλάδας – στην ουσία ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις – βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος και της φορολογικής/ασφαλιστικής καταιγίδας που τείνει να τις αφανίσει» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος.

Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των πολύ μικρών,  μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων της περιοχής μας  να τους εξασφαλισθεί κατ’ αρχάς το δικαίωμα να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, και αυτή η θέση αποτελεί ταυτόχρονα και ένα  μήνυμα προς την κεντρική εξουσία.

«Επιδιώκουμε όμως και την ανάδειξη του δημιουργικού ρόλου της επιχειρηματικότητας, που θα δώσει προστιθέμενη αξία στους πλουτοπαραγωγικούς – ανθρώπινους και μη – πόρους της περιοχής και θα μετασχηματίσει την παραγωγική  βάση σε όλους τους τομείς της οικονομίας» καταλήγει ο κ. Αγγελόπουλος προσκαλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.