Στο “απόσπασμα” η συνδικαλιστική δράση και οι απεργίες

Γράφει ο Γιώργος Κανέλης*

kanelisΗ σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί ακριβώς τον ίδιο δρόμο που είχαν ακολουθήσει στο παρελθόν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γκρεμίζει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και προσφέρει «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο. Ενισχύει το αντεργατικό της οπλοστάσιο και δίνει «βήμα» στους εργοδότες να ποινικοποιήσουν τις δράσεις των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να τους μετατρέψει σε «yesmen», σε σκλάβους…

Παραδείγματα

Οι εργοδότες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, πάντα «πρωτοπόροι», έχουν εκμεταλλευτεί την δυνατότητα που τους δίνεται να χρησιμοποιούν εταιρείες επινοικίασης – δουλεμπορικά για να μπορούν να ρίχνουν τους μισθούς, να εκβιάζουν τους υπάρχοντες εργαζόμενους, να καταπατούν στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις. Και τώρα, αξιώνουν αυτοί οι εργαζόμενοι να μην έχουν καν το δικαίωμα να εκπροσωπηθούν και να εκλεγούν στα συνδικαλιστικά όργανα!

Forthnet

Χαρακτηριστική περίπτωση η εργοδοσία της Forthnet, η οποία προχωράει σε ακόμα ένα βήμα στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης μέσα στην εταιρεία. Μετά την παρουσία των ΜΑΤ σε απεργιακή συγκέντρωση του σωματείου, μετά τις προσπάθειες να βγάλει παράνομη κάθε κινητοποίηση, έρχεται με αγωγή να παρέμβει απροκάλυπτα στη λειτουργία του επιχειρησιακού Σωματείου. Απαιτεί να χάσουν την ιδιότητά τους τα μέλη στο διοικητικό συμβούλιου του Σωματείου που είναι με σύμβαση επινοικίασης από τρίτες εταιρείες, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη Forthnet τους εξέλεξαν. Και αυτό, παρά το ότι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν στις εγκαταστάσεις της και για έργο του ομίλου Forthnet.

Newsphone

Έτερο παράδειγμα είναι και η Newsphone, η οποία έφερε -μετά 5 χρόνια- στην επιφάνεια τη μήνυση που είχε υποβάλει κατά του προέδρου του ΣΕΤΗΠ και εργαζόμενου στην εταιρεία, για τη συνδικαλιστική τους δράση, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων το 2011 ενάντια στις απολύσεις στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Wind

Τέτοια φαινόμενα έχουν ζήσει οι εργαζόμενοι και στη Wind με προσωπικές «παρατηρήσεις», warning letters, μηνύσεις της εταιρείας σε συνδικαλιστές αλλά και σε κάθε κινητοποίηση ΠΑΣΕ Wind.

Είναι τυχαία η δίωξη κάθε συνδικαλιστικής δράσης;

Η απάντηση είναι μία και μοναδική: ΟΧΙ. Και δεν μπαίνουν στο στόχαστρο μόνον οι συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα. Αλλά και αυτοί του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα, οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που δικάζονται για κινητοποιήσεις τους κατά των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, την περίοδο 2010-2011 (εδώ). Πρέπει να σημειωθεί πως στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, η κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει και το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, δημιουργώντας κοινωνικό αυτοματισμό, όπως προσφάτως κάνει διά των αναπληρωτών υπουργών της, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη (εδώ) και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου (εδώ).

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των δημόσιων υπαλλήλων και ο «υπουργός των απολύσεων», πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που εντάσσεται στην ίδια επίθεση: του κοινωνικού αυτοματισμού, της απαξίωσης των εργαζομένων και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος (εδώ).

Η χρονική περίοδος που ανασύρονται και εντείνονται τέτοιες επιθέσεις κατά του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων δεν είναι τυχαία, όπως προαναφέρθηκε. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, θα εξαπολύσει νέα επίθεση στους εργαζομένους, θα εξαπολύσει τον εργασιακό «Αρμαγεδδώνα». Στο επίκεντρό του, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στο δικαίωμα δηλαδή των εργαζομένων να απεργούν, να οργανώνονται, να φτιάχνουν σωματεία και όχι μόνο και να προφυλάσσονται από την αυθαιρεσία των εργοδοτών.

Τέτοιες, όμως, ενέργειες δεν πρέπει να πτοούν και να τρομάζουν τους εργαζομένους, αλλά αντιθέτους να τους πεισμώνουν. Και όπως λέει το ΜΕΤΑ, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περάσουν από την αμυντική στάση στην επιθετική, παλεύοντας για την ανατροπή των μνημονίων και όλων όσοι τις υλοποιούν και τις εφαρμόζουν πιστά, καθώς μόνον έτσι είναι εφικτή η ολική επαναφορά των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών κεκτημένων, που αποδομούνται με χειρουργική ακρίβεια και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, οι επικείμενες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: πως η μαζικότητα, η οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων με βάση τις δικές τους ανάγκες είναι αυτή που ενοχλεί την κυβέρνηση, τους δανειστές, το κεφάλαιο, αφού ωφελεί την εργατική τάξη.

*Γ.Γ. Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας – Μέλος συνδικαλιστικής παράταξης  Μ.Ε.ΤΑ.