Συνάντηση Γ.Πατούλη με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Γ. Πατούλης: «Είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε τις επιστημονικές τους γνώσεις και την εμπειρία τους και να εργαστούμε από κοινού, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες μας»

kede-geoponoiΤα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 700 γεωπόνοι που απασχολούνται σε αστικούς και μη Δήμους της χώρας, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που είχε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι της Ένωσης επισήμαναν ότι ο αριθμός των εργαζόμενων γεωπόνων στους Δήμους της χώρας, αυξήθηκε αρκετά με την εφαρμογή του Καλλικράτη που προέβλεπε μεταβίβαση σημαντικού μέρους των αρμοδιοτήτων πρωτογενούς τομέα ωστόσο, όπως σημείωσαν, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν είναι, όπως ανέφεραν, η ετεροαπασχόλησή τους σε άσχετα αντικείμενα η οποία υπερβαίνει την από τον νόμο προβλεπόμενη περίοδο και δεν αφορά μόνο έκτακτες περιπτώσεις, ενώ ανέδειξαν και τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από την έλλειψη αυτοτελών οργανωτικών δομών γεωτεχνικών υπηρεσιών.

Παράλληλα έθεσαν και άλλα θέματα όπως τη μη καταβολή επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για αυτούς που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους αλλά και την έλλειψη εθνικών προδιαγραφών για διάφορα έργα.

Η συζήτηση εστιάστηκε όμως και στην πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων κυρίως ανάμεσα στους Δήμους και την Περιφέρεια γεγονός το οποίο, όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων, έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση των πάρκων και των αλσών, ιδιαίτερα στο νομό Αττικής. Σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη του Προεδρείου επισήμαναν πως η ανάληψη της ευθύνης για τη συντήρηση τους πρέπει να γίνει αποκλειστικά από τους Δήμους, προκειμένου να μην υποβαθμίζονται σημαντικοί πνεύμονες πρασίνου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε, κατά τη συζήτηση, πως πρέπει να προσδιοριστούν τα πεδία συνεργασίας με τους γεωπόνους που εργάζονται στους Δήμους προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες, προς όφελος των πολιτών.

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Η προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι γεωπόνοι που απασχολούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι αξιέπαινη. Είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε τις επιστημονικές τους γνώσεις και την εμπειρία τους και να εργαστούμε από κοινού, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες μας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι σημαντικά και χρήζουν σοβαρής αντιμετώπισης. Θα σταθώ όμως ιδιαίτερα στο ζήτημα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων σε ότι αφορά τη συντήρηση των πάρκων και αλσών εντός των πόλεων. Αυτή η πανσπερμία οδηγεί σε σύγχυση και τελικά στην υποβάθμιση της εικόνας των ελάχιστων πνευμόνων πρασίνου κυρίως την Αττική. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της Ευρώπης και πρέπει να εξετάσουμε πως θα το επιλύσουμε, προκειμένου να σταματήσει να μετακυλύεται το κόστος αυτής της διασποράς αρμοδιοτήτων στους πολίτες».

Στη συνάντηση από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, συμμετείχαν ο Πρόεδρος Αρ. Ζαχίλας, ο Αντιπρόεδρος Χ. Γούλας, ο Γενικός Γραμματέας Σ. Λαμπρόπουλος και το μέλος Π. Γεωργακόπουλος.