Το Δημαρχείο Καλαμάτας και την επισκέφθηκε σήμερα ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής David D. Pearce και συναντήθηκε με το Δήμαρχο Π Νίκα. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα εγκαρδιότητας και ο Δήμαρχος τόνισε προς τον Πρέσβη πως «τρέφουμε τα καλύτερα αισθήματα για τον Αμερικανικό λαό».
Ο κ. Νίκας παρουσίασε με συντομία την ιστορία της περιοχής μας και τόνισε πως στην Καλαμάτα συντάχθηκε το πρώτο διπλωματικό κείμενο του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, η προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς το Αμερικανικό έθνος, που συνοδεύθηκε από εκείνη προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές. Το κείμενο αυτό απεστάλη το 1821 στις ΗΠΑ και «η διακήρυξη αυτή εμπεριέχει τις ίδιες αξίες με εκείνες, για τις οποίες πολέμησε ο Αμερικανικός λαός για την ελευθερία του, στα τέλη του 18ου αιώνα», όπως ανέφερε ο Δήμαρχος στον Πρέσβη. Ο David D. Pearce ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την προσφορά αυτού του κειμένου, που του επιδόθηκε σε πάπυρο, τονίζοντας πως πάντοτε αναζητεί ιστορικά ντοκουμέντα για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις.
Ο Δήμαρχος έκανε μια παρουσίαση, σε αδρές γραμμές, της κατάστασης στην Καλαμάτα και την περιοχή της, όσον αφορά σε οικονομικές και αναπτυξιακές παραμέτρους. Τόνισε, δε, προς τον κ. Pearce ότι ο Δήμος Καλαμάτας επιδιώκει τη συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ σε θέματα όπως (ενδεικτικά):
Αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας για πολιτιστικές εκδηλώσεις
Πρόγραμμα εκπαίδευσης με Αμερικανούς ειδικούς διδάσκοντες, για μέλη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, σχετικά με τη δημιουργία μικρής επιχείρησης (κατάστημα, βιοτεχνία κ.λπ.)
Πρόγραμμα εκπαίδευσης ομάδας αγροτών από το Δήμο Καλαμάτας, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με έμφαση στην αγροτική επιχειρηματικότητα, το μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων κ.ά.,
καθώς και η ανάπτυξη του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα, της προβολής και προώθησης των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ κ.ά.
Δεδομένων των κλασικών σπουδών του Πρέσβη, ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε και για τις ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία, τις οποίες χρηματοδοτεί ο Δήμος Καλαμάτας, τονίζοντας πως πρόκειται για μια πόλη περί τα 1.000 χρόνια παλιότερη από την Αρχαία Μεσσήνη.
Ο Δήμαρχος προσέφερε, επίσης, στον Πρέσβη τον τουριστικό οδηγό του Δήμου και μιαν έκδοση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, με ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από το αρχείο του Χρήστου Αλειφέρη, καθώς και τοπικά προϊόντα.
Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος ανέφερε τα ακόλουθα:
«Καλωσορίζουμε τον κ. Πρέσβη στην πόλη της Καλαμάτας. Είχαμε μία μακρά συνεργασία. Του εξέθεσα όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην πόλη, πάντοτε στο πνεύμα μίας δημιουργικής συνεργασίας με την Αμερικανική Πρεσβεία. Είναι η δεύτερη συνάντηση που είχαμε εδώ (με Αμερικανό Πρέσβη) και προσδοκούμε σε αποτελέσματα. Θα εργασθούμε όλοι μαζί προς αυτήν την κατεύθυνση, να έχουμε δηλαδή πρακτικά αποτελέσματα και η συνεργασία να είναι αποδοτική για τον τόπο, για ό,τι γνωρίζετε – και τα έχουμε θέσει κατά καιρούς – από τις εξαγωγές των προϊόντων μέχρι την τουριστική ανάπτυξη, μέχρι την κρουαζιέρα. Όπως ξέρετε, στα δύο τελευταία είναι κυριαρχικός ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Τα θέσαμε υπόψη του και χαίρομαι για το γεγονός ότι ο κύριος Πρέσβης μας άκουσε με πολύ μεγάλη προσοχή και μας υποσχέθηκε ότι θα εργασθούμε από κοινού προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι γνωστό ότι η χώρα μας συνδέεται με απολύτως φιλικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έχουμε και τα εθνικά μας ζητήματα, τα οποία θέτουμε κι εμείς σε κάθε ευκαιρία, πάντοτε συγχρονισμένοι με την Ελληνική Κυβέρνηση και με αυτά για τα οποία μάχεται η Ελληνική Κυβέρνηση».
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ είπε τα εξής:
«Είχα μία πολύ καλή συζήτηση με το Δήμαρχο. Είναι πράγματι ευχαρίστησή μου να βρίσκομαι εδώ. Αυτή είναι η πρώτη μου συνάντηση και η πρώτη μου επίσκεψη στην Καλαμάτα και βεβαίως ενδιαφέρομαι να μάθω όσο περισσότερα μπορώ σχετικά με τον τόπο. Υπήρξα φοιτητής Κλασικών Σπουδών, της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο κολέγιο και γνωρίζω καλά πως αυτή είναι μία πολύ σημαντική περιοχή στην ελληνική Ιστορία και θεωρώ πως παίζει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.
Ιδιαίτερα, άκουσα από το Δήμαρχο σχετικά με τις ελπίδες και τις επιδιώξεις του για την πρόοδο και ανάπτυξη της περιοχής. Φαίνεται πως πολλά συμβαίνουν στον τουρισμό, στη γεωργία και στην οικονομία και χαίρομαι που το ακούω. Προφανώς, μέριμνά μου είναι να ισχυροποιήσω τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών με όποιον τρόπο μπορώ και πάντοτε αναζητώ ευκαιρίες να το κάνω αυτό. Θεωρώ πως αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα αυτής της προσπάθειας και προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Αρχαία Μεσσήνη και να μάθω όσο μπορώ περισσότερα για την περιοχή όσο είμαι εδώ».
Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη
Ακολούθως ο Αμερικανός Πρέσβης επίσκεφθηκε την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη στο Διοικητήριο όπου η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα και αντηλλάγησαν απόψεις για τις σχέσεις των δύο χωρών και για τα πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας και της Ελλάδας παγκοσμίως.
Η κα Αλειφέρη μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι εξαιρετική τιμή για τη Μεσσηνία και για εμάς η επίσκεψή σας εδώ κ. Πρέσβη. Σας μεταφέρουμε τις ευχαριστίες και του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, γι’ αυτήν σας την επίσκεψη.
Θεωρούμε και αισθανόμαστε ότι η δική σας παρουσία δίνει ιδιαίτερη δύναμη και δυναμική για την αντιμετώπιση των αντίξοων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.
Έχουμε κοινούς αγώνες για την ελευθερία. Οι Έλληνες έχουν προκόψει στην πατρίδα σας και φυσικά αυτό ισχύει για πάρα πολλούς Πελοποννήσιους και Μεσσήνιους.
Είμαστε φιλόξενος όμορφος τόπος και ασφαλής. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες στον τομέα της ανάπτυξης, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας. Είμαστε σ’ αυτόν τον δρόμο της εξωστρέφειας για την προβολή και προώθηση του τόπου μας.
Είμαστε βέβαιοι ότι από την εδώ παρουσία σας θα είστε ο καλύτερος πρεσβευτής της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου για τη φυσική ομορφιά και το τουριστικό προϊόν που προσφέρει.
Όλοι μας πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, πέρα από την αναγνώριση που έχει παγκοσμίως στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, αξίζει να έχει μια καλύτερη θέση στο οικονομικό γίγνεσθαι και είναι ένα στοίχημα για εμάς να μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες και να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει.
Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος που έχει εξαιρετικές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε ένα μοντέλο που βασίζεται στο συνδυασμό της πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας. Έχουμε τουρισμό σε όλα τα επίπεδα (π.χ. συνεδριακό) και στον τομέα αυτό έχουν αυξηθεί οι ιδιωτικές επενδύσεις. Τον τομέα αυτό βεβαίως ευνοούν οι κλιματικές συνθήκες που είναι θαυμάσιες, τον περισσότερο καιρό έχουμε ηλιοφάνεια. Το τουριστικό προϊόν συνδυάζεται επίσης με τα πολύ καλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα. Είμαστε δε σε διαρκή προσπάθεια περαιτέρω αξιοποίησης τυποποίησης και εξαγωγής.
Για εμάς είναι μια κατεύθυνση να επανέλθουμε στον πρωτογενή τομέα. Στη Μεσσηνία δραστηριοποιούνται και εκπαιδευτικά ιδρύματα που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή και το ιστορικό – πολιτιστικό προϊόν. Πιστεύουμε ότι σ’ αυτό θα συμβάλλετε και εσείς κ. Πρέσβη.
Είναι θέματα ταυτότητας του λαού μας.
Είμαστε πύλη εισόδου για την Ευρώπη. Είμαστε όμως και πύλη Διαστήματος με τον Περικλή Παπαδόπουλο. Η Μεσσηνία έχει επιλεγεί να γίνει διαστημική πύλη και είμαστε πολύ περήφανοι και πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό».
Ο Αμερικανός Πρέσβης κος David D. Pearce ανέφερε τα εξής:
«Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Η Μεσσηνία έχει ήδη έναν πρεσβευτή, τον πρωθυπουργό ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου πριν έρθω εδώ και μου είπε ότι είναι χαρούμενος γι’ αυτή μου την επίσκεψη.
Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι εδώ και σ’ επίσημο και σε προσωπικό επίπεδο. Οι σχέσεις Ελλάδας και Αμερικής είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά θα προσπαθήσω να τις βελτιώσω ακόμη περισσότερο.
Δεν έχω ξαναέρθει στην περιοχή σας. Έχει πολλά χαρίσματα, ομορφιά, τουρισμό και μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Είναι πολλά τα πλεονεκτήματά σας στον τομέα της γεωργίας, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας. Η αίσθησή μου είναι ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η Ελλάδα έχει πολύ ταλαντούχους ανθρώπους.
Πρέπει να σας πω ότι πέρυσι έγινε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ένα επιχειρηματικό πρόγραμμα και το παρακολούθησαν 20.000 άτομα. Μέσα σ’ αυτά ήταν 3.500 Έλληνες, αριθμός πολύ μεγάλος. Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την επιχειρηματικότητα»
Στο τέλος αντηλλάγησαν δώρα. Η κα Αλειφέρη έδωσε στον κ. Pearce παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας, καθώς και υλικό τουριστικής προβολής της Μεσσηνίας. Ο κ. Πρέσβης δήλωσε ότι γνωρίζει για τα προϊόντα του τόπου μας και κυρίως για τις ελιές Καλαμών των οποίων η σύζυγός του είναι λάτρης.
Ο κ. Πρέσβης χάρισε στην κ. Αντιπεριφερειάρχη ένα λεύκωμα ζωγράφου που κατάγεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του.