Σε ειδικό θάλαμο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας νοσηλεύεται ένας 40χρονος άνδρας, ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα γρίπης, μετά την επιστροφή του από την Γερμανία, μέσω Ιταλίας και διερευνάται ως ύποπτο κρούσμα κοροναϊού .
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο περιστατικό ελέγχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του υπουργείου Υγείας.
Πάντως, δείγματα του νοσηλευόμενου άνδρα έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ και αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα.
Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το patrastimes.gr, ο 40χρονος υποβλήθηκε σε τεστ γρίπης που βρέθηκε θετικό, ωστόσο αναμένεται να τεθεί σε 48ωρη καραντίνα προκειμένου να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να πάσχει από τον κοροναϊό.
Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, ανέφερε ότι γίνεται διαχείριση ενός περιστατικού, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας είναι ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας για τον κορονοϊό.
Νωρίτερα τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, συνέστησε ψυχραιμία, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε για τον κοροναϊό, στο υπουργείο υγείας .
κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κοροναϊό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα.
Όπως εξήγησε, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.
Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.
Οι κανόνες που πρέπει να τηρούμε
Ειδικότερα:
-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
ΠΗΓΗ: Newsroom , CNN Greece